E usor sa te iubesc, de Tammara Webber

time read
Articolul are 621 cuvinte și se citește în 2 minute.

E usor sa te iubescDragostea nu e lipsa logicii
ci logica examinata si recalculata
incalzita si pliata sa se potriveasca
pe contururile dinlauntrul inimii.

Ma plimbam intr-o zi printre rafturile unei librarii. Mangaiam cu privirea coperta dupa coperta, titlu dupa titlu. Pe unele le citisem, pe altele le aveam pe lista – de cumparat, de citit. Nu aveam de gand sa cumpar nimic. Inca ma lupt cu mine si cu ideea ca trebuie neaparat sa termin de citit cartile care ma asteapta de atata timp in biblioteca. Si totusi, din multimea de carti frumoase, stralucitoare si dornice de a merge cu mine acasa, una a iesit in evidenta. Coperta m-a cucerit intr-o fractiune de secunda, coperta care a stiut sa-mi spuna povestea cartii mai bine decat ar fi reusit titlul sau cuvintele altcuiva.

E usor sa te iubesc este cartea pe care am citit-o tocmai din cauza imaginii care mi s-a asezat in fata. Un el si o ea. Un el frumos, brunet, rebel, tatuat. O ea delicata, emotionata, visatoare.

Desi cartea este un teen lit veritabil, am fost prinsa de poveste de la prima si pana la ultima pagina. Nu as fi zis ca povestile cu si despre adolescenti mai au puterea asta asupra mea. Iata totusi ca Tammara Webber are un talent desavarsit, a stiut ce butoane sa apese, ce cuvinte sa aleaga pentru a gadila cumva adolescenta din mine, dar si din cei (cele cred ca e mai corect) care au indragit aceasta carte (nu-s putini, va asigur!).

Povestea este simpla, dar incepe in forta. O tentativa de viol. Un strain care apare de niciunde si o salveaza pe protagonista, pastrarea unui secret. Jacqueline si Lucas se cunosc in aceste conditii nu tocmai placute. El este baiatul (aparent) rau, cel putin dupa infatisare. Dar este in acelasi timp cel care a salvat-o din mainile unei brute. El o urmarea de mai mult timp, insa pastra distanta. Ea iesise dintr-o relatie de lunga durata si avea inima franta. Sunt observatii marunte care ne duc cu gandul intr-un singur loc: aici avem o poveste de dragoste in desfasurare.

Lucas. Baiatul rau. Oare nu asta isi doresc toate adolescentele? Un baiat “rau”, un rebel, care sa apara la un moment dat in viata lor sfarsit de iubire, de dorinta, sa le cucereasca pentru totdeauna… Mda. Adolescentele viseaza. Tammara Webber a stiut ce puncte sa atinga, astfel incat ele, adolescentele sa fie cucerite de povestea Jacquelinei si a lui Lucas.

E usor sa te iubesc

Trebuie sa recunosc ca acest Lucas/Landon m-a cucerit cu privirea lui verde, cu tatuajele superbe, cu parul negru, neglijent, cu grija pe care i-o poarta fetei care pana mai ieri nu l-a observat. Si m-a cucerit cu aerul lui introvertit, cu secretele lui. Jacqueline a fost vocea mea, ii punea intrebarile pe care i le-as fi pus eu, s-a indragostit fara sa isi dea seama, asa cum doar o adolescent naiva ar putea.

Autoarea a desenat doua personaje puternice, clare, sincere de care e imposibil sa nu te indragostesti. Si a venit cu personajele secundare, unele negative, pentru a scoate acest duo si mai bine in evidenta. Iar daca inceputul a surprins-o pe Jacqueline in postura de victima, finalul, construit treptat, cu mare atentie, intoarce situatia la 180 de grade. Am fost mandra de aceasta fata, cu toate ca nu i-am aprobat tacerea, si am realizat ca am invatat si eu la randul meu o lectie de autoaparare. Sa speram ca nu va fi nevoie vreodata sa o pun in aplicare.

Va recomand cartea E usor sa te iubesc. E una dintre acele carti de care oricine se poate indragosti. Va invit sa fiti adolescenti inca o data, vreo 300 si ceva de pagini. E o senzatie minunata!

E usor sa te iubesc, de Tammara Webber
Editura EPICA

4 Comments

  • Loredana M. Posted 02/08/2014 13:58

    Nu am citit prea multe cărţi Young Adult/New Adult până acum, însă Easy e de departe preferata mea! Nu doar povestea în sine m-a atras, ci şi ceea ce se află la baza poveştii: o tentativă de viol. Şi mi se pare că autoarea chiar a vrut să înveţe tinerele fete cum să reacţioneze în astfel de cazuri. Iar mie nu mi s-a părut deloc superficială abordarea ei. Abia aştept să apară şi Breakable la noi! P.S. Frumoasă recenzia ta, mi-a plăcut foarte mult! 😉

  • andres Posted 02/08/2014 14:16

    Mulțumesc frumos, Loredana! Sunt cărti care ne cuceresc de la primele pagini. Poate nu sunt foarte bine scrise, poate nu plac tuturor, dar suntem cuceriți și părerile celorlalți chiar nu mai contează. Dacă acea carte te-a făcut să trăiești o altă viață, atunci e pentru sufletul tău. 🙂

  • ana Posted 23/01/2017 00:33

    Este facut si film dupa carte?

  • andres Posted 24/01/2017 22:16

    Ana, din câte știu eu, nu este. Cei de la Editura Epica sigur știu mai multe. 😉

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.