Terminator: Genisys și zâmbetul

time read
Articolul are 813 cuvinte și se citește în 3 minute.

Terminator: GenisysThe rules have been reset.

Am văzut primul Terminator pe casetă video acum vreo douăzeci și ceva de ani… O viață. Îmi aduc aminte că prin ’90 aveam o revistă glossy în care era un articol despre film. Nu înțelegeam o boabă din text (revista fusese adusă de tata din Franța), însă partea în care apăreau poze cu Arnold și realizarea machiajului mă fascina. Am văzut pozele iar și iar. În perioada aceea, dacă eram întrebată care este actorul meu preferat, spuneam sus și tare: ARNOLD! Filmul preferat? Terminator, desigur.

Când am văzut Soldat Universal, am pus în topul meu un al doilea actor preferat, J.C. Van Damme. Au fost super-eroii copilăriei mele. De-a lungul timpului, Arnold și-a păstrat binemeritatul loc 1. Aparițiile lui sunt mai rare, dar atunci când este pe marele ecran reușește să îl umple cu vocea lui unică, cu figura lui cioplită. Îl umple de amintiri. Dacă aparțineți generației cu cheia de gât, atunci știți despre ce vorbesc.

Seria Terminator a continuat. După fiecare film rămâneam cu un gol, voiam mai mult. Îmi doream să-l revăd pe acest monstru sacru al filmului (cred că îi putem spune așa), să-l mai aud o dată spunând I’ll be back! Dorința mi s-a împlinit până la filmul cu numărul 4 al seriei. Acolo distribuția s-a schimbat și, ca să fiu sinceră, uitasem că l-am văzut, că a existat – mai jos puteți urmări trailerele pentru fiecare film în parte.

Terminator: Genisys reînvie povestea copilăriei noastre reunind familia aceasta mult prea încercată: John Connor, Sarah Connor, Kyle Reese și, desigur, Terminatorul (Guardian) strigat Tataie de către Sarah. Reese este trimis de către John în trecut, în 1984, pentru a o proteja pe Sarah și a salva omenirea, însă lucrurile se complică. Plimbările în timp nu-s chiar așa simple, poate apărea o fractură temporală, te poți trezi că ți-au luat-o alții înainte și trecutul știut se schimbă. Pricepeți ceva de aici? Să revenim. Reese ajunge într-un alt trecut, unul în care Sarah are gardian, e păzită de – surpriză! – un terminator. În acest moment tot ceea ce știa el despre trecut e doar o amintire a lui. Trecutul fusese rescris între timp. Acum vor trebui să rescrie împreună viitorul.

Terminator: Genisys

Partea asta cu plimbarile în timp, în trecut, în viitor, în trecutul care nu mai e același trecut și care va schimba viitorul acela din linia deja schimbată mă zăpăcește. Bine, nu e la fel „sucitor” de minți precum Predestination (cu Ethan Hawke și Sarah Snook) pe care ar trebui să-l desenez ca să leg toate firele (și nu sunt sigură că aș reuși), dar are doza lui de îmbârligă neuroni și te prinde. E un film care te duce în lumea lui „ce ar fi dacă” și „stai așa, că parcă nu merge, dar poate…” și te zăpăcește puțin. În încercarea de a dezlega firele, filmul m-a prins.

Dincolo de povestea care e continuată altfel decât mă așteptam, nu dau detalii, sâc!, ni se readuc scene din primele filme. Dacă le-ai văzut, le-ai îndrăgit, acum vei avea momente de uite, wow, vai, dar atunci…, aaaa, ce tare! Și, da, e tare. Cu atât mai tare cu cât actorii aleși sunt reprezentanți ai unor filme care pe mine m-au marcat. Astfel, combinația Emilia Clarke (Game of Thrones), Jai Courtney (Divergent), Jason Clarke (Dawn of the Planet of the Apes) și, desigur, Arnold  Schwarzenegger (Terminator) te duce cu gândul la toate acele scene care te-au cucerit de-a lungul timpului, la personajele cărora acești oameni le-au dat viață.

Mi-a plăcut foarte mult filmul, cu toate semnele de întrebare apărute pe parcurs – v-am spus că a călători în timp nu-i chiar simplu, iar unele explicații găsite sunt cam trase de păr. Acțiunea filmului, scenele de luptă, dar mai ales zâmbetul minunat al lui Arnold și replica pe care o repetă ca pe vechiul I’ll be back, și anume I’m old, not obsolete, nu te lasă să îți bați prea mult capul cu minusurile.

Dacă nu ai văzut trailerul, nu știi mare lucru despre film, atunci trebuie neapărat să-l vezi. Traiectoria familiei salvatoare se schimbă și se schimbă în bine. Visez (iar) la o continuare.

Mai jos sunt cei 31 de ani de terminator. Unii am crescut cu el… Ce vremuri! O fi îmbătrânit el, dar nu e depășit. Asta e clar.

Terminator: Genisys (2015)

Terminator4: Salvation (2009)

Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

Terminator 2: Judgment Day (1991)

The Terminator (1984)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.