Uleiul de cocos sau cum am renunțat la balsamul de păr

time read
Articolul are 1627 cuvinte și se citește în 5 minute.

Când vine vorba să-mi schimb șamponul sau balsamul de păr sunt destul de reticentă. Aș putea număra pe degete mărcile pe care le-am schimbat de-a lungul timpului. De câțiva ani folosesc șamponul Clear (Anti Hair-Fall) și balsam Dove. Între timp am mai schimbat balsamul, ba Advance Techniques Sampon BB Absolute Perfection (Avon), ba Gliss Ultimate Repair, ba masca Argan Plus ulei de măsline de la Farmec, dar nimic nu m-a mulțumit 100%.

produse-pentru-par

În primăvară mi-am făcut suvițe. Unele dinte voi știți deja: suvițele sunt pretențioase, mai ales dacă nu li se aplică vopsea. După cum mi s-a spus, firul de păr decolorat e ars și are nevoie de hidratare. Imaginați-vă acest tip de păr fără balsam. E horror!

Bun, mi-am făcut șuvițe. Sunt absolut minunate atâta timp cât, după spălare, am grijă să aplic balsam sau o mască. Dacă las părul să se usuce de la sine și aplic puțină spumă pe lungimea firului de păr, mă trezesc a doua zi cu niște bucle de toată frumusețea. Asta dacă țin părul în sus pe pernă. Dacă dorm pe el, e altă poveste. Din păcate, nu mă încântă deloc varianta mea curly, mai ales după vacanța la mare unde nu am avut de ales decât să fiu creață toată perioada (știți voi, apă, sare, umezeală..). Astfel, după fiecare spălare îmi usuc părul cu feonul și apoi îl îndrept cu placa. Am un păr rezistent, da. L-am încercat în diverse moduri acum niște ani, așa că știu ce poate. Asta nu înseamnă că nu sunt atentă în jurul meu la soluții pentru protejarea lui, soluții care să compenseze partea cu îndreptatul.

Când am descoperit masca cu Argan de la Farmec, am fost foate încântată de efect. Părul era mai moale, mai plăcut la atingere, dar tot nu era ce îmi doream.

Între timp am aflat despre uleiul de cocos. Am citit acum vreo două luni pe un blog de acest ulei miraculos. Nu numai că e bun la gătit, dar este minunat pentru păr și piele. Mi-am notat să îl caut în magazine. La câteva zile mă uitam pe rafturile din Mega printre uleiurile de gătit. Evident, nu era acolo. Am găsit uleiul acesta pe diverse situri la prețuri mai mari sau mai mici, dar am preferat să mai aștept. În final, l-am găsit (ca să vezi!) la Mega (unul în care e și o zonă de produse bio). Am luat o butelcuță de 100gr. (preț 23.94lei) și l-am încercat în aceeași seară.

ulei-de-cocos

ulei-de-cocos-utilizare

Mai jos o să vă las descrierea de pe situl trioverde.ro. De reținut: produsul l-am găsit în magazin după ce am studiat toate ambalajele produselor de pe raft. Nu mi-a fost recomandat de nimeni, nu știam încă de site. Voiam doar să încerc uleiul de cocos.

Pentru uz cosmetic: Uleiul de nucă de cocos este o soluţie naturală pentru prevenirea uscării şi exfolierii pielii. Conţine 90% grăsimi saturate, acid lauric, şi vitamina E fiind deosebit de apreciat pentru calităţile sale emoliente şi hidratante. Astfel, datorită proprietăţilor sale, acesta ajută la întârzierea apariţiei ridurilor, fiind benefic în prevenirea îmbătrânirii premature. De asemenea protejează firul de păr împotriva factorilor agresivi externi, menţinându-l sănătos şi conferindu-i strălucire. Masajul în mod regulat al capului cu ulei de nucă de cocos oferă un scalp curat şi hidratat, fiind folosit pe scară largă în subcontinentul indian. Locuitorii acestor țări aplică acest ulei pe păr zilnic, după baie.

Este un balsam excelent ce ajută la refacerea părului deteriorat, oferindu-i protecţia necesară.

Utilizare:

Pentru faţă şi corp: Se aplică câteva picături de ulei pe pielea curată şi se masează uşor pentru a ajuta absorbția uleiului.

Pentru păr: Se distribuie o cantitate mică de ulei pe lungimea firului de păr, de la rădăcină la vârf, cu câteva minute înainte de şamponare.

Când am deschis butelca, am descoperit un produs alb, cu aspect de unt sau, mai degrabă, de untură. În contact cu pielea, acest produs se topește, devine uleios și e ușor de întins pe piele (sau păr). Mi s-a părut destul de ciudată senzația când l-am folosit pentru prima dată pe păr. Am avut grijă și răbdare să îl distribui pe toată lungimea firului, să masez scalpul și să aplic mai mult produs pe vârfuri. Mi-am prins părul într-un coc de balerina și mi-am înfășurat prosopul pe cap. Am stat așa vreo două sau trei ore. Dacă locuiți singure, e ok. Sunt ore de răsfăț pentru voi, pentru părul vostru, puteți vedea un film, puteți face clătite sau puteți citi o carte. Dacă nu sunteți singure, așteptați-vă ca pe lângă răsfățul menționat mai sus să se râdă pe înfundate și să auziți afirmații de genul: miroși ca o prăjitură, ai ceva pe cap, bomboane Raffaello… etc. Când veți vedea rezultatul final, vă garantez că nu vă va păsa orice s-ar spune.

ulei-de-cocos-solid

ulei-de-cocos3

După ce timpul a expirat, am spălat bine părul cu șampon. Același Clear. Am șamponat de vreo două sau trei ori, căci mi-era teamă că nu e suficient de degresant. A fost. A fost prima dată când nu am folosit balsam. Da, m-am gândit cu o oarecare groază că mi se va încâlci părul, că va trebui să trag de el pentru a-l descurca în timpul și după uscare. Dar nu a fost așa. Nici nu am avut nevoie de perie. L-am descurcat cu pieptenul, apoi l-am uscat. Ar fi fost minunat ca părul meu să fie din prima drept și frumos, dar nu e cazul. E sălbatic până la capăt sau până la placă, cum doriți.

Nu numai că în urma îndreptării s-a putut observa un luciu aparte al firului de păr și în special al șuvițelor, dar părul a căpătat și volum. În plus, am scăpat de efectul de placă. Prin asta mă refer la părul prea drept, care, la final are nevoie de o perie rotundă pentru a nu părea lins. Aici mă contrazic nițel, dar cele care folosiți placa știți despre ce vorbesc. Să fie drept, dar să aibă formă. Nu ne place bleg. Vorbim de păr, da?!

Haideți că m-am luat la vorbă și mi-e că vă plictisesc. Încă puțin și gata – asta dacă nu ați plecat deja după butelca voastră de ulei de cocos.

Am folosit uleiul de cocos pe post de cremă – ulei hidratant, ca demachiant, ca loțiune de corp după duș sau după epilat. Este minunat, iar mirosul e divin!

La a doua folosire ca tratament pentru păr, am stat cu el toată noaptea. M-am trezit cu gâtul strâmb și cam obosită căci am dormit cu grijă să nu dau prosopul la o parte și să murdăresc perna. Altfel, și-a făcut treaba. Nu mai folosesc balsam, mătreață nu mai am deloc, părul e hidratat și strălucitor, se aranjează frumos și are volum, iar în casă miroase a cocos în fiecare seară.

may-hair2

my-hair3

may-hair1

Mai jos sunt câteva recomandări pentru uzul cosmetic:

  • Este antibacterian și antifungic.
  • Oferă hidratare pielii și părului.
  • Hidratează mâinile uscate.
  • Nimic nu avanteajează mai mult o față uscată decât uleiul de cocos. Oferă strălucire (luminozitate) pomeților.
  • Are un miros extraordinar.
  • Balsam de păr. Aplicați o cantitate mică pe părul dvs, pieptănați și apoi prindeți într-un coc lejer.
  • Demachiant de ochi. Aplicați puțin ulei de cocos pe o dischetă demachiantă și ștergeti ușor.
  • Cremă hidratantă de corp. Crește hidratarea și reduce pierderea de apă a pielii uscate. Aplicat local, uleiul de cocos poate accelera vindecarea rănilor.
  • Curățarea feței. Frecați uleiul de cocos pe față și pe gât, apoi spălați folosind demachiantul d-voastră preferat.
  • Oferă strălucire părului. Aplicați o cantitate foarte mică de ulei pe vârfuri.
  • Pentru exfoliere. Topiți o cantitate de ulei de cocos în care adăugați puțin zahăr brun sau sare și amestecați bine.  

(De aici: Ulei de cocos – uz cosmetic >>)

Acestea fiind spuse, vă recomand să căutați în magazine uleiul de cocos organic, virgin. La Mega sau oriunde au produse bio. Nu am încercat și alte mărci în afară de cel prezentat, dar presupun că orice butelcă de pe raftul bio e ok.

Mai multe întrebuințări ale uleiului de cocos găsiți aici: 54 de beneficii ale uleiului de cocos

 

Later edit (22.12.2016):

În iunie, anul acesta, mă lăudam cu minunea mea de placă. Am părul sălbatic în stare naturală, placa îl îmblânzește și îi dă strălucire. Acum, după ce folosesc uleiul de cocos (cu care mă tot laud zilele acestea), strălucirea e acolo, înainte chiar de a folosi placa. Am fost întrebată cum e părul înainte de a-l îndrepta. Minunat, am zis. Acum vă arăt. Tocmai l-am uscat cu foehnul și arată ca în poză. În iunie arăta ca o mătură.

placa8

decembrie

31 Comments

  • Simina Posted 16/12/2016 18:16

    Oh, super tare! Articolul e minunat, ma bucur ca in sfarsit am gasit o solutie pentru parul meu :))
    Abia astept sa-l incerc! Multumim pentru recomandare (esti geniala, stii?) ♥

  • andres Posted 16/12/2016 18:48

    Mulțumesc, Simina! Nu știu dacă genială, dar sper că recomandarea mea să-ți (vă) fie de folos. Te aștept cu impresii chiar după prima folosire. ^_^

  • Ana Mănescu Posted 20/12/2016 12:45

    Andres, dear, ca să nu te speli cu șampon de mai multe ori, poți să ți-l clătești la final cu oțet de mere diluat în apă. Cînd se usucă părul, se duce și mirosul, ba chiar poți pune direct 2-3 picături de ulei esențial de lavandă sau citrice în sticla în care îl diluezi. E super bun pentru păr și ți-l și descurcă.

    Eu îmi fac mască din ulei de măsline, ou și miere, apoi îl spăl cu săpun de Alep (care e practic ulei de măsline+ulei de dafin), deci îți dai seama că risc să fie tare îmbicsit. Dar îl clătesc cu oțet de mere și nu mai am niciun fel de problemă cu el. Ba chiar a început să se încrețească iar, se supărase de la șampoanele din comerț.

  • andres Posted 20/12/2016 14:04

    Awww, super tare! Mulțumesc pentru recomandare, Ana! M-am gândit și eu la oțet, dar mi-era teamă de miros. Voi încerca. 😀

  • Ira Posted 20/12/2016 15:59

    Ce bine arata parul tau!! Si eu am suvite, folosesc placa si toate cele. Din pacate, in cazul meu rezultatul n-a fost asa spectaculos, inca am nevoie de juma’ de tub de balsam pentru a-mi putea descurca parul dupa samponare..Dar nu ma las pana nu termin borcanul, sper sa vad ceva rezultate 🙂

  • kleo Posted 20/12/2016 16:02

    si eu folosesc uleiul de cocos pentru par, cel putin o data pe luna il aplic pe par, stau cu el cateva ore si apoi il spal bine, bine 🙂

  • andres Posted 20/12/2016 16:10

    Ira, mulțumesc! Încearcă să stai cu uleiul peste noapte, poate efectul e altul. Vezi și recomandarea Anei, mai sus. 😉 Eu nu am mai folosit balsam de la prima spălare – urmează a 5a în curând. 😀

  • andres Posted 20/12/2016 16:11

    Kleo, mulțumesc pentru vizită! ^_^ Eu am devenit dependentă. L-am folosit la fiecare spălare în ultima lună. 😀

  • Lory’s Blog Posted 20/12/2016 16:12

    Si mie imi place uleiul de cocos si va trebui sa merg sa iau unul nou…eu il folosesc pe cel de la Solaris! e super bun pentru orice! <3

  • andres Posted 20/12/2016 16:15

    Lory, în curând trebuie să iau și eu alt borcan. 😀 Voi încerca Solaris (l-am descoperit pe un raft ascuns la Mega-ul de lângă mine!), sunt curioasă cum e. Mulțumesc!

  • Bratu Gabriela Posted 20/12/2016 16:51

    Am folosit si eu uleiul de cocos, dar raman la gatit cu el… Imi lasa parul mult prea gras, desi samponez de 2 ori, bine de tot. Si-asa ca eu mari probleme cu ingrasarea si cu volumul… nu stiu de ce tuturor le prieste, numai mie nu 🙁

  • andres Posted 20/12/2016 17:13

    Și mie mi-a fost teamă de partea cu îngrășatul părului, de aceea șamponez bine bine. Poate nu e șamponul suficient de degresant… sau poate părul tău se înțelege bine cu alt ulei. 😉

  • andreea manole Posted 20/12/2016 17:54

    Parul tau arata superb!

  • Alexa Posted 20/12/2016 18:51

    Parul tau arata superb dupa folosirea uleiului de cocos! Stiam si eu de toate beneficiile lui ..l-am incercat intr-o perioada pentru demachiere dar m-am lasat 🙁 in seara asta imi fac sigur un tratament pentru par…eu il am ombre ….deci da..e ars si al meu…si folosesc placa ft des 😛 Abia astept sa vad rezultatul ! Te pup! :*

  • andres Posted 20/12/2016 23:49

    Mulțumesc, Andreea!

  • andres Posted 20/12/2016 23:52

    Alexa, îți mulțumesc! Placa aia ne e prietenă tare bună. Eu nu știu ce m-aș face fără ea. De fapt, știu. Îmi aduc aminte de perioada dinainte de placă, prin facultate. Brrrrr!
    P.S. Să îl (te) răsfeți bine 😀

  • Secretele frumusetii Posted 21/12/2016 00:31

    De ani buni sunt fană uleiului de cocos, de dinainte de a fi atat de popular si mereu mi-a făcut bine parului. Cu ajutorul uleiul de cocos si suprimentele destinate parului mi-am regenerat complet parul in mai bine de doi ani, iar acum am un par lung pana la jumătatea spatelui ceea ce nu am mai avut de când eram copil.

  • Ghimpu Elena Posted 21/12/2016 01:20

    Nici mie nu-mi lipsrste din casa uleiul de cocos. Il folosesc pentru orice, pentru demachiere, hidratare, pe post de masca sau in alimentatie. Fac o ciocolata de casa delicioasa cu el! Pupici!!

  • Haliga Alexandra Posted 21/12/2016 01:22

    Am găsit ceva util! Îmi era frică să folosesc uleiul de cocos pe părul meu, deoarece credeam că se va schimba în rău. Mulțumesc pentru review!

  • andres Posted 21/12/2016 13:22

    Secretele frumuseții, eu tocmai am devenit fană a acestui ulei. Îl voi folosi și îl voi recomanda de câte ori am ocazia. Mulțumesc pentru vizită!

  • andres Posted 21/12/2016 13:24

    Ghimpu Elena, încă nu l-am folosit pe cel alimentar, dar e pe listă. Am citit la cineva că se pune și în cafea. 😀 :*
    PS. Dacă ai rețetă de ciocolată, să îmi lași și mie un link. 😀

  • andres Posted 21/12/2016 13:24

    Cu mare drag, Alexandra! Să îți fie de folos!

  • Alina Lerca Posted 21/12/2016 15:00

    Iubesc uleiul de cocos, iar sfaturile tale sunt geniale! :*

  • Crina Matei Posted 21/12/2016 15:46

    Wow,ce par stralucitor. Cred ca trebuie sa renunt la uleiurile pe care le folosesc eu acum si sa imi iau de cocos <3

  • Georgiana Sabina Posted 21/12/2016 15:47

    Eu il folosesc exclusiv pentru demachiere si hidratare, e foarte bun, eu am de la Solaris

  • andres Posted 21/12/2016 16:02

    Mulțumesc, Alina! <3 :*

  • andres Posted 21/12/2016 16:03

    Crina, merită încercat. La mine s-au văzut/simțit rezultatele de la prima încercare. 😉

  • andres Posted 21/12/2016 16:04

    Sabina, vreau să încerc și eu Solaris. 😀 Eu am devenit dependentă. În fiecare seară îl folosesc pentru hidratare.

  • Vyo Vyoleta Posted 21/12/2016 17:13

    Am folosit si eu o perioada samponul de la Clear dar apoi l-am schimbat, nu am folosit produsele de la Solaris, dar as vrea. Imi place mult nunanta parului tau.

  • andres Posted 21/12/2016 21:50

    Mulțumesc, Vyo! Am zis că iau și eu Solaris, dar uite că tot din cel recomandat am găsit. 😀 Poate data viitoare.

  • Anamaria-Georgiana Bold-Cotuna Posted 18/08/2020 20:57

    Și eu ador uleiul de cocos..

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.