Anul meu curcubeu

time read
Articolul are 1790 cuvinte și se citește în 6 minute.

Anul meu curcubeu

În ziua în care am fost întrebată ce culoare va avea părul meu în următoarea săptămână am știut că nu mă pot opri după numai două culori. Nu a fost planificat, nu m-am trezit într-o zi cu gândul de a-mi colora părul roz, mov sau albastru, dar s-a întâmplat. Mă uit prin pozele de anul trecut și număr cel puțin cinci culori de care m-am bucurat, dar și de nunanțele trecerii de la una la alta.

Povestea e simplă. De vreo 3 sau 4 ani îmi fac șuvițe. Bine, nu le fac eu. Mi le face un băiat talentat și cu multă răbdare, pentru că a face șuvițe sau orice altceva (cum ar fi tuns, splălat, îndreptat, coafat) părului meu, înseamnă muncă – de la o oră până la trei ore când e vorba de șuvițe. Anul trecut, Florin m-a întrebat a doua oară (prima dată refuzasem) dacă vreau o șuviță mov. Am zâmbit, aveam în cap bancul cu „puțin mov”, și i-am spus Bine, dar puțin de tot. A pus, într-adevăr foarte puțin. Șuvițele mele blonde păreau a fi platinate, iar pe o parte, o șuviță bătea un pic în roz. Minunat. Dacă vrei să păstrezi nuanța de blond deschis, mi-a zis el, pui puțin violet de gențiană în apă și te clătești cu ea. Doar 3-4 picături la un litru de apă, a mai adăugat. Nu am luat în seamă, nu aveam de gând să-l mai colorez. Îmi plăceau șuvițele mele, deși în primele zile părea a fi cam mult blond.

Ca o mică paranteză, îmi place blondul enorm, dar nu cum îmi stă mie cu el. Nu mă simt blondă. Cum am ajuns la șuvițe? Simplu. Pe la 30 de ani au început să apară firele albe, și nu oriunde, ci în frunte. Peste vreo 10 ani, probabil că fiu avea o șuviță precum Rogue din X-Men – fun, but not fun. Pentru că nu vreau să-mi vopsesc părul, am ales calea de mijloc (precum găina care se împiedică), șuvițe blonde. Când am ajuns la Florin, a râs un pic de problema mea. Erau câteva fire pe care le vedeam eu, alții mai puțin. Hai să vedem ce facem cu ghioceii ăștia, mi-a zis. Și a rezolvat problema cum nu se putea mai bine. De atunci, revin o dată pe an la o nouă serie de șuvițe. Iar anul ce tocmai s-a încheiat, șuvițele mele au trecut prin cele mai frumoase culori posibile.

Prin martie, după ce picul de mov-roz dispăruse, am folosit un pic de albastru de metil (2-3 picături) și un pic de violet de gențiană (3-4 picături). Poate mai puțin, nu mai știu exact. Cert e că suvițele mele aveau o nuanță discretă de bleu. Interesant, dar nu cine știe ce. Data viitoare o să pun puțin mai mult mov, mi-am zis. Și am pus. Asta se întâmpla pe 24 martie. Am pus ceva mai multe picături în apă, nu le-am numărat, așa că nu pot reface fix acea nuanță. Dar mi-a plăcut. Nu era chiar mov de babă, dar era mov și cineva (din casă, care nu a fost Booky) a râs de mine. O săptămână mai târziu, după ce am studiat puțin soluțiile de colorat părul pe diverse forumuri și bloguri, am descoperit soluția Castelani. Pe 30 martie părul meu era fucsia. A fost o revelație pentru mine. Niciodată, în cei trezeci-și-mulți de ani, nu am visat să am părul atât de colorat. Și nu știu dacă era culoarea, cât starea pe care mi-a dat-o acea culoare. Brusc, a răsărit soarele și a rămas cu mine. Ca idee, am folosit soluția Castelani doar în combinație cu puțin mov, de aici și fucsia. Bănuiesc că dacă aș fi folosit doar Castelani, părul meu ar fi fost roșu. Nu am ajuns acolo. Încă. 😀

Fucsia, Solutie Castelani

Am descoperit adevăratul mov abia de ziua mea, în luna mai. Pentru că la începutul lunii deja rămăsese un roz pal în păr, am vrut să refac culoarea, dar să fie un fucsia mai aprins. După cum am spus mai sus, nu am notat cantitățile de soluție, așa că fiecare tentativă de a colora era, de fapt, un nou experiment. Astfel, chiar în ziua în care era petrecerea, mi-am schimbat din nou culoarea părului. În acel litru de apă am pus multe picături de Castelani, plus niște picături de violet care s-au dovedit a fi prea multe. Aș putea spune că părul mi-a fost atins bine de “flacăra violet”. Ba chiar am avut un mic șoc, ce mi-am imaginat că va fi, și ce a ieșit. Nebunie!

Violet de gentiana

Foto: Sebastian Băcioiu

Din mai și până în august, am avut în păr diverse nuanțe de mov, roz, fucsia. Cumva, ieșeau după cum mi-era inspirația la turnatul soluțiilor în apa de clătit. Apoi, gata. M-am hotărât să fac mutarea către albastru. Am lăsat culoarea să se ducă, iar prin noiembrie, când suvițele erau iar blonde, m-am prezentat la Florin pentru un tuns și un colorat. Mai știi când voiam să îți fac doar o suviță, mi-a zis el râzând. Da, uite în ce m-ai transformat, i-am răspuns. Când i-am spus că vreau albastru, mi-a spus că nu. (Cum adică nu? Să fie albastru!) Mi-a explicat că ce vreau eu îmi iese foarte bine acasă, dacă pun mult albastru de metil combinat cu violet. Pentru că nu te pui cu nebunul, a trebuit să-mi coloreze părul. A ieșit un albastru indigo, nici mov, nici albastru, dar ceva. Nu știu ce soluție a folosit el, dar până la prima spălare a părului, culoarea îmi rămânea pe degete ori de câte ori treceam mâna prin păr. Nu vreau să-mi imaginez ce era dacă mă prindea vreo ploaie. Asta e durat câteva zile. La următoarea spălare am pus albastru de metil așa cum mi-a sugerat, și culoarea a fost fix cea pe care o doream. O nebunie de albastru electric. M-a prins finalul de an cu un albastru turcoaz în păr și, până astăzi, am avut diverse nuanțe de albastru spre verde sau spre mov. Dacă m-am plictisit? Nu. Chiar deloc.

Blond

Blond

Purple blue hair

Electric Blue

Electric Blue

Singura nemulțmire pe care o am e că problema de la care a pornit toată nebunia asta, ghioceii mei din frunte (firele albe), e tot acolo. Am încercat nuanțatorul Magic Retouch de la L’Oreal, dar nu mi s-a părut grozav, poate pentru că firele pe care vreau să le colorez sunt în frunte și când aplic spray-ul, îmi colorează pielea capului urât. Dacă aveți recomandări în privința asta, un spray pentru rădăcini care să se aplice frumos și să reziste, vă rog să le lăsați în comentarii. Am nevoie!

Dacă vă întrebați unde găsiți soluțiile de care v-am spus mai sus, cât m-a costat toată nebunia, iată câteva detalii:

Am folosit 3 soluții, Albastru de Metilen, Violet de Gențiană și Soluție Castelani. Fiecare dintre ele se găsește la Plafar, soluțiile au proprietăți anti-bacteriene, și sunt folosite, în general, ca dezinfectante, antiseptice, antiinflamatoare (în special Gențiana). Problema cu fiecare dintre ele e că pătează pielea. Avantajul e că, pam pam, colorează părul și nu îl afectează în niciun fel, cum îl aplici, așa se duce – dar nu tot odată, ci câte puțin la fiecare spălare. Fiecare sticluță este 3 lei. Tot anul trecut am folosit câte o sticluță din fiecare, abia de curând mi-am refăcut stocul, deși încă nu am consumat tot albastrul și violetul. Total: 9lei/an.

Dacă vă bate gândul să faceți o schimbare, părul e una dintre variante. Iar dacă vă doriți o culoare nebunească, dar de care să scăpați repede în cazul în care nu vă place, atunci soluțiile acestea sunt perfecte. Asta a fost motivul pentru care am avut curaj să fac pasul cel mare, faptul că după câteva spălări scăpam de culoare. Singura condiție pentru a prinde aceste culori e să aveți părul decolorat. Nu știu dacă și cum prinde pe păr vopsit blond, dar pe părul decolorat nuanțele sunt wow, albastrul se duce frumos, fără a prinde tente de verde spălăcit, rozul la fel, nu trece în portocaliul acela șters, iar violetul se duce spre gri.

!!! Ca o mică atenționare, folosiți o sticlă de un litru de apă în care puneți picăturile (câte vreți), agitați bine și turnați apa într-un lighean în care să stați cu părul câteva minute. Atenție să nu stropiți! Eu am avut de multe ori cada stropită de albastru, ca să nu zic că am vărsat ligheanul în cadă și părea că un ștumf a făcut pipi cu stropi. Se curăță, dar bănuiesc că nu aveți chef să frecați cada după fiecare colorare a părului. Încă ceva, neapărat să folosiți mănuși! Culorile ies, dar nu e plăcut să ai mov/roșu/albastru pe degete, așa cum aveam în școala primară când scriam cu stiloul.

Cam asta e povestea anului meu curcubeu. Acum am părul albastru. Ultima dată, acum două spălări, am pus un pic de mov. Cred că o să mă întorc spre fucsia și poate, poate!, voi ajunge și la roșul de care m-am tot ferit. Să fie curcubeu, zic. Vă aștept pe Instagram, acolo documentez curcubeul. 😀

Dacă vă colorați părul, dacă aveți recomandări în privința soluțiilor sau aveți întrebări, vă aștept comentariile.

 

View this post on Instagram

 

Some days are blue and fuchsia ??? #justme #instaportraits #chineserestaurant #pixel2photography

A post shared by Andres (@andreea.ban) on


6 Comments

 • Patricia Lidia Posted 26/01/2019 19:05

  Ai curaj. Mie îmi lipsește cu desăvârșire.

 • Andres Posted 26/01/2019 22:05

  Nu chiar, am ales calea ușoată ^_^ :*

 • Rokolla Posted 29/01/2019 11:16

  Mie imi plac combinatiile facute si varianta cu mov este preferata mea. Parca imi este dor si mie de niste suvite

 • ADN de Femeie Posted 29/01/2019 16:33

  OMG!!! Iti sta superb! Si eu sunt la fel de schimbatoare cand vine vorba de schimbat ceva la par. Insa, cred ca la fel voi proceda si eu daca prind gustul unor culori mai ”turbate” :))) Dar cui ii pasa, daca eu ma simt bine?!

 • Simona Posted 30/01/2019 01:30

  Wow! Chiar ai avut parte de un an curcubeu! Îmi place mult cum te prindeau nuanțele de roz. ?

 • Andres Posted 30/01/2019 01:46

  Mulțumesc mult, Simona! Rozul mi-a plăcut și mie. Cred că o să mă întorc în zona aceea 😀

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.