Atunci când am primit cartea și mi s-a urat să am “un final de an hygge”, am zâmbit. M-am bucurat de cadou ca o cititoare în serie care se respectă și se bucură de fiecare carte ca un copil în dimineața de Crăciun. Abia acum, după ce am citit-o, am realizat cât de frumoasă și caldă a fost acea urare. Cartea a fost pentru mine ca o îmbrățișare din partea unui prieten drag, un șir de exclamații, de “uite ce zice, stai să-ți citesc paragraful ăsta, avem păturică hygge, stai să iau și o lumânare parfumată (de pe raft), tu ai pulovere hygge…”
Dar ce înseamnă hygge?
Hygge (pronunțat hiu-ga) este o calitate a prezenței noastre și o trăire a comuniunii cu ceilalți. Înseamnă să ne simțim confortabil, protejați, alinați și adăpostiți. (…) Hygge are legătură cu a fi, nu cu a avea.
Hygge este o tradiţie şi o emblemă a naţiunii daneze de mulţi ani. Dar nu este obligatoriu să fii danez ca să înţelegi şi să te bucuri de hygge: cu toţii recunoaştem temele universale care stau la baza practicării sale – apartenenţa, încrederea, conectarea, comuniunea, reciprocitatea, înrudirea, siguranţa, căminul, mulţumirea, autenticitatea, prezenţa şi iubirea.
Micile bucurii ale vieții sunt cele care contează. Am spus asta în nenumărate rânduri și, cu riscul de a deveni plictisitoare, o repet acum. Micile bucurii sunt cele care ne pun roțile în mișcare, care ne luminează chipurile și ne ajută să zâmbim. Oricât de gri ne-ar fi zilele, întotdeauna vom găsi ceva care să ne arate că, de fapt, „dracul nu-i chiar atât de negru.” Ce trebuie să facem? Ei bine, să ținem ochii deschiși, să fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru, să simțim, să visăm.
Aici fac o mică paranteză: În urmă cu vreo trei ani am avut o perioadă destul de agitată, simțeam că mă scufund, că nimic nu îmi mai ridică moralul. Eram, cum s-ar spune, cu un picior în oala cu depresie. Nu aveam chef de nimic și de nimeni. Într-o zi, pe drum spre serviciu, am ridicat ochii din pământ și am avut un mic șoc. Înfloriseră copacii. M-am oprit în loc și, pentru câteva minute, m-am uitat la coroana unuia dintre copaci. Lumea trecea pe lângă mine, eu mă holbam la minunea de deasupra mea. Unde fusesem până atunci? Când se topise zăpada, când venise primăvara? Din acea zi nu am mai mers cu nasul în pământ. Sunt foarte atentă la ceea ce se întâmplă în jur, la oameni, la natură, la luminile orașului, la sunete și, uneori, la mirosuri (în parcuri).
Cartea despre hygge mi-a adus aminte de toate aceste mici bucurii, toate ceste activități pe care le facem automat și din care, dacă le-am acorda mai multă atenție, am putea să ne încărcăm cu și mai multă energie.
Hygge are loc atunci când ne asumăm plăcerea momentului prezent în simplitatea sa. Se regăsește în lucrurile pe care le facem și care dau vieții de zi cu zi valoare și sens, care ne alină, care ne fac să ne simțim în largul nostru, echilibrați și generoși.
Practicăm cu toții hygge, dar nu conștientizăm. Cartea despre hygge este un mic manual pe care ar trebui să-l studiem fiecare dintre noi, este un manual despre fericire, împlinire, bunătate. Citind cartea am ajuns să cunosc o părticică din sufletul poporului danez (cam dantelată exprimarea, da, dar nu găsesc una mai potrivită), am descoperit fereastra către o lume pe care o ador fără să o fi văzut vreodată.
Autoarea, Louisa Thomsen Brits, ne invită să facem mici schimbări de practică și percepție, pentru a aduce mai mult hygge în viața de zi cu zi. Cartea este o explorare a conceptului, dar și un ghid practic. În introducere primim o scurtă lecție de istorie și suntem familiarizați cu termenii, dar și cu structura cărții. Cred că, dacă ai citit introducerea, e imposibil să nu vrei să parcurgi fiecare capitol în parte.
Vă voi reda în cele ce urmează câte un citat din fiecare capitol:
Apartenența
Hygge poate fi găsit în situațiile când ne simțim cel mai în largul nostru ca oameni, care ne dau un context, ne oferă identitate, relaționare și istorie. Practicăm hygge în balansoarele de pe verandă, în fotolii, pe trepte și în paturile noastre, în barurile din orașul nostru, în conacele de la țară și în librării.
Adăpostul
Granițele pe care le amplasăm atunci când practicăm hygge pot fi și fizice, și temporale – să ne rezervăm o oră pentru a vizita un prieten, să tragem scaunele în jurul unui foc de tabără sau să închidem ușa pentru a ne crea un bârlog în care să ne uităm liniștiți la un film.
Confortul
Hygge este confortul dat de șosetele fine de lână, de comoditatea robustă a materialului țesut, de moliciunea postavului. Este senzația soarelui cald pe chipurile noastre, nisipul între degete, o piatră rotundă în buzunar, căldura unei mâini. Hygge înseamnă să te strecori în pat iarna și să găsești căldura pisicii la picioarele tale.
Starea de bine
Hygge este un laitmotiv care poate fi trăit în mijlocul tuturor celorlalte elemente ale unei vieți ocupate. Nu este vorba de absența dificultăților sau a problemelor, ci despre un mod de a le gestiona.
Simplitatea
Învățăm ce este hygge atunci când dăm valoare lucurilor banale pe care le facem, când le privim ca pe o parte semnificativă într-un întreg mai mare. Provocările din viața noastră sunt departe de a fi simple. Dacă abordăm sarcinile de fiecare zi în spiritul plăcerii în sine de a le rezolva, parcurgem ziua ca pe o serie de momente deosebite, nu ca pe o listă cu lucruri de bifat.
Ritualul
Prin hygge, creăm momente extraordinare în viețile noastre obișnuite, înșiruite ca mătăniile pentru rugăciune, care evocă asocieri fericite la care apelăm în perioadele dificile. Nu există obiecte sau experiențe intrinsec sacre; ele devin sacre prin intermediul contectului special pe care li-l acordăm.
Vă recomand această carte. Nu ne oferă rețeta pentru a trăi mai bine, pentru a fi fericiți și a uita pentru totdeauna de griji, ci ne deschide ochii asupra a ceea ce avem deja și neglijăm. Este o carte de citit, de așezat pe noptieră, lângă pat, și de recitit din timp în timp.
Voi încheia acum cu un paragraf din descrierea cărții, acela care m-a făcut să zâmbesc când am început să o citesc: “Faceți-vă un ibric de cafea, relaxați-vă în fotoliul preferat și descoperiți singuri cum vă puteți îmbunătăți viața cu ajutorul hygge.” Eram în pat, între perne, cu o cafea aburindă alături, într-o dimineață târzie de duminică.
Să vă fie de folos!
Cartea este disponibilă la Elefant aici, la Libis aici
și pe situl editurii Publica aici >>
Cartea despre hygge, de Louisa Thomsen Brits
Editura Publica
Add Comment