Aceasta este cea de-a doua recenzie inscrisa in campania vALLuntar. La fiecare 15 comentarii va fi plantat un copacel, motiv pentru care va invit sa cititi mai departe si sa comentam impreuna! Prima recenzie aici.
Cred ca majoritatea oamenilor intra in librarii nestiind ce vor sa cumpere. Iar cartile se afla acolo, trimitand semnale, ca prin farmec, sa fie luate de pe raft. Persoana potrivita pentru cartea potrivita. E ca si cum ele stiu deja din viata cui trebuie sa faca parte, cum vor schimba ceva, cum le vor da o lectie sau ii vor face sa zambeasca la momentul potrivit.
O carte ca o lectie de viata. Asa am primit Cartea viitorului a Ceceliei Ahern. Am ales-o dintre sute de alte carti. Titlul m-a atras ca un magnet. Ma intreb acum, dupa ce am citit ultima pagina, dupa ce am trecut la randul meu prin atatea, daca nu cumva cartea a venit la mine ca un semnal. Si daca as fi stiut viitorul cu o zi inainte, as fi putut schimba ceva? As fi putut opri durerea aceasta care mi-a cuprins sufletul? Caderea mi-ar fi fost mai lina?
Cecelia Ahern a desenat in paginile cartii sale o poveste superba. Povestea unei familii cu secrete ascunse in negura timpului. Secrete cutremuratoare care, mai devreme sau mai tarziu, aveau sa iasa la lumina. Secretele nu pot ramane secrete, niciodata.
Tamara Goodwin, o “printesa” a vremurilor ei, fata de bani gata invartita numai prin cercuri inalte, vacante de lux si dorinte implinite una dupa cealalta, se trezeste intr-o zi aruncata in intuneric. In ziua in care tatal ei se sinucide, nu numai ca pierde un parinte, dar viata ei o ia la vale, galopand catre o prapastie fara sfarsit. Lumea ei incepe sa piara vazand cu ochii. Mama cade in depresie si nimic nu o mai poate scoate din acea stare. Averea familiei se dusese pe apa sambetei motiv pentru care tatal ajunsese sa-si ia viata neputand indura falimentul… nici macar pentru cei dragi. La inceput Tamara il uraste pentru toate acestea, desi ramane cu regretul de a se fi certat cu el inainte ca acesta sa-si puna capat zilelor.
Ramase pe drumuri, mama si fiica se retrag la tara. Aici, Jennifer, mama Tamarei, ii avea pe Arthur si Rosaleen, fratele ei si sotia acestuia, care se angajeaza sa aiba grja de cele doua pana ce se vor pune pe picioare. Pentru Tamara, cei doi erau Cuplul Izbavirii, doi oameni pe care nu ii intelegea si pe care, de asemenea, nu ii placea… desi Arthur, nu era chiar rau. Tamara ajunge din imensul ei Paradis, intr-o cutie de chibrituri, intr-o casa mica, la tara, la poarta unui castel acum ruine si incepe pentru prima data in viata sa inteleaga ce inseamna de fapt viata.
Greutatile prin care trece Tamara cea de saisprezece ani (desi parea a fi de saptesprezece) sunt nu neaparat o pedeapsa pentru viata egoista pe care o dusese pana atunci, cat o lectie de care avea nevoie pentru a putea avea mai departe o viata frumoasa, fericita, in adevaratul sens al cuvantului.
Nu am spus nimic pana acum de Cartea viitorului, acea carte care schimba cumva mersul lucrurilor sau care vine cu o “mana de ajutor” la nevoie. Tamara descopera in biblioteca ambulanta a noului ei prieten, Marcus, o carte fara titlu, fara autor si incuiata. O atragea ca un magnet. Era ca si cum acea carte dorea sa ajunga la ea. Mai tarziu, cand reuseste sa o deschida, cartea isi arata paginile goale, ca un jurnal care astepta sa fie scris. Dezamagita, Tamara vrea sa o arunce, insa sora Ignatius o convinge sa scrie. Dar jurnalul se scrie singur. Fata descopera cu uimire ca in timpul noptii apareau insemnarile zilei urmatoare scrise chiar de mana ei. Cum este posibil acest lucru? Printr-o minune, alta explicatie nu avem. Insa minunea face ca Tamara sa afle viitorul cu o zi inainte si sa poata actiona in consecinta… sau nu. Este ciudat cum, chiar si cu viitorul asezat in fata ochilor, lucrurile nu se pot intoarce in favoarea celui care il cunoaste si incearca sa il schimbe. Si totusi, Tamara reuseste sa afle lucruri pe care altfel nu le-ar fi putut afla. Secrete ingropate in ruinele cetatii ies la iveala printre sclipiri de lacrimi de sticla. Isi pierduse tatal nu o data, ci de doua ori si, mai apoi, reuseste sa-l salveze cumva… nu pe cel care s-a sinucis, desigur…
Cine era de fapt sora Ignatius, cine era Rosaleen, cine erau Jennifer sau Arthur, cine fusese tatal ei, cine erau cei care traisera candva in castel? Sunt intrebari ale caror raspunsuri vor veni treptat si totusi prea repede pentru o copila care abia incepuse sa traiasca viata, o viata in care invata sa faca primii pasi. Si cartea (jurnalul) ii sta aproape ca un prieten bun, prieten adevarat care la nevoie se cunoaste.
Daca aveti impresia ca am povestit cam mult din carte, ei bine, nu va impacientati! Povestea e lunga, e frumoasa si plina de mister. Va invit sa o descoperiti, sa va lasati cuceriti de cuvintele si lumea aceasta plina de culoare creionata de Cecelia Ahern – o alta autoare de pus la suflet.
Va recomand sa cititi Cartea viitorului, este acea carte care mi-a spus in soapta cuvinte, mi-a spus ca ele, cartile, vin la noi cu un scop. Ele ne aleg si nu noi pe ele. Mi-am dorit la un moment dat sa cunosc viitorul fie si pentru o clipa, pentru a-mi gasi linistea… dar cartea aceasta mi-a aratat ca viitorul ni-l construim singuri cu fiecare secunda. Ca bucuria de maine depinde de zambetul de azi… sa zambim mai mult si sa ne bucuram de minunile acestea imense… cartile.
Cartea viitorului, de Cecelia Ahern
Editura ALL
*Recenzia face parte din campania vALLuntar initiata de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Va invit sa comentam impreuna aceasta carte, daca ati citit-o, daca v-am starnit interesul… La 15 comentarii cumulate va fi plantat un copacel. Va astept!
24 Comments
Felicitări pentru recenzie, pare foarte faină cartea!
Superba recenzie. Cartea pare superba. O voi cauta si eu, merg pe mana ta.
Mi-a plăcut și cartea, îmi place și recenzia :). Felicitări!
„”Cred ca majoritatea oamenilor intra in librarii nestiind ce vor sa cumpere”
Slava domnului ca nu sint in majoritatea aia 😀
P.S. Astept, inca astept sa pot sa intru in librarie si sa gasesc ceva de citit. Ultima carte pe care am cumparat-o, in loc de SF mi-a bagat pe gat o psihanaliza mult prea profunda pentru mine.
God damit… unde sint cartile cu aventuri de altadata?
e o recenzie superba!am si eu cartea in biblioteca dar inca nu am citit-o, dar acum sigur o sa ma apuc s-o citesc..
@Simone, multumesc mult! Cartea e foarte faina. Daca ai ocazia, nu ezita sa o citesti!
@Loredana, nu iti va parea rau, te asigur!
@Cosmin, iti multumesc tare mult!
@Marius, mie mi se intampla sa intru in librarie si sa nu stiu ce sa cumpar din simplul motiv ca sunt prea multe carti pe care le-as citi. Si atunci imi face cu ochiul cate o carte, una dintre mii de alte carti… e o senzatie minunata!
@Ioana, astept impresiile tale. Lectura placuta!
Some people are just that lucky… 🙂
Am gasit multe recenzii frumoase la cartile Ceceliei in campania asta. Eu am citit doar P.S Te iubesc, dar imi place stilul ei asa ca sigur o sa ii citesc si restul romanelor. Spor la plantat.
Modul tau de a vorbi depre carti imi trezerte pofta de lectura de fiecare data. Recenzia ta la aceasta carte, m-a convins sa o citesc..atunci cand o sa am prima ocazie 🙂
Si eu vreau sa o citesc:)
Spor la plantat!
Si eu am cartea in biblioteca si abia astept sa o citesc 😀
Si eu mi-am dorit cartea in campanie, insa nu era pe stoc.
Oricum, mi-am comandat-o si abia astept sa o primesc, m-a atras titlul. Iar recenzia ta a reusit sa ma faca sa o astept si mai nerabdatoare. 🙂
La cat mai multi copacei!
Pare o aventură foarte interesantă, mai ales pentru un adolescent. Cred că nepoatei mele i-ar prinde tare bine.
Gata, o sa-mi cumpar si eu cartea. Din descriere mi se pare super interesanta 🙂
Hmm.. De obicei cand intru intr-o librarie stiu exact ce vreau sa cumpar. Ma duc sa cumpar o anumita carte. „Problema” e alta – nu plec doar cu cartea respectiva, ci cu inca una sau mai multe :)) Dupa ce gasesc cartea pe care o caut, imi atrag atentia si altele. Si cred ca am gasit explicatia la inceputul recenziei tale :D. Sa repet ce-au spus altii inaintea mea? Ei bine, hai: super recenzie!!! La mai multe! 😉
Felicitari pentru recenzie! Ma gandesc sa cumpar cartea. 🙂
Dragilor, dragelor, va multumesc tare mult pentru comentarii, pentru aprecieri si sustinere… Va voi tine la curent cu rezultatele campaniei, cu numarul de copacei plantati.
Sa aveti parte de lecturi superbe!
As vrea si eu sa citesc cartea, fara discutii! 🙂
Banuiesc ca nu se gaseste de inchiriat pe la biblioteci, sau sa o cumpar dintr-un anticariat…? Oricum, pot sa o cumpar si la pret intreg, anything for a book 🙂
Apropo, Andres, stii ca sunt si eu pe Serial Readers….:D
Silvia, inteleg ca ne-ai lasat recenzii si ai primit carte/carti de la noi? 😀 Nu mai stiu ce si cui am trimis exact. Uite, cartea asta are pret foarte ok aici: http://www.librarie.net/carti/158267/CARTEA-VIITORULUI-CECELIA-AHERN&nia=1065 Poate o au pe stoc.
E frumoasa, frumoasa! 😉
Da, da am primit si carti si multumesc mult pt ele! 😀
Voi comanda si cartea viitorului 🙂
Spor la citit! Astept impresii 😉
O recenzie foarte bună, o invitaţie la lectură. M-a făcut curioasă. Eu citisem de P.S. Te iubesc de această autoare. Îmi place mult cum scrie. Voi citi sigur şi această carte, odată ce va fi intrată în bibliotecă.
Multumesc! Eu am P.S. Te iubesc in biblioteca. O tot aman… cred ca din cauza filmului. Mi s-a parut atat de trist, incat mi-e putin teama de carte… sa zicem ca astept starea potrivita. 😀 Tu ai vazut filmul? Cum ti s-a parut in comparatie cu povestea din carte?
Add Comment