Casa de la Riverton, de Kate Morton

time read
Articolul are 733 cuvinte și se citește în 2 minute.

“Am avut un cosmar in noiembrie, anul trecut.
Se facea ca ma aflam din nou la Riverton, in 1924. Toate usile era deschise, iar perdelele de matase fluturau, umflandu-se in adierea brizei de vara.”

O invitatie. Asa isi incepe povestea Grace Bradley, cu o invitatie in trecut, in casa care a dat sens vietii ei pentru multi ani. Locul in care a crescut si s-a maturizat.

Casa de la Riverton scrisa de Kate Morton este povestea familiei Hartford, o familie de nobili englezi, si, mai mult de atat, e povestea surorilor Hannah si Emmeline, ultimele vlastare ale acestei familii pe care doar Grace o cunoaste cu adevarat. Secrete bine ascunse de-a lungul timpului au ramas vii in amintirea lui Grace si vine un moment in care trebuie sa le retraiasca pentru a fi impacata cu sine. Vine un moment in care trebuie sa dezvaluie misterul mortii poetului Robbie Hunter pe care lumea il stia a se fi sinucis.

Este una dintre cartile care m-au cucerit pagina cu pagina, este cartea pe care mi-am dorit sa nu o termin, mi-am dorit ca finalul sa fie cat mai departe pentru a trai cat mai mult alaturi de personaje.

Amintirile lui Grace incep sa iasa la lumina in momentul in care primeste o scrisoare de la o tanara care facea un film despre trecut, despre istoria familiei care a trait la Riverton. Aceasta ii cerea sa vada decorurile, ii cerea sa-si aminteasca lucruri si locuri de demult. La inceput nu a luat-o in seama, insa amintirile incep sa o rascoleasca, o urmaresc, nu ii dau pace si cand primeste cea de-a doua scrisoare de la Ursula, aceasta Ursula Ryan care doreste sa aduca la viata misterele trecutului, Grace stie ca va accepta sa revada Rivertonul de altadata.

Grace, desi a fost pentru multi ani doar o servitoare in marea casa de la Riverton si mai apoi camerista lui Hannah, este cea care a trait nu doar o viata, ci mai multe. Viata ei, a fetelor Hartford si mai ales a surorii celei mari, Hannah, dar si a casei in sine… daca se poate asa ceva.

Casa de la Riverton este o poveste de dragoste, dar nu una cu final fericit. Nu. Este povestea de dragoste care se construieste pas cu pas. Grace a iubit, Hannah a iubit si ea, Emmeline a crezut ca iubeste. Si aceste iubiri se construiesc in timp pentru ca apoi sa cada, sa se sparga in mii de bucati. Cuvinte nerostite la momentul potrivit ajung sa distruga vieti, adevaruri ascunse in trecut, ucid fara mila si suferinta pe care o provoaca este fara margini.

Casa de la Riverton nu este nimic din ce imi imaginam ca va fi. Nu am citit mare lucru despre ea inainte de a o deschide. Recomandarile mi-au fost de ajuns. M-am lasat purtata de vocea lui Grace in alte timpuri si am trait alaturi de ea o viata asa cum nu imi imaginam. Este prima carte al carei final ma lasa fara respiratie – o scrisoare. E scrisoarea care putea fi salvarea unei iubiri, salvarea unor vieti. Si aceasta scrisoare m-a intors in alta parte a povestii, la o intrebare care nu si-a primit raspuns, care ar fi putut face ca finalul sa fie cu totul altul. Grace a tinut secretul pana dincolo de moarte si asta pentru ca stia ce inseamna o promisiune, dupa cum bine a spus si Hannah in acea ultima scrisoare: “Stiu cat de bine poti sa tii un secret.”

Putine sunt cartile care te rascolesc pana la lacrimi, care iti dau senzatia aceea de neputinta, dorinta de a putea sopti personajelor pentru ca ele sa fie salvate. Aceasta este una dintre acele carti care te prind in mrejele lor, care te vrajesc, care striga sus si tare ca toate se intampla cu un scop, ca fiecare cuvant pe care il rostim, fiecare gest pe care il facem va duce la un altul si la altul si finalul va depinde foarte mult de ceea ce facem acum.

Va recomand aceasta minunata carte. Este genul de carte pe care iti vei dori sa o recitesti mai tarziu si cu siguranta iti va da aceleasi senzatii, aceeasi dorinta de a putea sopti personajelor secretul, acel secret care le va schimba vietile. Nu vei putea… Dar vei zambi pentru ca a reusit sa te impresioneze ca nicio alta carte.

Casa de la Riverton, de Kate Morton
Editura Humanitas

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.