Casa de pe plajă, de Jane Green

Casa de pe plajaNothing in this world happens without a reason. That we are all exactly where we are supposed to be, and that the pieces of the puzzle have a tendency to come together when you least expect it. ― Jane Green

Cum arată pentru voi vacanța perfectă? În cazul meu, vacanța este strâns legată de mare și soare. Și, dacă mai am și două sau trei cărți cu mine atunci cu siguranța vacanța nu poate fi decât perfectă.

Acesta este motivul pentru care nu vă recomand o carte de sezon, un titlu legat de această perioadă, a sărbătorilor de iarnă. Vă invit să visăm puțin la zilele calde de vară. Nu de alta, dar cititori fiind, avem aceasta minunată putere, de a călători acolo unde dorim. Și de ce să nu evadăm din cotidian? De ce să nu visăm puțin la nisip și la marea albastră, la căldura zilelor de vară?

Casa e pe plajă nu numai că este locul perfect pentru a petrece o vacanță liniștită, dar este locul în care oamenii redescoperă prietenia, bucuria și promisiunea unui nou început. Jane Green, autoarea, ne face cunoștință cu mai multe personaje, aparent, fără nicio legătură una cu cealaltă, pentru ca la un moment dat să le împletească destinele. Casa de pe plaja din Nantucket este locul unde se vor întâlni Daniel, bărbatul bântuit de eșecul propriei căsnicii, dar și de un secret care îl macină, Daff, o mama divorțată care încearcă să cumunice cu fiica rebelă și Michael, fiul celei care deține casa, prins la rândul lui într-o relație cu șefa sa căsătorită. Proprietara casei, Nan, se regăsește și ea într-o situație nu tocmai bună. E pe cale de a pierde casa, iar trecutul pare să revină în forță, lăsând-o fără drept la replică. În încercarea de a salva casa, Nan se hotăște să închirieze camere pe perioada verii. Este ocazia perfectă pentru a readuce veselia în acest loc, ca un tribut vremurilor demult apuse.

Autoarea desenează niște povești complicate, personajele fiind prinse în niște situații greu de trecut, însă rezolvarea pe care o oferă redă zâmbetul cititorului, îl duce cu gândul că există o rezolvare pentru orice și că totul se întâmplă cu un motiv. Da, clișeele sunt la ele acasă, dar acest mesaj simplu, ca totul se întâmplă cu un scop, m-a facut să iubesc cartea.

Jane Green explorează cu finețe trăirile personajelor, și, fiind atât de variate, e imposibil să nu găsești personajul cu care să rezonezi. Recunosc că mi-au plăcut foarte mult Michael și Duff, deși pe Duff am îndrăgit-o abia când a iești din hainele de casnică și a intrat în cele de femeie.

Casa de pe plajă nu numai că este un chick lit pe care nu îl vei putea lăsa din mână, dar este locul în care vei dori să ajungi. Este casa care schimbă destine, care leagă prietenii, care aduce zâmbet chiar și pe cele mai triste fețe.

Casa de pe plajă este o carte de vacanță numai bună de citit în această perioadă, pentru că, nu-i așa, avem nevoie să ne rupem puțin de realitate, să ne relaxăm și să ne umplem de optimism.

Casa de pe plajă, de Jane Green
Editura Polirom

PS. Am scris despre carte și pe UrbanDiva, aici >>

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.