Cronicile Vampirilor la final. Prince Lestat, de Anne Rice

time read
Articolul are 1076 cuvinte și se citește în 4 minute.

Știi momentul acela în care ai terminat de citit o carte și rămâi cu privirea în gol, momentul în care ai impresia că odată cu acea poveste ai terminat de trăit o viață care ai fi vrut să continue la nesfârșit? Sunt convinsă că ai trecut prin situația asta. Mai mult, pe lângă privitul în gol mai apare și senzația de “și eu ce citesc acum?”.

Lestat

În cazul de față această senzație m-a ținut câteva zile. Mă laud că sunt cititor în serie (la Serial Readers), că citesc carte după carte fără a face pauze între ele. Odată ce am terminat de citit ultima pagină a unei cărți, mă postez în fața bibliotecii și aleg o nouă bijuterie de citit, o nouă viață de trăit. După ce am terminat de citit Prince Lestat s-a creat o prăpastie între mine și cărțile care-mi zâmbeau de pe rafturile bibliotecii. Au fost câteva zile în care nu m-am putut apropia de niciuna dintre ele.

Acum, că mi-am revenit, pot scrie despre asta.

Anne Rice este autoarea care m-a fascinat de la prima carte pe care am citit-o. Se întâmpla prin clasa a 10-a. O colegă mi-a recomandat să citesc Interviu cu un vampir, auzise și ea de la cineva că ar fi o carte “altfel”. Ne-am cumpărat amândouă câte un exemplar din carte și am devorat povestea. Țin minte că ardeam de nerăbdare să ajung la Librăria Noi (era la Universitate, la Sala Dalles) pentru a vedea ce alte cărți scrise de Anne Rice au mai apărut. Am aflat astfel de seria Cronicile Vampirilor. Cărțile apărute erau destul de scumpe la momentul respectiv, așa că le-am cumpărat pe rând, în timp. Am citit toate cărțile traduse la noi. Din păcate, cei de la Rao nu au tradus toată seria. Sunt 5 cărți pe care nu le am și pe care le-am așteptat și căutat mult timp pe rafturile librăriilor și, mai târziu, pe situl editurii sau în librăriile online. Am fost foarte dezamăgită să aflu, mulți ani mai târziu, că editura nu avea de gând să publice și restul seriei.

În urmă cu doi ani am aflat de cea mai nouă carte din serie și, cel mai probabil, ultima: Prince Lestat. Am visat la ea mult timp sperând că va fi tradusă și la noi (mama ei de speranță!). Nu s-a întâmplat. Dar s-a întâmplat ca dorința să mi se împlinească, pentru că știți voi, când îți dorești ceva mult de tot… Am primit cartea cadou. Prince Lestat a revenit în viața mea după mai bine de cinsprezece ani.

Partea interesantă e că nu am simțit că ar fi trecut timpul, că nu mai rezonez cu povestea sau că ar fi fost resurcitată forțat. Dimpotrivă, fiecare poveste din carte e spusă natural, ba chiar vine cumva în ajutorul cititorilor care nu au parcurs toate cronicile, se trec în revistă personajele principale cărora autoarea le-a dat viață de-a lungul a 40 de ani. M-am bucurat de rememorarea poveștilor pe care le citisem și m-au intrigat părțile despre cărțile pe care nu le-am citit încă. Dacă în prima carte a seriei, Interviu cu un vampir, aveam două personaje principale, Louis și Lestat, acum ne sunt prezentați toți vampirii. Avem în față istoria lor, cei vechi, cei noi, cei puternici și cei slabi. Este o imagine de ansamblu fascinantă. Dacă ar fi să aleg dintre vampirii tuturor timpurilor, aș spune cu mare entuziasm că vampirii minunatei Anne Rice sunt cei adevărați.

În această ultimă carte a seriei, lumea vampirilor intră într-o nouă criză. Este o voce care îi instigă la violență și ajung să se distrugă între ei. Lestat, deși se află printre cei tineri (are doar câteva sute de ani), este cel în care își pun cu toții speranțele. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult e felul în care autoarea a inserat tehnologia în lumea vampirilor. Aceeași senzație care m-a încercat cu ani în urmă, a revenit acum: oare s-a întâmplat cu adevărat? Da, senzația trece repede, doar e vorba de vampiri, helloou!, dar e minunată. Anne Rice îmbină perfect realul cu imaginarul pentru a-și asigura un loc în mintea și-n sufletul cititorului… pentru totdeauna.

În perioada în care am citit cartea am urmărit și o serie de interviuri pe care Anne le-a acordat în turneul de promovare a cărții. Povestea în sine a căpătat alte dimensiuni. Seria Cronicile Vampirilor e mai mult decât ficțiune, e o poveste despre umanitate, despre frumos, despre viață.

Dacă se întâmplă să vă pice în mână această carte, să o citiți. E absolut minunată. Puteți începe cu Prince Lestat și veți dori să descoperiți cronicile carte cu carte. Sau începeți cu Interviul și continuați cu fiecare volum. Veți fi fascinați. Iar dacă nu vă plac vampirii, atunci puteți citi despre vrăjitoare, despre îngeri, vârcolaci, Hristos… chiar aveți de unde alege.

PS. Este prima dată când scriu despre o carte semnată de Anne Rice. Cuvintele îmi sunt prea sărace pentru a exprima adorația pe care o simt pentru această scriitoare. Sunt cărți ale ei pe care nu le-am citit tocmai pentru că nu vreau ca poveștile să se termine (am citit doar primul volum din Croncile Vrăjitoarelor, al doilea stă pe noptieră de foarte mult timp) și, în același timp, știu că la un moment dat voi privi în bibliotecă și voi vedea lumile minunate cărora le-a dat viață. Aici găsiți lista cărților scrise de Anne Rice: http://annerice.com/Bookshelf-AllBooksInOrder.html. De fiecare dată când mă uit peste Cronicile Vampirilor, le număr pe cele care îmi lipsesc. Probabil voi face asta până în ziua în care voi avea toate titlurile.

Cu altă ocazie vă voi povesti despre ecranizări după cărțile ei. 🙂

Despre carte: Prince Lestat >>

Poate fi comandată pe Libris aici și pe BookDepository aici

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.