Design YourSelf

karim-2.jpg

Cumpara Cartea

Am mai terminat de citit o carte. Pentru prima data de mult timp incoace nu am deschis imediat o alta. Am avut o tendinta pentru ca sunt multe in asteptare, insa am reusit sa ma abtin. Cred ca am simtit nevoia sa asimilez ceea ce am citit, sa o laud putin…

Bun. Design YourSelf. O carte care m-a atras in primul rand datorita coloristicii. Stiu ca nu asta e important la o carte, insa cand mi se perinda prin fata culori altfel decat clasice, monotone, mi se aprinde beculetul. Am ales varianta de coperta fuchsia – culoarea care mi-a marcat anul :D… Am oscilat putin intre verde si fuchsia, dar am cedat ultimei!

Autorul, Karim Rashid, are o abordare a designului deosebit de interesanta. Duce nonconformismul la limite extreme. Pentru prima data am citit despre design in toate formele sale, la toate nivelurile, in toate aspectele posibile – designul aplicat in viata de zi cu zi, design ca si profesie, design… everything.

Karim poate fi privit ca si cel mai bun profesor de design (la propriu si la figurat), acesta fiind parte integranta a vietii sale. El priveste designul ca pe “un mod de a influenta vietile oamenilor, comportamentul, sensibilitatea si psihicul”. Privind din perspeciva de designer are convingerea ca poate schimba lumea, ca poate trece de tiparele traditionalismului. In acest moment suntem inca prinsi in limitele clasicului, ne conformam unor reguli nescrise ale trecutului peste care nu reusim sa trecem, desi la un anumit nivel ne dorim acest lucru.

Designul este nu numai pentru cei care practica aceasta munca, dar si pentru noi. E un fel de Spice Up Your Life cu muzica, culoare, joaca, cultura. Trebuie sa ne lasam imaginatia sa lucreze pentru ca “designul e pentru toata lumea”. Solutia e sa iesim din tiparele traditionale si sa luptam pentru noi, pentru visele noastre.

Sunt foarte bine conturate ( si colorate) cele 4 sectiuni ale cartii: Traieste, Iubire, Munca, Joaca. Fiecare sectiune in parte m-a captivat in mod deosebit… cea fuchsia in mod special.

Despre iubire. Putem aborda viata sociala, frumusetea, moda, sexul sau chiar moartea din punctul de vedere al designului? Se pare ca autorul a reusit… si intr-un mod foarte nonconformist.

Karim indeamna la depasirea cliseului de “a fi la moda”, recomanda mai degraba abordarea unui stil care te diferentiaza intr-o mare de oameni. “A fi deosebit si creativ este mult mai important decat a fi la moda”.

Cartea este un adevarat manual de design, este un profesor de design al vietii la purtator. Este ca si cum l-ai avea pe Karim langa tine tragandu-te de maneca in momentul in care ajungi sa te plafonezi, ajungi sa te pierzi in marea de oameni. Este cel care iti spune sa iti schimbi jobul daca nu iti place ce faci, care iti spune sa dai tot atunci cand faci ceva, sa fii cel mai bun in domeniul tau. Daca ai totusi un job la care nu poti renunta, iti recoamanda sa faci ceva in paralel care sa echilibreze balanta, sa iti redea entuziasmul.
Tot el este cel care iti arata ce inseamna de fapt o relatie. Intr-o relatie nu esti parte a unui intreg si asta pentru ca tu nu esti o jumatate. Intr-o relatie nu trebuie sa te simti complet, ci ar trebui sa fii complementar. El recomanda pastrarea individualismului personal. Si este cat se poate de adevarat. De multe ori ajungem sa ne pierdem in relatie, sa uitam de noi, de prieteni, de ceea ce ne place. Depindem de celaltat si ne depersonalizam. Total gresit!
Momentul in care relatia nu mai este cum am vrea, in care ajungem sa vedem si sa nu mai putem accepta defectele celuilalt, in mometul in care incercam sa schimbam ceva la persoana pe care credem ca o iubim, atunci clar ceva nu e in ordine. “Daca simtiti ca trebuie sa munciti, nu merita”. Si asta spune tot.

Fiecare pagina citita a fost ca o lectie. Si nu e genul de carte pe care sa o citesc si sa o pun inapoi in biblioteca, este o carte care trebuie tinuta aproape si rasfoita la nevoie. Este una dintre cartile geniale la care te intorci si despre care vrei sa spui mai departe…

Design YourSelf, de Karim Rashid
Ed. Publica

3 Comments

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.