Jurnal de Gaudeamus (IV). End of Story

Primul Targ Gaudeamus la care particip de la cap la coada s-a incheiat azi, 23 noiembrie. 

Dupa alte targuri de genul asta se intampla sa ma incerce o oaresce nostalgie. Acum insa nu simt nimic. S-a terminat – duca-se. 5 zile e prea mult. Stateam la un momentdat si ma uitam la colegii din alte standuri, parca imi vedeam oboseala in ochii lor. Gaudeamus vazut din partea cealalta a baricadei e prea mare, prea mult, prea -prea. Insa e frumos. Atatea carti de citit, atatia oameni incantati de acele carti. Chiar imi face placere sa vorbesc cu acesti oameni, sa aflu ce carte super misto a mai aparut, despre ce e cartea aia de care se tot povesteste…

Ce s-a mai intamplat azi? Nimic nou. Dimineata la 10 fara 15 un grup ceva mai mic decat ieri, dar destul de „consistent” astepta sa intre. S-a simtit presiunea timpului asupra lor, caci azi nu au mai stat pe ganduri, au cumparat pur si simplu. In continuare Greenspan s-a vandut „in draci” (vorba unui client). Daca inca nu stiti despre ce vorbesc il gasiti aici: Era turbulentelor. Pe locul doi a ramas Design Yourself al lui Karim Rashid. Si presupun ca asa s-a intamplat la toate editurile, s-au depasit limitele.

De aici putem spune ca omul citeste! Ideea e sa aiba ce. Din pacate educatia asta nu e promovata in niciun fel mai special. Chiar vorbeam cu o amica ieri de lipsa de implicare a presei in educatia populatiei. De ce nu se mediatizeaza mai mult evenimentele culturale? De ce nu sunt ajutate editurile sa isi vanda cartile? De ce nu sunt ajutate sa atraga cititorii spre cartile lor? Din cele cateva secunde in care a fost prezentata cartea lui Greenspan la stirile ProTv s-a simtit extraodinar influenta asupra cititorului. Au navalit buluc peste noi cum ca vor cartea. Daca editurile ar fi sustinute in felul acesta in mod constant poate ca omul ar raspunde in acelasi fel. Dar de ce sa fie promovata cultura cand poate fi promovata incultura in schimbul a nu stiu ce… Stim cu totii foarte bine ce emisiuni de tot rahatul sunt la TV. 

Eu cred ca s-ar putea face un Gaudeamus online, in care in fiecare zi din an omul sa intre si sa isi comande cartile de la ce editura doreste cu oferte si tot tacamul. Oare cine va face si chestia asta? Suna BIG, insa nu imposibil de realizat. Daca ma gandesc bine e chiar foarte realizabil… E o idee. Daca e cineva interesat poate facem o afacere.

Ma rog, aceasta a fost ultima zi de Gaudeamus.  S-a terminat. Si „ne-am terminat” si noi. Suntem „still dead”, dar ne revenim la autopsie. Inchei aici. Daca v-ati cumparat carti nu ezitati sa imi comunicati ce anume! Sunt curioasa ce noutati ati gasit…

Spor la citit sa avem!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.