Lux, de Anna Godbersen

time read
Articolul are 570 cuvinte și se citește în 2 minute.

“O lady trebuie sa isi pastreze calmul intotdeauna. Chiar pe vreme de furtuna, ea trebuie sa para bucuroasa si uscata. Daca isi pierde calmul, ea va pierde la scurt timp si respectul egalilor ei si al servitorilor.” Ghidul bunelor maniere pentru doamnele din inalta societate, Van Kamp, ed.1899

A trecut mai bine de un secol si totusi un lucru a ramas neschimbat. Felul in care iubirea ne schimba, felul in care sentimentul asta cald si frumos ne lumineaza viata si ne da curajul de a face lucruri la care nu am fi visat.

Lux este cartea care ma striga de pe raft, cartea a carei coperta m-a cucerit de la prima vedere. In momentul in care mi-a picat in maini volumul al doilea al seriei, a trebuit sa o aduc acasa, sa o asez si pe ea frumos in biblioteca pana avea sa ii vina randul.

Am citit aceasta carte superba in cateva zile. Nu am putut sa o las din mana, desi nu pot spune ca ar fi vreo capodopera. E o poveste dintre acelea care te prind si nu te mai lasa pana nu afli ce se intampla la final… bine, finalul va fi in volumul al treilea, deci mai am de asteptat cateva zile. Anna Godbersen, autoarea seriei Lux, ne poarta intr-o alta lume, in Manhattanul secolului al XIXlea si ne deseneaza viata elitei sociale din acea vreme.

Elizabeth si Diana Holland, Penelope Hayes, Lina, Will, Henry Schoonmaker sunt tinerii in jurul carora se cladeste o poveste plina de culoare. Nu lipsesc intrigile, tradarile, invidia si toate acestea sunt ambalate frumos in matasea iluziilor, a dorintei de ascensiune sau a iubirii sincere pe care unii o nutresc pentru cei la care nu pot avea acces.

Spuneam ca aceasta carte nu este o capodopera, e chiar slaba din punct de vedere literar. Autoarea nu reuseste sa deseneze “clar” personajele si chiar scenele, parca te trage de mana de fiecare data cand te opresti sa admiri o rochie, o incapere si te poarta catre alt personaj, alt cadru. Ofera insa suficiente detalii incat sa te tina prins, sa nu poti lasa cartea din mana. Si dincolo de culorile momentului, de rochiile somptuoase, de grandoarea petrecerilor sunt dorintele si aspiratiile celor tineri, este iubirea la care viseaza cu totii, chiar si cei cu sufletele incorsetate de prejudecatile momentului. “Cele mai frumoase sunt iubirile imposibile” spune la un moment dat Diana Holland. Este poate cea mai cutremuratoare replica din carte, este adevarul de care s-au lovit ei, atunci, la final de secol, si de care se loveste fiecare generatie pana in zilele noastre. Cum reusim oare sa fim atrasi de ceea ce nu putem avea? Iubirea vine cand ne asteptam mai putin, e adevarat, dar de ce asa? De ce trebuie sa fie complicata pentru a fi frumoasa, pentru a fi aproape de perfectiune.

In prima carte a seriei Lux pasim intr-o lume fascinanta si plina de mister. Ne sunt prezentate personajele, ne alegem preferatii pentru ca mai tarziu sa fim invitati intr-o cu totul alta lume. Dar despre a doua carte va povestesc cu alta ocazie.

Va recomand Lux pentru ca e o oaza de relaxare, te poarta in alte timpuri. Odata ce vei da ultima pagina a cartii, vei dori mai mult. Fie sa treci la urmatoarea carte, fie sa te intorci in timp pentru a dansa in acele minunate sali de bal…

Lux, de Anna Godbersen
Editura Nemira

2 Comments

  • Alexandru Angela Posted 30/07/2012 17:30

    foarte frumos! sincer, nu aveam asteptari, dar pe urma m-a prins subiectul si am dat frau liber imaginatiei 🙂 frumoasa prezentarea. sper sa-ti placa finalul. nu e ceea ce credeam, dar intr-un fel e asimilabil.

  • andres Posted 30/07/2012 19:12

    🙂 Cel mai probabil ca saptamana viitoare o dau gata si e ultima din serie… desi nu stiu cum voi putea lasa Jocurile din mana…. greu, greu!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.