Maitreyi si Dragostea nu moare

time read
Articolul are 482 cuvinte și se citește în 2 minute.

Imi aduc aminte cu cat entuziasm am citit Maitreyi acum niste ani. Multi ani. Imi placea sa o citesc noaptea. Imi dadea senzatia ca totul se petrece aievea, ca personajele coboara din carte si isi joaca rolurile in fata mea. Am plans. Finalul m-a luat prin surprindere si am oftat adanc stiind ca nimic nu poate face ca povestea sa aiba alt final. Replica scrisa de Maitreyi, Dragostea nu moare, nu a ajuns la mine. Mi-am dorit tare mult sa o citesc, insa nu am avut suficient curaj sa o caut, sa ii aflu versiunea. Poate ca imi ajunsese dezamagirea lui…

De ceva timp se joaca piesa de teatru Maitreyi. Am prins in sfarsit momentul si m-am lasat inca o data condusa in poveste, dar de data aceasta personajele chiar si-au jucat rolurile in fata mea. Am privit in interiorul cartii si imaginile au prins viata pe scena frumoasa a teatrului Bulandra prin intermediul a catorva actori minunati. Nu numai ca am retrait povestea lui Mircea Eliade, dar insertiile din cartea scrisa de Maitreyi au venit sa completeze absolut superb povestea.

„Spectacolul are la baza o dramatizare dubla, realizata dupa romanul „Maitreyi” de Mircea Eliade, cu interventii din „Dragostea nu moare” de Maitreyi Devi. Este prima data cand aceste doua puncte de vedere se intalnesc pe o scena de teatru.”

Tocmai aceasta intrepatrundere a povestilor m-a bulversat. S-au iubit. Faptul ca apartineau unor lumi total diferite i-a impiedicat sa fie impreuna. Vocea Maiei, felul in care a reusit sa ii dea viata lui Maitreyi cea in varsta, mi-a adus in fata acele pagini de carte care mi-au facut lacrimile sa curga siroaie. M-am abtinut cu greu sa nu… imi las rimelul sa se intinda aiurea pe obraz, dar starea pe care mi-a dat-o (din nou) povestea, nu m-a parasit. Si cand ma gandesc ca noi ne complicam cu niste situatii atat de simple, ca noi avem atata libertate si habar nu avem sa o folosim. Cand ma gandesc ca nu suntem in stare sa spunem ce simtim, cand simtim, ca de multe ori nu stim sa iubim si nici sa primim iubire… cand ma gandesc…

Actorii care dau nastere acestei povesti sunt:
MAIA MORGENSTERN – Maitreyi la 60 de ani
AYLIN CADIR – Maitreyi la 16 ani
VLAD ZAMFIRESCU – Mircea Eliade
DORU ANA – Narendra Sen, tatal lui Maitreyi
ANCA SIGARTAU – Srimati Devi, mama lui Maitreyi
JASMINE ILIESCU – Chabu, sora lui Maitreyi in varsta de 8 ani
CARLA MARIA TEAHA – Lilu, verisoara lui Maitreyi
MARIUS CHIVU – Mantu, verisorul lui Maitreyi
RADU MICU – Harold, prietenul lui Eliade
TEODORA CALAGIU / MADALINA DOROBANTU – servitoarea

Coregrafia: Carmen Pesantez
Scenografia: Adina Mastalier
Dramatizarea si regia artistica: CHRIS SIMION

Sunt convinsa ca cei mai multi dintre voi ati citit Maitreyi. Daca nu ati ajuns inca sa o vedeti pusa in scena, va recomand sa vedeti aceasta piesa. Este plina de culoare, de muzica, de iubire. Este povestea desenata de voci calde si oameni frumosi.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.