Manuscrisul anonim, de Debra Ginsberg

manuscrisul-anonim

Cumpara Cartea

“Pentru toti scriitorii care n-au fost inca publicati si pentru toti iubitorii de literatura care intr-o zi le vor citi operele”

Cartea mi-a atras atentia inca de la aceasta dedicatie a autoarei, insa nu ma asteptam sa ma prinda atat de tare. E adevarat ca imi plac mult cartile, ca a trai in lumea lor imi pare a fi un fel de atingerea Mekai si ca ori de cate ori ma regasesc printre ele ma incearca o frenezie ciudata (as putea spune ca „they are my own personal brand of heroine”). Poate ca este doar un defect profesional, insa ma gandesc ca am iesit de ceva timp din lumea cartilor, deci ar fi trebuit sa-mi revin… Se pare totusi ca, daca te-au prins, cartile te vor bantui toata viata.

Mansuscrisul anonim este un chick-lit din colectia Cocktail de la Humanitas, primul volum pe care-l citesc din aceasta colectie. Am citit cartea pe nerasuflate… si asta pentru ca m-a aruncat inca de la prima pagina in lumea asta pe care o iubesc, a cartilor.

Angel Robinson, o devoratoare de carti, a lucrat mult timp intr-o librarie, insa impinsa de la spate de iubitul ei, un scriitor aspirant, ajunge intr-o agentie literara. Este primul ei pas catre o posibila cariera, insa din prima zi incepe marele cosmar. Viata personala este ocupata incet de munca, timpul pentru ea lipsindu-i cu desavarsire. Dar, cu toate astea, isi iubea munca; era vorba de carti si pana la urma cartile fusesera dintotdeauna viata ei.

Povestea incepe sa alunece pe o panta periculoasa in momentul in care descopera un manuscris anonim. Viata lui Angel devine astfel subiect de carte, ea fiind personajul principal al manuscrisului primit. La inceput nu realizeaza acest lucru, nu face decat sa redacteze textul si sa impinga povestea spre o carte de succes. Cu timpul realizeaza ca autorul o cunoaste… Sa fie oare scorpia de colega care ar face orice sa o inlature, sa fie iubitul ei sau poate Damian, scriitorul italian pe care il lansase cu mare succes? Eu una am indraznit sa il banuiesc si pe colegul ei – umbra sefei. Insa toate banuielile mele s-au amestecat, sporindu-mi si mai mult curiozitatea. Cine era acel autor anonim? De unde o cunostea pe Angel? Si de ce incerca sa o denigreze in acea carte? Manuscrisul a devenit pentru Angel o lume paralela in care realitatea era distorsionata cu buna stiinta de cineva care ori o ura de moarte, ori avea un interes cu mult diferit de asteptarile lui Angel.

Nu voi spune nimic despre final, decat ca, spre deosebire de alte romane de gen, a avut indeajuns mister incat sa nu pot ghici pana in ultima parte ce se va alege de personaje.

Faptul ca majoritatea actiunii se petrece in agentie si abia spre final se schimba decorul fara a plictisi, ci dimpotriva, sporind interesul, m-a facut sa dau o nota foarte mare cartii.

Este o carte despre carti, o carte despre scriitori dar si despre cititori. O carte care ne dezvaluie putin din lumea “magica” a aparitiei cartilor, o lume dura in care nu multi reusesc sa razbata si in care interesele personale primeaza. Este o carte despre talente nedescoperite si scrieri calcate in picioare de interese meschine sau poate doar stirbite de coruptibilitatea de care dau dovada unii.

Daca va plac cartile, daca va place sa scrieti v-o recomand cu caldura!

Manuscrisul anonim, de Debra Ginsberg
Ed. Humanitas

PS. “Nu cred ca m-am nascut in tara potrivita” – asta a fost senzatia care mi-a lasat-o cartea.

10 Comments

 • Laura Posted 27/06/2009 17:04

  Interesanta!!!! Mersi mult pentru recomandare!! Fii pe faza..nu zic mai multe 😛

 • andres Posted 28/06/2009 18:59

  Sunt! Sunt! M-ai facut curioasa 😀

 • Laura Posted 28/06/2009 19:24

  :). Asa si trebuie 😛

 • Mischa Posted 28/06/2009 20:35

  In legatura cu P.S.-ul: a tebuit sa citesti cartea ca sa iti dai seama de asta? 😛 Btw… eu sunt sigura ca nu m-am nascut in tara potrivita:P

 • andres Posted 28/06/2009 23:00

  :)) Dar unde trebuia?

 • Mischa Posted 06/07/2009 13:15

  Ehee… As putea sa dau cateva exemple, dar mai conteaza? Apropo de cartea asta: de mult nu am mai citit o carte cu asa mare atentie si nerabdare sa ajung la sfarsit ( pe care nu l-am citit dinainte, cum fac de obicei- m-am abtinut!) Numai ca sfarsitul m-a cam dezamagit. A fost…prea „cuminte”. Ma asteptam la ceva exploziv. Oricum, nu prea m-a surprins cine era, de fapt, autorul Manuscrisului anonim pentru ca am inceput sa banuiesc personajul respectiv inca de cand Angel a primit manuscrisul…bine…le banuiam cam pe toate! :)) Anw…mi-a placut cartea!

 • andres Posted 06/07/2009 20:43

  E superba. Stiu 😀 E carte de pus bine si recitit later 😉

 • Trackback: Thoughts about nothing… » Blog Archive » Life is a fuckin’ movie
 • Miss Valery Posted 09/01/2011 23:26

  Parca sa zic ca eu ti-am recomandat cartea asta? 😀

 • andres Posted 10/01/2011 23:40

  EXACT! Superba cartea… oare pe unde o fi?! Ca nu o gasesc…

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.