Nu sunt regină (Regine din umbră, de Maria Pilar Queralt del Hierro)

time read
Articolul are 842 cuvinte și se citește în 3 minute.

Săptămâna trecută am scris o poveste, “Cândva am fost regină”. Aceste patru cuvinte m-au bântuit mult timp, încă mă bântuie. Să vă spun și de ce. Am citit o carte (ce surpriză!) care m-a purtat în lumea unor altfel de regine, cele de care se vorbește rar, cele care au avut parte de suferințe, de bucurii mici care să le țină de cald în nopțile de singurătate, cele care au intrat în istorie deși s-au lovit de ura celor din jur, de oprobriul public. Maria Pilar Queralt del Hierro a scris despre amantele și curtezanele care nu numai că au sucit mințile monarhilor, dar au schimbat cursul istoriei. Regine din umbră este despre douăzeci de femei extraordinare, femei care au iubit, femei care au îndrăznit să ridice ochii dincolo de barierele sociale.

Regine din umbră

Nu de puține ori am auzit povești cu amante, povești în care ele sunt vinovate pentru abaterile soților, iubiților. De prea puține ori se întreabă cineva dacă nu cumva ea, amanta, a fost o victimă a circumstanțelor și foarte puțini se pun în papucii lor. E foarte ușor să arunci cu piatra pentru că, nu-i așa, lumea se învârte în jurul nostru, în jurul lui “eu”, judecăm din punctul de vedere al acestui “eu” și până nu picăm în papucii “vinovatului” sau până nu aflăm povestea de la sursă nu facem decât să dăm din cap dezaprobator. Pentru că este un subiect delicat îl las deoparte și revin la povestea noastră.

Regine din umbră mi-a deschis apetitul pentru cărțile istorice. Deși la prima vedere este plină de date, de nume, de partea aia super plicitisitoare pe care nu am putut-o digera sub nicio formă în școală la orele de istorie, cartea poate fi privită ca un volum de proză scurtă. Dacă reușești să citești prima poveste, vei vrea mai mult. Am trecut astfel prin cele douăzeci de povești fascinante ale unor curtezane sau amante de care nu am auzit, dar și ale unora devenite deja legende. Madame de Pompadour, Anne Boleyn, Elena Lupescu și chiar Camilla Parker sunt doar câteva dintre numele menționate în carte. Dacă privim de la distanță, putem foarte ușor să arătăm cu degetul, să spunem că, vai, nenorocitele au distrus familii! Dar nu e chiar așa. Atunci când vine vorba de căsătorii aranjate, de prea puține ori nu apar și poveștile extraconjugale. Și, pe bună dreptate acum, cum ar fi să te trezești cu viața aranjată de dinainte să te naști? Cum ar fi să nu ai dreptul de a alege? Pe de altă parte sunt căsătoriile aberante în care soția sau soțul este copil, căsătoriile în care el, soțul, e un bărbat trecut bine de a doua tinerețe și ea – o copilă cu puțin trecută de 10 ani. Unde este dreptatea în toate astea? Cum să-i blamezi pe acești oameni care, odată ce au găsit portița spre iubire, spre fericire – fie ea și de scurtă durată -, evadează fără a se uita în stânga și dreapta?

Istoria e plină de astfel de evadări, multe au fost descrise în cărți, au fost prezentate în filme sau în piese de teatru. Amantlâcurile nu au apărut de ieri sau de azi, ci sunt de când lumea. Și, cumva, tot noi, oamenii, le-am făcut să existe. Cartea Regine din umbră scoate în față douăzeci de astfel de cazuri, reprezentative dealtfel. Sunt povești care m-au pus pe gânduri, care, cumva, au arătat că puterea dragostei e mai presus de orice bariere. Chiar și cei mai puternici oameni din lume pot fi îngenuncheați cu un zâmbet.

Multe zile după ce am citit cartea mi-au venit în minte aceste cuvinte: cândva am fost regină. Apoi am început o nouă carte, Prince Lestat, în care am dat nas în nas cu o altă regină, una care m-a fascinat cu ani în urmă și care mă fascinează din nou. Dar, cu cât mă distanțez de povestea mea, de cartea pe care o citesc, cu cât privesc mai de sus poveștile reginelor din umbră și, prin ele, ale reginelor lumii, îmi dau seama că acest titlu este o povară. Da, reginele sunt înconjurate de lux, da, pot avea tot ce își doresc (ce se poate cumpăra cu bani), dar nefericirea lor este direct proporțională cu avuțiile.

Oare, dacă li s-ar da o nouă viață, ar mai alege sau nu să fie regine?

Regina mea cu siguranță ar alege altceva. Ar spune în somn (să citiți povestea) alte trei cuvinte: nu sunt regină.

Regine din umbră, de Maria Pilar Queralt del Hierro  
Editura Corint

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.