Pacienta tăcută, de Alex Michaelides

time read
Articolul are 815 cuvinte și se citește în 3 minute.

Pacienta tacuta

Citeam o carte. De pe birou, din vârful teancului de cărți în așteptare, Pacienta tăcută mă privea insistent. Bine, am zis, citesc o pagină. Acea pagină s-a transformat într-un capitol, apoi am ajuns la suta de pagini și, desigur, nu am putut să o las până la final. Trebuia să aflu misterul acelei tăceri.

Ceea ce vreau să vă spun din start, fără a vă oferi vreun spoiler, e că răspunsul se află chiar în titlu. Nu știu dacă a fost cu intenție, dar cele două cuvinte de pe copertă dețin cheia puzzle-ului desenat de Alex Michaelides. Și nu am ajuns să mă prind decât târziu, atunci când și personajul din carte a descoperit răspunsul la propriile întrebări.

“Și ea de ce-a rămas acuma fără glas?”
Euripide, Alcesta

De ce nu vorbește Alicia? Aceasta este întrebarea în jurul căreia este creionată întreaga poveste. Dacă vă întrebați cum își va spune Alicia povestea, tăcută fiind, veți afla răspunsul chiar din primele pagini ale cărții, în Prolog. Apoi, în primele cuvinte ale primului capitol, apare intriga: Alicia avea doar treizeci și trei de ani când și-a omorât soțul. În capitolul următor vom afla detalii despre mitul Alcestei și legătura acesteia cu Alicia. Alcesta, ca și Alicia, a ales să păstreze tăcerea după un eveniment tragic prin care a trecut. Alcesta este cea care o inspiră pe Alicia și este cea care leagă cumva evenimentele din carte. Cu fiecare pagină citită, mi-am dorit să aflu mai mult, să fiu alături de psihoterapeutul care o trata pe Alicia, Theo Faber, să înțeleg, să descopăr, să dezleg misterul tabloului pe care Alicia îl pictase dupa ce marea tragedie avusese loc. Alicia, pictorița renumită, femeia cu o viață aparent perfectă, și-a împușcat soțul de cinci ori în față. Nu, nu este un spoiler, este chiar descrierea cărții pe care o puteți citi pe coperta patru. Nu acțiunea în sine este importantă, ci motivul. De ce s-a întâmplat acest lucru? Care este motivul care ar fi putut duce la această tragedie și de ce, din acel moment, Alicia a ales să tacă?

Pe parcursul lecturii mi-am imaginat o mulțime de scenarii posibile, de parcă mă aflam într-un escape room din care era vital să evadez. Spitalul în care este internată Alicia numai escape room nu poate fi numit, dar așa l-am perceput. Dacă am găsit cheia? Vă mărturisesc că da, dar spre final. Să zicem că am reușit să evadez, dar autorul m-a ținut captivă până aproape de ultimele pagini. Când am reușit să dezleg misterul, eram deja aproape de final, iar deasupra mea părea că cineva râde. M-am prins, i-am spus. Nu suficient de repede, mi-a răspuns și a râs. Era autorul. Parcă îl și văd notând într-un carnet: Cititor cucerit. A ajuns la ultima pagină, ochii i s-au mărit, apoi s-a întors și a recitit paragrafe din carte. Mă declar mulțumit.

Pacienta Tacuta - Alex Michaelides

Eu mă declar mulțumită că am călcat pragul unui (psiho)terapetut și am trăit o altfel de poveste. Mai mult decât povestea Aliciei, am avut parte de câteva ședințe de terapie care m-au scuturat un pic. Nu că mi-aș dori vreo clipă să ajung să stau pe canapeaua cu pricina, dar e imposibil ca, citind această carte, să nu îți pui întrebări despre tine, despre propriile alegeri, despre ce ar fi dacă ar fi.

Thrillerul anului 2019? Nu aș vrea să mă pronunț în privința asta, nu am ajuns nici măcar la mijlocul anului, dar cartea are potențial. Dacă citești cu atenție titlul, îl citești până vezi fiecare cuvânt în fața ochilor, până ce fiecare silabă se leagă cu cealaltă și în minte îți sună mai mult decât tăcerea, atunci sigur vei fi atras spre legenda Alcestei, despre care eu acum am auzit pentru prima dată.

Mulțumesc, Editura Litera, pentru că mi-ai dat ocazia de a citi această carte în avanpremieră (prin Serial Readers, desigur), și îi mulțumesc autorului pentru că mi-a făcut cunoscută nu numai povestea Aliciei, dar și pe cea a Alcestei.

Recomand cartea cu mare drag! O recomand celor care sunt atrași de mistere, de thrillere, o recomand amatorilor de escape-uri, celor care cred că știu răspunsul de la primele pagini ale unei cărți. Pacienta tăcută are toate ingredientele unui thriller de expcepție.

Detalii despre carte găsești aici. Dacă vrei să o cumperi, o găsești
pe Elefant, aici, pe Libris, aici, și pe Cartepedia, aici.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.