Parada de Paște, de Richard Yates

time read
Articolul are 793 cuvinte și se citește în 3 minute.

parada-de-pasteDacă ar fi să descriu cartea Parada de Paște într-un singur cuvânt, i-aș spune răvășitoare. O aveam pe lista de lecturi de ceva timp, însă, din motive evidente, am păstrat-o pentru mini-vacanța de Paște. M-am lăsat în voia povestirii neștiind la ce să mă aștept. Nu mai citisem altceva de Richard Yates.

Și, vai, cum m-a zguduit cartea asta. După primul capitol am simțit nevoia să aud vocea surorii mele. Mi-e dor de ea mereu, dar intrând în povestea celor două surori, Sarah și Emily, am simțit dorul și mai acut. Apoi, cu fiecare pagină, realitatea mea s-a desprins de realitatea lor și tristețea a luat locul dorului. Nu m-am mai regăsit în povestea fetelor, ci am privit cum alegerile fiecăreia le-a dus în direcții total diferite și cum forța destinului (o exprimare cam pompoasă, știu) le va aduce împreună printr-o întâmplare nu tocmai plăcută.

Deși destinul lor tragic este expus chiar din prima frază a cărții, tocmai acea frază mi-a stârnit curiozitatea și am trecut cartea pe lista de lecturi în primă instanță. Dacă atunci când am citit primele rânduri priveam cu speranță către deznodământ, acum citesc acea frază și mi se încețoșează vederea. Îmi trec prin față imaginile desenate de autor, case, oameni, discuții, scene descrise atât de bine, încât am senzația că le-am văzut, că am fost acolo, alături de personaje. Prima frază a căpătat un cu totul alt sens în momentul în care am închis cartea.

Nici una dintre surorile Grimes nu avea să fie fericită în viață și, privind înapoi, li s-a părut întotdeauna că necazurile lor au început odată cu divorțul părinților lor.

Da, aș putea rezuma cartea prin această frază. Ni se arată, din start, destinația. Dar oare este destinația importantă sau important este drumul parcurs? Răspunsul este limpede: drumul. Cum au ajuns fetele în acele situații, ce alegeri au făcut? Dacă ar fi ales altfel, viețile lor ar fi fost cu mult mai diferite? Apoi, inevitabil, apar întrebările personale: ce aș fi făcut eu în locul lui Emily? Ce aș fi făcut în locul lui Sarah? În multe dintre situații nu am găsit răspunsuri. Autorul a dat viață unor personaje care par a fi rupte din realitate, cu care te-ai putea certa în viața reală, pe care ai vrea să le convingi că nu e bine să accepte una sau alta. Marea problemă (și frustrare) în ceea ce privește cărțile de acest gen e că nu ai cum să intervii. Ești martor, privești neputincios cum oamenii aceia greșesc când ar putea să nu o facă. Și, uneori, îți vine în minte o situație similară în care tu ai încercat să convingi pe cineva, sau cineva a încercat să te convingă pe tine, că acea alegere e pur și simplu greșită. Dar vorbele s-au pierdut în vânt și cineva a suferit.

parada

Spuneam la primele pagini ale cărții, cu mare entuziasm, că este o carte de oferit cadou surorilor. M-am răzgândit. E carte de făcut cadou oricui crede că viața e dificilă, oricui vrea să descopere o scriitură bună, oricui are impresia că el are dreptate. Fiecare dintre noi avem dreptate, fiecare dintre noi știm mai bine. Din păcate, alegerile noastre de acum ne vor face să ne bucurăm sau, dimpotrivă, să ne dăm cu capul de pereți mai târziu. Și în privința asta nu ne poate ajuta nimeni. Viitorul e o enigmă. Nu ne rămâne decât să sperăm că va fi unul cu zâmbete și… cu toți dinții (detaliile în carte). Una dintre surori a avut noroc. Să fie cea care a avut o familie? Sau cea care a ales să trăiască liber?

Despre titlu nu am spus nimic și nu vă spun prea multe. Este un moment din carte, este o fotografie. Este, aș spune eu, esența cărții. O dorință împlinită, un vis la care cineva a aspirat și care s-a stins în timp. S-a uscat și a dispărut.

Dacă ați citit cartea, vă aștept cu impresii. Dacă nu ați citit-o, v-o recomand cu mare drag. Se citește ușor, se trăiește intens și se recomandă prietenilor cititori.

Cartea este disponibilă pe Elefant, aici, și pe Libris, aici>>

Parada de Paște, de Richard Yates
Editura Litera

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.