Seful toxic

time read
Articolul are 806 cuvinte și se citește în 3 minute.

Iti tresare inima cand seful intra in birou? Stii ca va fi iar nemultumit si ca iti va da alte sarcini de indeplinit? Nu stii niciodata ce vrea si nu se simte bine daca nu tipa la tine? In acest caz, ai un „sef toxic”, asa cum l-au numit specialistii in resurse umane. Si chiar daca singurul tau gand este sa-ti schimbi jobul, pentru ca nu mai suporti presiunea psihica, exista totusi cateva modalitati prin care sa faci fata situatiei.

Intr-o perioada in care multi angajati au fost concediati, iar cei ramasi trebuie sa munceasca dublu, sa mai ai si un sef care nu este niciodata multumit si care iti gaseste “nod in papura” in orice, te poate duce cu gandul sa-ti cauti un alt loc de munca.
La fel de adevarat este, insa, si ca, pe fondul crizei economice, este din ce in ce mai greu sa-ti gasesti alt job si nu ai garantia ca dincolo va fi mai bine.

Ce sa faci, totusi, ca sa nu fii tracasat la munca si sa poti sa-ti desfasori activitatea fara stres, chiar si in conditiile in care ai un sef dificil? Specialistii in resurse umane au cateva sfaturi pentru tine.

1. Concentreza-te la ceea ce faci! Indiferent daca iti place sau nu, daca te concentrezi pe ceea ce ai de facut la job esti mai putin receptiv la energia negativa din jurul tau si, in consecinta, esti mai putin influentat de asta. Daca seful iti arunca o privire urata sau face comentarii neplacute pe seama ta, nu-l baga in seama. Continua sa te concentrezi pe sarcinile pe care le ai de indeplinit la locul de munca.

2. Relatia cu seful trebuie sa fie strict profesionala! Uneori sefii au tendinta de a povesti prea multe lucruri din viata lor personala, in incercarea de a se simti superiori, dar nu este datoria ta sa-i fii confident. Daca mentii o relatie strict profesionala si stii cat mai putine lucruri din viata personala a sefului, esti mai putin expus la energia negativa care vine din partea lui.

3. Fa-ti cat mai bine treaba la job! Daca ai incredere in tine si in ceea ce faci la serviciu, nu ar trebui sa te afecteze ceea ce spune sau face seul tau. Daca iti indeplinesti sarcinile cu succes, ii vei da acestuia motive mai putine sa fie nemultumit de tine. Iar daca simti ca iti da prea multe sarcini de indeplinit, spune-i sa ti le prioritizeze, pentru ca nu le poti face pe toate in acelasi timp.

4. Invinge energia negativa cu energie pozitiva! Daca iti pastrezi optimismul si nimic din ceea ce spune seful tau nu-ti schimba starea de spirit, atunci poti face fata unui sef dificil. Chiar daca este in permanenta nemultumit de tine, incearca sa-ti pastrezi calmul si gandeste-te ca nu are ceva personal cu tine, ci asa este personalitatea lui. Daca el are mereu ceva de comentat, este strict problema lui.

5. Vorbeste cu cineva despre problemele pe care le ai cu seful tau! Povesteste familiei sau prietenilor (daca sunt interesati sa te asculte) despre problemele tale cu seful. In acest fel, te descareci si mai atenuezi din tensiune. De preferat ar fi ca cei carora te destainui sa nu fie colegi de munca, pentru ca nu stii niciodata care sunt relatiile acestora cu seful. Si, in niciun caz, nu apela la superiorii lui, decat in cazuri extreme.

6. Discuta cu el si spune-i ce te nemultumeste! In cazul in care nu mai rezisti tensiunii psihice la care te supune seful tau si consideri ca te nedreptateste, discuta cu el, fara a ridica tonul insa si fara amenintari cu demisia. Incearca sa-i explici ce te nemultumeste in comportamentul lui si sa gasiti impreuna modalitati de a va intelege.

Cum iti dai seama ca ai un “sef toxic”?

Potrivit unui studiu realizat de Societatea Britanica de Psihologie, citat de BBC, exista sefi care, din cauza unor probleme de comportament si de personalitate, fac viata subalternilor mizerabila si ruineaza afacerile pe care le conduc.

Realizatorii cercetarii sustin ca un astfel de manager poate ramane nedetectat ani la rand, dar indica si cateva “semnale” dupa care recunosti un sef toxic.

Adrian Furnham, profesor de psihologie la Universitatea din Londra spune ca un sef nepasator, egoist si arogant il face pe orice angajat sa vina cu frica si neincredere la serviciu. „Feriti-va de urmatorul tip: e aratos, educat, vorbeste bine, e indraznet si are incredere in fortele proprii”, explica profesorul britanic.

Potrivit acestuia, daca seful spune angajatilor „Vreau sa duc aceasta companie pe noi culmi”, aceasta este o manifestare de narcisism, care va fi un obstacol in relatia sa cu subalternii.

Actiunile sale sunt greu de anticipat, niciodata nu vei fi sigur de urmatoarea sa mutare. Tipa, se supara sau isi arata proasta dispozitie fara prea multa jena. Nu se critica pe sine si nu isi cenzureaza izbucnirile.

Sursa.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.