„Success is the new sex” – Candace Bushnell

Sex and the city

Departe de a fi „fabulous” cum ar spune Samantha, cartea Sex and the city nu se ridica la nivelul filmului nici macar 35%. Am cautat in paginile ei acel „je ne sais quoi” din film, am sperat sa regasesc cel putin jumatate din pasiunea filmului. Insa mi-a lasat doar un gust amar.

Este o carte despre relatii, despre povestile diverselor personaje care trec in fuga in cautarea a ceva, despre maniile, nebunia si aroganta lor. Cele patru fete sunt de fapt mai multe, si lipseste cu desavarsire acea relatie complice plina de pasiune a lor. Lipsesc iesirile lor la cafea, discutiile lor despre iubire, sex, cariera, locul lor fiind luat de diferite discutii intre personaje care numai relatii de prietenie nu au. O serie de dudui snoabe pentru care singurul job e de a-si etala avutiile si a-si gasi un sot pe care sa-l fericeasca… sau nu!

Cartea are ca si ax principal relatia Carrie-Mr. Big, insa este o relatie cu totul diferita de cea pe care o stim, este un lasa-ma sa te las ciudat, o relatie in care ajung sa se respinga intr-un mod destul de trist. Carrie este una mohorata, aparent inchisa in ea, de multe ori isterica. Nu am recunoscut-o pe Carrie cu care ma obisnuisem. Adica Carrie fara mania ei pentru pantofi? Asta nu e Carrie! Iar fetele sunt cu totul absente. Miranda si Charlotte apar in episoade trecatoare, comentariile Samanthei lipsesc… Si tocmai despre asta este filmul, despre Carrie si cele 3+1 iubiri ale ei. Cartea insa este despre tot si nimic.

Totul despre sex este mult spus. Este de fapt Totul despre oras si locuitorii lui cu apucaturi ciudate. Este despre stralucirea unui oras impozant, o stralucire umbrita de viata unor personaje care nu stiu exact ce vor. Mai mult decat sex, este o carte despre lux, despre viata de noapte, despre desfrau si cum sa faci sa iesi in evidenta. Ai bani, ai tot. Nu ai bani, faci in asa fel incat sa ii ai, chiar daca asta ar insemna sa „iubesti” un nene urat sau plictisitor. Cu toate astea, finalul unei relatii din interes se pare ca nu este tocmai cel scontat. Si de aici si concluzia unui personaj… „mi-am jurat ca n-am sa mai ajung niciodata intr-o asemenea situatie. Nu am mai acceptat un ban de la nici un barbat…”

Am cautat in carte acea pasiune a filmului insa cu fiecare pagina mergeam catre un final posomorat. Am incercat sa privesc prin ochii personajelor insa erau atat de reci incat am ramas doar un spectator nesatisfacut de prestatia lor. Parca era o casa, o vila de lux, frumos luminata pe care nu o puteam privi decat de afara, incercat sa intru, insa ceva ma tinea dincolo de usa, dincolo de ferestre. In film am putut privi totul din interior, de la inceput si pana la sfarsit. Am fost parte din actiune, am ras, am plans, am iubit cu ele, m-am regasit in relatiile lor… Cartea nu m-a miscat. Poate ca steptarile au fost prea mari.

Totul despre sex este totusi o carte despre iubire, fiecare personaj cauta in nebunia lui, in noptile de destrabalare acel sentiment de implinire, cauta intr-un fel sau altul iubirea. Din pacate iubirea ramane doar o naluca. Relatia Carrie-Mr.Big are astfel un final trist, fericit insa pentru ei (separat): „Mr. Big are o casnicie fericita. Carrie are o singuratate fericita.”

As fi vrut sa am o parere mai buna despre carte. De obicei se intampla (in mai mult de 90% din cazuri) ca un film sa aiba in spate o carte extraordinara. Se intampla ca filmul sa nu se ridice la nivelul cartii… De data asta e altceva! Si mi-ar placea apara o noua carte cu acelasi nume… sa fie „povestea filmului”.

Si totusi cartea se vinde, titlul ei vinde… Totul despre sex este cartea de la care a inceput totul, cartea fara de care nu ar fi existat serialul, respectiv filmul. Cartea fara de care nu am fi cunscut-o si iubit-o pe Carrie & Co.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.