Suntem iluzie…

time read
Articolul are 480 cuvinte și se citește în 2 minute.

Viata e iluzie, ceea ce facem e iluzie, noi suntem iluzie. Nimic nu exista decat in masura in care facem noi sa existe. Si pentru ca totul e iluzie, totul e posibil. Suntem liberi si capabili sa facem orice, sa fim cine vrem, ce vrem. Nu ne-au fost date dorinte fara a ne fi data puterea de a le implini. Cu un anumit efort, desigur, dar pot fi realizate!

Cam asta ar fi, pe scurt, mesajul cartii Illusions. The Adventures of a Reluctant Messiah scrisa de Richard Bach. Este o carte micuta, dar care contine cuvinte mari. Atat de mari incat am citit ultima pagina si m-as fi intors din nou la prima pentru a o reciti, pentru a reciti cartea. Si are spre sfarsit un mesaj care mi-a dat de gandit: „Everything in this book maybe wrong”, asa cum orice facem in viata poate fi gresit. Nu stim daca alegerile pe care le facem sunt cele bune sau mai putin bune, sunt doar alegeri care ne duc din aproape in aproape spre ceva. Ma intreb de multe ori ce este acel ceva, spre ce ma indrept, de ce sunt. Dar sunt intrebari la care doar timpul imi poate raspunde.

Mi-a placut tare mult felul simplu in care autorul transmite faptul ca noi putem orice si stim orice, trebuie sa credem. Si de fapt asta e partea dificila. Pentru ca din moment ce am crescut cu niste credinte impuse de altii – asa trebuie, astea sunt regulile, nu ai voie sa, trebuie sa – le vom prelua si noi pentru a crede in ele ca fiind ale noastre. Daca am crede ca putem face orice, poate ca am reusi. Dar, dupa cum spunea si autorul, tot ce am scris aici poate fi gresit! Poate ca libertatea totala ar duce nu la fericirea suprema, ci la un mare haos. Putem face orice daca trecem peste ideea ca suntem limitati, dar, in acelasi timp, limitele ne ajuta sa fim oameni, sa ne diferentiem de animale. E un cerc in care ne vom invarti la nesfarsit…

Iata cateva citate din carte care mi-au placut in mod deosebit:

„You are never given a wish without being given the power to make it true. You may have to work for it, however.”

„If you will practice being fictional for a while, you will understand that fictional characters are sometimes more real than people with bodies and heartbeats.”

„Every person, all the events of your life, are there because you have drawn them there. What you choose to do with them is up to you.”

„The truth you speak has no past and no future. It is, and that’s all it needs to be.”

„Here is a test to find whether your mission on earth is finished: If you’re alive, it isn’t.”

Illusions. The Adventures of a Reluctant Messiah, de Richard Bach
Editura: Dell Publishing

3 Comments

 • Trackback: Suntem iluzie… | Thoughts about nothing… | BunDeCitit.ro
 • lotusull Posted 15/08/2011 20:43

  Interesant mesajul cartii.
  As zice ca, e posibil sa avem certitudinea ca am facut alegerea corecta, atunci cand starea noastra este una buna. Ar fi un semn ca echilibrul exista. Cand apar nelinisti, amaraciuni, etc e posibil sa fi gresit pe undeva.
  Desigur, e doar un punct de vedere.
  🙂

 • andres Posted 15/08/2011 22:51

  Eu sunt de acord cu tine la faza asta! Poate e intuitia, poate al 6lea simt, cert e ca atunci cand nu ma simt bine, cand trebuie sa iau o decizie intr-o privinta sau alta si gandul la una dintre variante ma face sa fiu agitata, atunci aleg altfel sau mai astept. E foarte ciudat. Starea noastra de spirit cred ca ne comunica multe, trebuie doar sa fim atenti 😀

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.