…toate cele patru anotimpuri…

Cand este vorba de carti ma declar slaba de inger. Sunt pentru mine acea tentatie careia trebuie sa ii cedez pentru a o elimina… Problema este ca in fiecare zi apare o astfel de tentatie! Doar sunt inconjurata de ele… La munca, acasa, la plimbare – trec pe langa librarii si mi-e greu sa nu ma opresc fie si pentru un minut pentru a arunca o privire. Si mai am o „problema”, citesc cel putin 2 carti in paralel. Cartea de acasa, cartea din metrou; pe langa acestea mai am carti ramase in stand-by, pe care le voi relua la un momentdat. Daca as putea sa asimilez cate o carte pe zi ar fi fantastic, insa cu timpul redus pe care il avem la dispozitie, este un lucru relativ imposibil…

Aseara m-am apucat sa citesc o carte despre relatii, se uita la minte intr-un fel ciudat, de parca imi falfaia din gene „citeste-ma, citeste-ma!”… lasand deoparte cele doua carti de pe birou si pe cea din geanta… O fi bine sa le incep asa? Sa le las pe unele, sa le incep pe altele, sa le reiau pe primele? Nu stiu cat de bine e, insa nu le amestec. Le citesc in anumite momente ale zilei, sau in functie de starea de spirit.

Intorcandu-ma la ultima carte inceputa… a fost un pasaj care mi-a dat de gandit… despre timpul acordat cunoasterii inter-cuplu, al acomodarii, al comunicarii inainte de a spune „da”, inainte de casatorie. Sunt multi care se arunca in mariaj cu ochii inchisi, cu capul inainte si care se trezesc la un momentdat ca stau cu o persoana total diferita fata de cea pe care credeau ca o cunosc. Sunt lucruri care conteaza la inceput, lucruri care conteaza mai tarziu, si fiecare etapa a relatiei te ajuta sa cunosti mai bine, sa te lasi cunoscut, sa comunici, sa fii tu –  nu acela pe care il „promovai” la inceputul relatiei, ci acela real, care intr-o buna zi isi va arata adevarata fata.

Autoarea cartii publica o serie de scrisori ale „pacientilor” sai. Una dintre ele contine acest pasaj: „Mama mi-a spus intotdeauna: << Ai grija sa cunosti un om in toate cele patru anotimpuri inainte de a te casatori cu el>>” Si totusi, sunt indeajuns aceste patru anotimpuri pentru a cunoaste pe cineva? Este oare un timp anume pe care trebuie sa il acordam relatiei pentru a fi siguri ca va merge?

Daca ma gandesc bine au mai fost si altii care si-au dat cu parerea… unii care au spus cat dureaza dragostea, sau cat dureaza o casnicie. Toate aceste opinii sunt pana la urma subiective. Sunt adevarate, insa din punctul de vedere al celor care au trecut prin respectiva experienta. De ce generalizam? De ce luam de bun ceea ce altii ne spun? Pentru ca realitatea unuia poate fi a noastra, chiar daca se schimba datele problemei, sau poate ne place sa credeam ca noi stiind ca e posibil sa fie intr-un fel, putem evita esecul, putem face ca finalul sa fie cel fericit… Suntem niste visatori!

As putea scrie despre acest subiect in toate cele patru anotimpuri si nu cred ca as termina… voi continua deci cu alta ocazie. Poate chiar cu urmatoare fraza interesanta din carte!

Pentru curiosi, cartea este 10 motive stupide care distrug un cuplu, de Dr. Laura Schlessinger de la Ed. Curtea Veche.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.