Unde esti?, de Marc Levy

Aceasta nu este decat a doua carte scrisa de Marc Levy pe care o citesc si care imi confirma talentul acestuia, puterea lui de a te prinde in firul povestii si a nu te mai lasa sa respiri pana la final.

Totul incepe cu nasterea unui uragan si a unei promisiuni intre un el si o ea. I-am crezut o “perioada de pagini” sortiti unul altuia, un el si o ea separate de destin, dar care vor lupta cu ei, cu timpul, cu tot pentru a fi impreuna. M-am inselat. Si cred ca acest sentiment il au toti cei care citesc aceasta carte. M-am simtit oarecum insealata de autor. Happy end-ul pe care mi l-am dorit eu la inceput, a fost cu totul altul decat cel gandit de autor… si acela a fot cel perfect! E ciudat cum unii au talentul sa iti arate ca e bine nu ceea ce crezi tu ca e bine, ci ceea ce cred ei. Asta inseamna sa fii scriitor. Marc Levy este in aceasta carte magicianul, fauritorul unui destin, este Dumnezeul povestii.

Protagonistii, Susan si Philip, se despart dupa multi ani petrecuti impreuna. El o iubeste. Ea… pare ca l-ar iubi, insa ceva o tine departe de el (”Uneori uit ca ma iubesti asa cum ma iubesti, si ma simt vinovata ca nu te pot iubi la fel”). Sa fie trauma traita in copilarie, sa fie o doza imensa de egoism? Alege sa se inroleze in Corpul Pacii si sa plece in Honduras, in mijlocul calamitatilor. Philip ramane pe loc pentru a-si face o cariera in Manhattan, nu inainte de a promite ca ii va fi alaturi atunci cand va fi chemat.

Si viata ii poarta pe amandoi pe carari diferite, fiecare lupta pentru propriile obiective, propriile vise, legati fiind unul de calalat prin cuvinte, scrisori care in timp devin din ce in ce mai rare. Cand Philip o gaseste pe Mary, Susan isi arata pentru prima data egoismul sau atunci l-am observat eu… Cu toate ca rectia ei emana o gelozie dureroasa, continua sa se tina departe de el nu inainte de a-i aminti ca la un moment dat e posibil ca ea sa il cheme. Este corect oare? E corect sa tii un om in sah o viata? Este asta iubire sau doar un egoism fara margini?

Si acel moment apare intr-o zi, dupa multi ani. Philip se trezeste la usa cu Lisa, fiica lui Susan. Afla ca Susan murise lasandu-si fiica in grija lui. De aici incepe adevarata poveste. Daca la inceput am crezut cu tarie ca este povestea celor doi despartiti de soarta, acum am realizat ca de fapt povestea este alta. O poveste de iubire absolute superba. Si autorul a reusit sa faca trecerea atat de subtil… un adevarat magician al cuvantului!

Mi-a placut foarte mult ideea paradoxului, cel al lui Mary: „eu poate nu voi niciodata mama ta, dar tu vei fi intotdeauna fiica mea” si cel al Lisei: „eu poate nu pot fi niciodata fiica ta, dar tu vei fi mereu mama mea”. Mi-au parut a fi adevarate declaratii de iubire, declaratii pe care le-au facut pentru eternitate. Cred ca fiecare ducem cu noi cel putin un paradox de acest gen, fiecare avem cate o iubire neimpartasita in suflet, o iubire pe care o declaram pentru a nu se stinge in neant…

Care a fost inceputul acestui roman si unde ne-a dus la final, nu conteaza prea mult. Drumul e important, rasucirile impuse de viata care ne invart pe noi, vin ca nebunia unui uragan si ne arunca de colo-colo fara a tine cont de ceea ce ne dorim, de iubirea si visurile noastre. Finalul este neasteptat cum e viitorul, cum e ziua de maine…

O carte pe care nu trebuie sa o ratati! E despre iubire si uragane, pentru ca iubirea este un uragan. Nu stii de unde vine, unde te duce si cum reusesti sa treci peste…

Unde esti? de Marc Levy
Editura Trei

* Cartea lunii februarie pe The Club of Serial Readers.

3 Comments

 • Trackback: Thoughts about nothing… » Blog Archive » Plecarea
 • Flory Posted 28/11/2010 12:39

  Si eu am citit cartea! Frumoasa:X
  Mi-a placut si „7 zile pentru o eternitate”!
  Mai stii vrun scriitor care sa scrie in genul lui Mark Levy? Adica acel gen de lectura care sa te prinda, lectura placuta si captivanta pe care nu o mai poti lasa din maini pana nu o termini?

 • andres Posted 29/11/2010 22:05

  Iti recomand Cecelia Ahern! Am citit Cadoul si trebuie sa imi fac timp si pentru PS Te iubesc. Scrie foarte frumos 😉 Uite aici mai multe chiar: http://ro.serialreaders.com/detalii-autor/1455-cecelia-ahern.html

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.