Ziua in care timpul sta in loc

time read
Articolul are 287 cuvinte și se citește în 1 minute.

Suna ciudat, stiu, dar uite ca se poate. Astazi e ziua in care oamenii de stiinta vor tine timpul in loc… cu o secunda. Ultimul minut din ziua de 30 iunie va tine 61 de secunde. Motivul? Terra a pierdut o secunda in miscarea de rotatie.

Daca spuneam in urma cu ceva timp ca un minut e important, acum se pare ca si secunda are importanta ei.

Pamantului ii ia un total de 86.400 de secunde pentru a efectua o miscare de 360 de grade. Insa, pentru ca miscarea in jurul propriei axe nu este una lina, ci in zig-zag, si pentru ca acest proces este afectat de forta gravitationala a Soarelui si a Lunii si de valurile oceanelor, Pamantul intarzie la linia de sosire.

Drept consecinta, timpul solar al Terrei se desincronizeaza cu Timpul International Atomic, care foloseste pulsatia atomilor pentru a masura timpul cu o precizie de mai mai multe miliardime de secunda.

Pentru a evita desincronizarea timpului solar cu cel International Atomic, indicatorul universal folosit – Timpul Universal Coordonat – este ajustat din cand in cand. Atunci oamenii de stiinta ne fac cadou o secunda in plus de viata. Cu alte cuvinte, o data la cativa ani, avem o zi care dureaza 86.401 secunde.

Acest tip de ajustare a timpului a fost prima data pusa in aplicare in 1972. Pana atunci, timpul fusese masurat in functie de pozitia Soarelui sau stelelor in relatie cu Pamantul.

Data de 30 iunie 2012 va marca a 25-a interventie de acest fel din istoria Terrei.

Ultimele trei ajustari a Timpului Universal Coordonat au avut loc in 2008, 2005 si 1998. In 1972, oamenii de stiinta au „umblat” de doua ori la timp.

Secunda in plus este adaugata numai la miezul noptii, fie pe data de 31 decembrie, fie pe data de 30 iunie.

Sursa

2 Comments

  • S Posted 02/07/2012 13:40

    Daca te gandesti ca „big-bang”-ul….crearea a tot ceea ce vedem si suntem azi a durat undeva pe la a nu stiu cata parte dintr-o secunda….e ceva 😉

  • andres Posted 02/07/2012 14:08

    Este, este… acum e doar ciudat ca sunt omuleti care au „puterea” de a se juca asa 🙂

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.