11 reguli de urmat când faci clătite

time read
Articolul are 1230 cuvinte și se citește în 4 minute.

În urmă cu niște ani, să tot fie vreo șaptesprezece, mă amuzam atunci când mătușa mea se oferea să facă clătite. Îi spuneam că nu știe, că nu îi ies, apoi, după ce o mâncam pe ultima, o felicitam și îi spuneam că a avut noroc. Să vedem dacă îți ies și data viitoare, ziceam. Ea râdea și îmi făcea jocul. Eu eram fericită, pierdeam pariuri (da, puneam și pariu că nu îi ies) dar câștigam clătitele mult visate.

Mi-a venit și mie timpul să fac clătite. Pe primele le-am cam ratat (cele din imagine, mai sus). Eram sigură că vor ieși, dar am uitat un mic detaliu și au ieșit uscate. Au fost totuși comestibile. De la a doua serie de clătite, o săptămână mai târziu, au ieșit bine. Ba chiar aș putea spune că, dintre toate, cele pe care le prefer sunt ale mele.

Sâmbătă seara, pe când m-am retras în bucătărie să pregătesc o nouă tură de clătite, mi-am notat câteva idei pe care să vi le împărtășesc. De obicei îmi iau telefonul cu mine și butonez Facebook-ul sau Instagram-ul în timp ce aștept să se facă clătita. Mai fac o poză, mai spăl o cratiță, mai răspund la un mail. Nu îmi place să stau. De fapt, nu pot să stau. De data asta mi-am luat laptopul cu mine și am văzut un episod din American Horror Story. Mai aveam câteva episoade din sezonul 2. Cum era să stau în bucătărie și să pierd ocazia de a vedea un episod sau două? Bun. În timp ce amestecam de zor în compoziție și așteptam să înceapă episodul, un gând mi-a trecut prin minte: dacă ard clătitele? Nu, mi-am zis, e mai bine să fiu cu ochii în ecranul laptopului, decât cu telefonul în mână comentând una sau alta. De văzut!

Pentru că se ard. #yummy #muhaha #pancakes #crepes #happymoments #ilovepancakes #clatite

A photo posted by Andreea Ban (@andreea.ban) on


La final, nicio clătită nu a fost arsă, văzusem două episoade și aveam și ideea unui articol. Cele 11 reguli de urmat când faci clătite:

  1. Să faci clătite. Pentru ca ele, clătitele, să iasă pe gustul tău, să iasă mai bune ca la mama acasă, trebuie să exersezi. Faci clătite o dată, de două ori, în fiecare săptămână. Clătitele sunt antidepresive, nu îngrașă (să credeți asta!), se fac ușor și aduc zâmbete.
  2. Atunci când faci clătite să lași ușile deschise în casă. Măcar 5 minute. Nimic nu se compară cu mirosul acela. Într-o seară, mă întorceam de la alergat și pe una dintre străduțe mirosea a clătite așa de frumos, că m-am oprit un moment și am inhalat „parfumul”. A doua zi am făcut clătite.
  3. Încearcă să renunți la telefon cât timp ești în bucătărie. Telefonul te distrage. Pe multe dintre ele le-am ars în timp ce butonam telefonul. Ba chiar mi s-a întâmplat să ard o clătită în timp ce îi făceam poză pentru Instagram. Nu a ieșit rea, dar putea fi mai bună.
  4. Dacă ai TV în bucătărie, urmărește știrile sau un film. Șansele să ți se ardă clătitele sunt minime și nici nu te plictisești.
  5. Spală vasele, fă ordine în bucătărie în timpul în care se coc clătitele. La final, singura ta grijă va fi cu ce vei unge clătitele. Ciocolată sau gem? Gem de prune sau de caise. Dacă ai mormanul de vase în chiuvetă, bucuria clătităritului (nu există cuvântul, așa-i?) va fi mai mică.
  6. Nu mânca clătite în timp ce le faci! Nu, nu, nu. Indiferent că ești singur acasă sau ești în doi sau mai mulți, clătitele se mănâncă după ce au fost făcute toate. Dacă mănânci în timp ce le faci, sigur te vei umfla și nu vei mai avea chef să mănânci după. În plus, sunt mai bune după ce le faci pe toate deoarece…
  7. Când faci clătite, nu uita să le acoperi. Ai făcut o clătită, o pui pe o farfurie, o acoperi cu un castron. Ai făcut altă clătită, o pui peste cealaltă, pui iar castronul deasupra. Eu am sărit peste faza asta atunci când le-am făcut prima dată, de aceea au ieșit uscate. Chiar și clătitele puțin arse vor fi gustoase dacă stau acoperite. Există și o explicație, dar vă las pe voi să o descoperiți.
  8. Trebuie să arzi măcar o clătită sau două. Motivul? Vezi punctul 2.
  9. Când faci clătite, poți suna un prieten sau pe mama. Sună și laudă-te că faci clătite. E posibil să pună mâna pe tigaie și să se bucure și ei de clătitărit sau, eventual, să-ți facă o vizită. Ai grijă să-i inviți dacă vrei să vină și să faci mai multe clătite dacă vrei să te bucuri de munca ta.
  10. Să faci clătite. Clătitele aduc fericire. Clătitele se adaptează la gusturile tale. Clătitele te ajută să ai un somn liniștit. Clătitele te fac să zâmbești (parcă am mai zis asta).
  11. Neapărat să faci câteva în plus, nu de alta, dar dimineața la cafea o clătită e divină!

Pun pariu că acum vă este poftă de clătite. Clătitele sunt ca (și) căscatul. Dacă cineva cască, te apucă și pe tine. Caști o dată, caști și a doua oară. Chiar acum, că ți-am zis eu de căscat pun pariu că îți vine să caști (eu am căscat de vreo două ori când am scris textul, o dată când am corectat și de două ori când l-am editat). Legat de clătite, cum să nu ți se fi făcut poftă dacă am menționat de vreo 40 (+) de ori cuvântul clătite? Când mă gândesc la ele, parcă simt mirosul, simt textura lor fină de pe o parte și cu asperități pe alta, ca o tencuială crem-maronie. Iar gustul, uff! Noroc că e aproape miezul nopții, că parcă aș fi încercat tigaia aia nouă. Acum pun pariuri doar cu mine. Pun pariu că-ți ies mai bune ca data trecută, zic. Și câștig. 🙂

Acestea sunt cele 11 reguli care mi-au trecut prin minte la sesiunea trecută de clătitărit. Acum două dăți am urcat pe Instagram poza de mai sus și am pus la prins un nou puiuț de avocado (poza mai jos). Tu ce faci când faci clătite? Ce reguli încalci frecvent sau ce alte reguli ai adăuga?

Baby Zuzix e pe drum. ???????? #growingavocado #myavocado #avocado #newbaby

A photo posted by Andreea Ban (@andreea.ban) on

22 Comments

  • Alexa Posted 09/11/2016 14:59

    Arataaa mega delicios!!! Normal ca mi-ai facut pofta acummmm…..arata superrr….si cu ciocolata asa sau cu gem…miammmyyy! :* :* :*

  • Ad Posted 09/11/2016 15:09

    Incredibila pofta de clatite mi-ai facut!! :))

  • andres Posted 09/11/2016 15:44

    Eu îmi fac poftă singură! :))))

  • andres Posted 09/11/2016 15:45

    Alexa, imaginează-ți că… de fapt, nu, să le faci. Să simți mirosul în casă. Să, să, să… 😀 fericire!

  • beautyinsidero Posted 09/11/2016 16:06

    Nuuu, deci am pofta de clatite de cateva zile si acest articol nu face decat sa mi-o sporeasca! RIP diet!!!

  • andres Posted 09/11/2016 17:52

    beautyinsidero, să faci clătite. Cele făcute de noi nu atentează la dietă. 😀

  • Ghimpu Elena Posted 09/11/2016 22:35

    Hi hi. Foarte funny articolul! Nu stiu de ce, dar eu habar n-am sa fac clatite romanesti. Nu stiu de ce, respect reteta si tot degeaba ???? Dar m-am specializat in facut clatite americane, ies o minunatie. Te pup!

  • Paula Ion Posted 09/11/2016 22:59

    Imi plac clatitele, dar sa le faca sotul :)))

  • RalucaT Posted 09/11/2016 23:33

    Eu recunosc, nu sunt fan clatite si nici nu dac. Stiu, e ciudat dae nu simt nici o atractie. Bine, dupa articolul asta mi s-a facut putin pofta, poate conving pe cineva sa imi faca.

  • Ana Maria Blog Posted 10/11/2016 01:07

    Foarte dragut articolul, l-am citit cu mare drag 🙂
    Eu in ultimul timp am facut numai clatite americane, dar acum chiar mi-ai facut pofta de niste clatite clasice.
    Mi-a placut mult aia cu „caltitele nu ingrasa ” :))

    http://fashionsofa.net

  • Iulia Negoescu Posted 10/11/2016 10:12

    Ador sa fac clatite cu toate ca prima data mi s-a parut super complicat. Acum am prins smecheria si atunci cand le fac imi place sa ascult muzica si sa dansez pentru un plus de buna dispozitie! 😀

  • Bloggerissa Posted 10/11/2016 12:21

    Iooi, chiar mi s-a facut pofta! Eu ador clatitele, desi nu fac atat de des. Dar ma pot lauda ca imi ies bune de obicei. Si clar, niciodata nu mananc pana nu le termin de gatit pe toate. Apoi ma asez comod, imi pun un pahar cu lapte si le savurez asa, calde si pline cu crema de ciocolata sau dulceata 😀 Kisses

  • Ira Posted 10/11/2016 16:45

    Oare ce o sa fac in weekend? :))
    Nu prea ma descurc eu in bucatarie, dar clatitele mi-au iesit mereu bune 😀

  • andres Posted 10/11/2016 22:51

    Elena, nu e greu deloc. 400g făină, 300ml lapte și 100ml apă carbogazoasă sau plată, 2 ouă. Se amestecă compoziția bine bine cu mixerul și de aici e poveste parfumată. 😀 Îți dau mai multe detalii dacă vrei. Eu vreau să încerc americanele, sora mea le face bune. ^_^ Yumyum!

  • andres Posted 10/11/2016 22:52

    Paula, știu cum e! 😀 Mie îmi place să le fac, el să facă altele… 😀

  • andres Posted 10/11/2016 22:53

    Raluca, este un moment în care omul descoperă clătita. Când vei mânca acea clătită, cea care e pe gustul tău, te vei reorienta. Zic și eu..

  • andres Posted 10/11/2016 22:54

    Ana Maria, îmi repet treaba aia ca pe o mantră, nu îngrașă, nu îngrașă. Până acum a mers. 😀 În altă ordine de idei, mi-ați făcut poftă de clătite americane (tu și Elena, mai sus). 😀 Am un nou obiectiv!

  • andres Posted 10/11/2016 22:55

    Iulia, te înțeleg perfect! ^_^ Voi încerca și eu partea cu muzica. Uite, o regulă nouă în listă. 🙂

  • andres Posted 10/11/2016 22:57

    Bloggerissa, data viitoare îmi pun lapte! Mi-ai făcut poftă!! 😀 Acuși vine weekend-ul. Te pup!

  • andres Posted 10/11/2016 22:58

    Ira, la fel și eu. Bucătăritul nu e punctul meu forte, dar la clătite… yumyum, m-am specializat. Cu asta mă laud și eu 😀 Oare ce fac și eu în weekend? 😀

  • Bratu Gabriela Posted 20/12/2016 16:56

    ha ha ha! si mie-mi plac clatitele! Dar clar, Mr. le face mult mai bune ca mine. Are el talentul asta… pacat ca-l prind prea rar sa-l pun la treaba!

  • andres Posted 20/12/2016 17:10

    Gabriela, poți încerca să negociezi cu el. 😀 Clătite rulz!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.