Darul colorat al lui Jonas

time read
Articolul are 476 cuvinte și se citește în 2 minute.

The GiverSearch for truth. Find freedom.

Acțiunea are loc într-o societate distopică… Acesta poate fi începutul descrierii prea multor filme văzute în ultimul timp (Jocurile Foamei, Divergent, The Maze Runner și mai adăugați voi!). Dar, pentru că este și un dar, The Giver are acel ceva distinct care atrage atenția și te aduce în fața marelui ecran: lumea lui Jonas este una lipsită de culoare și de amintiri.

Trebuie să recunosc că nu văzusem trailerul și nu aveam de gând să-l văd. Cu ocazia unei alte vizionări (de film distopic, desigur) o prietenă mi-a spus câteva cuvinte despre lumea lui Jonas. M-a prins. Apoi am văzut filmul.

Dintre toate filmele de gen, The Giver este, poate, cel mai lipsit de acțiune. Este filmul care îndeamnă la introspecție, care îți pune în față niște întrebări, situații, pe care cei mai mulți dintre noi le ignorăm. Este vorba de lumea lui Jonas, o lume în care frica, suferința, minciuna, dar și iubirea au fost șterse. Avem de-a face cu o lume lipsită de emoții, dar una sigură, fără război, fără moarte. Este lumea în care fiecare știe exact care îi este rolul, iar deciziile sunt luate de conducere.

Când Jonas (simpaticul Brenton Thwaites) este ales Receptor al Amintirilor Comunităţii de către Consiliul Înţelepţilor (consiliu condus de personajul jucat de Meryl Streep), începe să vadă lumea cu alți ochi. Este cel care află adevărul și realizează că trăiește printre orbi, roboți privați de minunile care colorau odinioară lumea. Până și bicicletele celor din comunitate sunt banale. Mi-a plăcut foarte mult această idee, de a desena la propriu o lume lipsită de culoare și, pe măsură ce Jonas intră în posesia amintirilor, culoarea să revină. La început culorile primare, apoi, treptat, restul. Vă va plăcea, vă asigur!

Darul lui Jonas

Deși adevărul despre natura umană îl răvășește pe Jonas – care, apropo, are doar 12 ani -, el preferă culoarea și pasiunea, preferă să iasă din minciuna care era de fapt lumea lor sigură. Se întoarce la cel care îi este mentor, Dătătorul (ce m-am amuzat la traducera aceasta!) – jucat de Jeff Bridges, și cere să ducă misiunea mai departe.

Ce îl determină pe Jonas să facă această alegere, cum procedează, cine îl ajută, sunt aspecte pe care le veți descoperi singuri, în film. Nu vă dezvălui mai mult. Vă mai spun doar că filmul are la bază o carte – se miră cineva? – și finalul a rămas deschis. Eu m-am cam plictistit de serii, deși, recunosc, mă prind. Îmi plac distopiile domnule, ce sa fac?!

Acestea fiind spuse, vă aștept cu impresii!

The Giver (2014)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.