Divergent – o nouă nebunie

time read
Articolul are 880 cuvinte și se citește în 3 minute.

Divergent

What Makes You Different, Makes You Dangerous.

Vi s-a întâmplat să vedeți un film și, pe la jumătatea lui, să vreți să îl vedeți din nou? Mi s-a întâmplat acest lucru când am văzut Divergent prima dată. Același lucru mi s-a întâmplat când l-am văzut a doua și a treia oară. Revăzându-l, am încercat un fel de exorcizare. Nu a funcționat. Am mers mai departe, dar despre asta vă spun puțin mai încolo.

Deși filmul are la bază o carte, bestsellerul omonim scris de Veronica Roth, nu am avut nici cea mai mică intenție de a citi cartea înainte, cu atât mai mult cu cât Divergent este prima carte dintr-o serie de trei. Cu toate acestea, filmul m-a cucerit și am ieșit din sală cu dorința de a citi cărțile (alături de aceea de a-l revedea). Motivele? Nu aș putea să spun exact care sunt. Poate povestea, poate distribuția, poate coloana sonoră. Habar nu am.

Subiectul filmului te prinde din primele minute. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, societatea este împărțită în categorii (facțiuni) bine delimitate în funcție de personalitatea fiecărui individ. Astfel că avem cinci tipologii: Erudite – cei inteligenți, Amity – pacifiștii, Candor – cei sinceri, Abnegation – cei altruiști și Dauntless – neinfricații. Cei care nu se încadrau în niciuna dintre facțiuni erau un fel de paria ai societății. În fiecare an, cei care împlineau vârsta de 16 ani erau testați și apoi aveau să aleagă facțiunea în care se încadrau sau, cel puțin, cea în care credeau că se încadrează. Celor mai mulți testul le dădea răspunsul și alegerea era simplă. Mai erau cei care alegeau o altă facțiune, în ciuda rezultatului primit, dar și cei care nu se încadrau în niciuna dintre facțiuni.

Beatrice – Tris – Prior, descoperă astfel că este Divergentă. Testul ei nu a fost concludent, putea să se încadreze în orice facțiune, acest lucru îngreunând cu mult alegerea pe care avea să o facă. Mai departe, în loc să revină la Abnegation, facțiunea în care se născuse, alege Dauntless. Din acest moment începe aventura vieții ei. Bucuria dispare imediat ce află că, pentru a face parte din Dauntless, trebuie să treacă anumite teste – fizice și psihice. Inițiații aleseseră facțiunea, iar facțiunea avea să-i aleagă pe cei mai buni, restul aveau să plece, să aparțină proscrișilor. Situația era cu atât mai dificilă pentru ea din cauza divergenței ei, dar și pentru că Divergenții erau considerați un pericol pentru societate și, imediat ce erau descoperiți, erau omorâți.

Theo James - Four

Acest prim film al seriei e despre căutarea identității aceste adolescente și, mai departe, încercarea de a salva facțiunea din care provenise. Momentul în care apare în peisaj cel de-al doilea Divergent, Tobias – Four – Eaton, parcă începe filmul în adevăratul sens al cuvântului sau poate că reușește să distragă atenția de la subiect, făcându-l să pară mult mai interesant decât este în realitate. Așa spun unii.

Tris, Four

Eu spun că filmul este bun. Foarte bun. Deși este un film pentru adolescenți, reușeste să tragă cinefilul de orice vârstă într-o altă lume. Se aseamănă destul de mult cu Hunger Games și, am citit pe ici-colo, că ar aduce și cu The Maze Runner. De asemenea, felul în care este diviziată societatea seamănă cu cea din romanul lui Philip K. Dick, Clans of the Alphane Moon și al lui Rupert Thomson, Divided Kingdom. Așa spune wikipedia. Vă recomand însă să lasați wikipedia în pace. Dacă nu ați citit cărțile, aveți răbdare. Eu, una, pentru a scăpa de „setea” asta de a revedea filmul și pentru că nu am avut răbdare să pun mâna pe cărți, am aruncat un ochi peste ce va urma. Mare greșeală! (se aplică aici zicala aia cu pisica curioasă)

Trebuie să vă mai spun că, deși nu am citit cărțile, distribuția mi se pare perfect aleasă. Shailene Woodley (Tris), Theo James (Four), Kate Winslet (Jeanine ), Jai Courtney (Eric) sunt doar câteva dintre numele cu greutate ce apar în film. Mai mult de atât, este o anumită chimie între personajele principale, Tris și Four, care nu trece neobservată. Sunt gesturi, priviri, replici care fac din ei un cuplu frumos, un cuplu care se formează sub ochii noștri și vom dori să-i vedem mai departe.

Shailene Woodley, Theo James

Coloana sonoră este un alt plus al filmului. Ați auzit de Snow Patrol, Ellie Goulding, Skrillex, da? Sună foarte bine în film. Coloana sonoră o puteți asculta aici.

Vă recomand să vedeți Divergent. Mie mi-a plăcut foarte mult. L-am văzut de trei ori până acum și abia aștept să citesc cărțile, cu toate că știu ce va urma. Dacă am de gând să îl revăd? Cu siguranță. Trebuie să depășesc recordul Twilight. 😀

Divergent (2014)

2 Comments

  • Georgiana Posted 02/02/2015 12:09

    Trebuie sa stiti ca de fapt tot ce se intampla acolo este un experiment facut de oamenii din afara ingraditurii (zidul ) . Stiu asta pt ca am citit doua volume si sunt la jumatatea celui de-al treilea. Va sugerez sa cititi cartile . Sunt geniale . Si filmul nu cuprinde toate aventurile prin care trec Tris si Four.

  • andres Posted 02/02/2015 12:37

    Georgiana, între timp am citit toate cărțile. Povestea este minunată. Desigur, nu aveau cum să cuprindă toate detaliile în film, dar cred ca acesta este reușit. Abia aștept Insurgent! <3

    Aștept să îmi spui cum ți se pare finalul cărții, pe mine m-a răvășit...
    Mulțumesc pentru vizită!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.