Dragaica. Astazi.

time read
Articolul are 289 cuvinte și se citește în 1 minute.

Azi se tot agitau femeile prin piata cu flori mici si galbene. „Alte buruieni” mi-am zis. Dar vai! Erai dragaice… Ok. Nu am mai auzit pana acum, rusine sa imi fie! Si totusi azi a fost sarbatoare si pe langa sarbatoare a fost si Dragaica… La un mic Google mi-am satisfacut curiozitatea:

Dragaica este un ritual de origine agrara, practicat la 24 iunie prin Muntenia, Moldova si Oltenia, in preajma solstitiului de vara. Ritualul vizeaza prosperitatea si protectia culturilor, mai ales de cereale. Aceasta sarbatoare coincide cu sarbatoarea crestina a Nasterii Sf. Ioan Botezatorul. Traditia cere ca in aceasta zi nimeni sa nu lucreze pentru ca in aceasta zi este cap de vara, iar Soarele joaca pe cer sau sta in loc la amiaza.

Dragaica se sarbatoreste printr-un un dans facut de un grup de 5-10 fete din care una este aleasa, ca Dragaica. Ea este imbracata ca o mireasa si impodobita cu spice de grau, in timp ce fetele celelalte se imbraca in alb, poarta un val pe fata in care sunt prinse flori de sanziene, iar in mana tin o coasa. Odata constituit, alaiul Dragaicei porneste prin sat si pe ogoare. La popasuri, in special la rascruci, fetele se aseaza in cerc, cantand si executand un dans saltat ale carui miscari deseneaza o cruce.

Se spune ca Dragaica face ca fructele sa se coaca mai repede, ferindu-le de stricaciuni si putrezire. In alte parti aceasta sarbatoare are denumirea de Sanziene, dar si mai multe semnificatii.

De asemenea, dragaica poate desemna si floarea galbena denumita stiintific Galium verum, sau sanziana, care de obicei infloreste in perioada ritualului. Daca florile nu sunt inflorite, este semn rau, inseamna ca ceva a incurcat desfasurarea anului, sau ca oamenii au suparat sanzienele. (Sursa)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.