Filme romanesti – leapsa cinefila

time read
Articolul are 414 cuvinte și se citește în 1 minute.

1decembrie cinefilAm primit o leapsa cinefila cu iz de 1 decembrie. Piratulcinefil mi-a dat leapsa celor de la Filme-carti pentru a completa lista de filme romanesti, ca de, suntem romani si avem cu ce ne lauda. Din pacate nu stau prea bine la capitolul asta. Din lunga lista de filme romanesti, am bifat destul de putine si, de cate ori am vazut un film romanesc, am ramas cu un gust amar. Mi-a readus de fiecare data amintiri de demult, amitiri ale unori imagini de cand eram prea mica pentru a le constientiza. Si totusi, din timp in timp, vad cate un film romanesc pentru a vedea cum a mai evoluat imaginatia…

1. Despre oameni si melci (2012) – l-am vazut aseara (na ca de 1 Decembrie, am preferat un film romanesc). E trist, chiar cu partile lui amuzante, neasteptat de multe as spune. „In seara asta muncesti pentru extern?…”

2. Loverboy (2011) – este un film pe care tinerii ar trebui sa il vada. Se intampla lucruri ingrozitoare, insa nu le vedem. Suntem prea prinsi in lumea noastra mica pentru a vedea tragediile altora. Si ei, cei prinsi in aceste tragedii au senzatia ca asa e normal… Un film de urmarit.

3. Eu cand vreu sa fluier, fluier (2010) – este un film pe care nu am reusit sa-l inteleg, desi laudele au fost multe. Am scris mai multe aici.

4. Legaturi bolnavicioase (2006) – mi-a placut filmul acesta. Mi-a placut foarte mult. Poate jocul actoricesc, poate Tudor Chirila, poate subiectul „altfel” al filmului. Nu stiu exact. Este unul dintre filmele care a reusit sa iasa din sfera gri cu care am fost obisnuiti.

54 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007) – tragedie. Asta e cel mai potrivit cuvand despre 4,3,2. Filmul aduce in fata intamplari din trecut, monstruozitati care se intamplau. Oare oamenii care au trait in acea perioada au nevoie sa li se mai aduca aminte cum era, prin ce au trecut?

Si totusi, pe langa toate filmele de genul „ca la noi la nimeni”, am avut parte de filme minunate, filme cu zambet si de care imi aduc aminte cu drag. Toate panzele sus, Liceenii, Nea Marin miliardarul, Veronica, Maria Mirabela sunt doar cateva exemple. Poate ca ar trebui ca romanii nostri sa iasa din cercul stramt al amintirilor de odinioara si sa mai fantazeze putin. Cei care au trait vremurile acelea sunt satui, cei care au venit dupa au nevoie de mai mult, au nevoie sa rada, sa spere, sa vada viata mai colorata si nu in griuri profunde.

Va astept cu recomandari de filme romanesti, minunate! Nu gri! 😀

7 Comments

 • Trackback: Filme romanesti - leapsa cinefila | Thoughts about nothing… | BunDeCitit.ro
 • piratul cinefil Posted 02/12/2012 18:53

  frumoasa lista…de Loverboy am si uitat, tot il aveam in plan pentru o vizionare…anul asta parca cu parere de rau am ratat multe din aparitiile cu iz romanesc 🙂

 • Angela Posted 02/12/2012 22:18

  de acord cu introducerea facuta de tine:) eu am uitat sa te mentionez in leapsa, dar ma bucur ca ai raspuns. eu am uitat de filmul „legaturi bolnavicioare”. si mie mi-a placut

 • andres Posted 04/12/2012 23:24

  @piratulcinefil, de ratat am ratat si eu multe, dar na, pe rand, unul cate unul ca altfel nu avem cum sau cand 😀

 • andres Posted 04/12/2012 23:25

  @Angela, nu e nimic, se lipesc cumva lepsele de noi… eu nu am mai dat-o ca oricum m-am trezit tarziu 😛

 • Vreaumobila Posted 05/12/2012 22:34

  Si „Nunta muta” e un film superb romanesc. Comedie si drama. Merita!

 • andres Posted 05/12/2012 22:37

  Multumesc pentru recomandare! 🙂

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.