Hotul de carti si moartea bantuita de oameni

time read
Articolul are 436 cuvinte și se citește în 1 minute.

The Book ThiefOne small fact: you are going to die. Despite every effort, no one lives forever. Sorry to be such a spoiler. My advice is when the time comes, don’t panic. It doesn’t seem to help. 

Sunt carti care te emotioneaza pana la lacrimi si sunt filme care reusesc sa surprinda acele emotii asa cum nu te-ai fi asteptat. Hotul de carti este una dintre acele carti. Filmul? A reusit sa ma trimita inapoi, printre cuvinte, in povestea scrisa de Markus Zusak.

Ca si cartea, filmul este deschis de catre narator. Moartea. Si moartea spune adevarul, ne asterne in fata realitatea aceea care ne urmareste pe toti, oricine am fi, oriunde am fi, orice am face, vom muri.

Cu toate acestea, filmul nu este neaparat despre moarte, ci despre viata. Este viata vazuta prin ochi de copil, viata pe care o imbratiseaza Liesel, pe care aceasta o descopera pas cu pas si cuvant cu cuvant. Este povestea unei copile care, in urma unei intamplari tragice – moartea fratelui ei -, descopera cartile. Este momentul in care are loc declicul. Prima cartea furata, Manualul Groparului, o va face sa iubeasca cartile. Este cartea pe care va invata sa citeasca si pe care o va citi alaturi de tatal adoptiv.

Actiunea se petrece in Germania celui de-al Doilea Razboi Mondial. Moartea pluteste in aer. Cu toate astea, dorinta de a trai nu a fost nicicand mai mare.

Cartea este absolut superba. Am recomandat-o si o recomand cu acelasi entuziasm. Filmul, desi nu depaseste cartea, este superb. Distributia este foarte bine aleasa, Liesel, Max, Hans, Rosa, Rudy, sunt toti de acolo. Pana si supa aia groaznica pe care o gateste Rosa „isi joaca bine” rolul. Iar copiii, cum sa spun, sunt minunati. Felul in care jocurile lor reusesc sa scoata in fata atmosfera, cenusiul acelor ani, este cutremurator. Atunci cand doi copii impart o bomboana si pentru ei asta inseamna „viata buna”, nu poti decat sa taci. Scena cu bomboana apare doar in carte, insa, avem si in film destule motive sa ne facem mici si sa pastram tacerea.

Cartea mi-a intrat in suflet, filmul mi-a readus acele senzatii pe care le-am trait citind povestea fetei care „impumuta” carti. Hotul de carti este o poveste despre iubire, despre prietenie, despre loialitate. Nimic, in afara de moarte, nu te poate impiedica sa fii mai bun, sa fii puternic, sa fii om. Si, da, Hotul de carti te va face sa-ti imbratisezi biblioteca si sa privesti cartile altfel – sunt bijuterii, obiecte salvatoare.

Trebuie sa vedeti filmul, trebuie sa cititi cartea. Moartea? Moartea este bantuita de oameni. Veti vedea!

The Book Thief (2014)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.