In a state of Seppuku

Am descoperit un cuvant nou! Seppuku. Pe cat de funny mi se pare cuvantul, pe atat de tragica este semnificatia pe care o poarta… sau poate creapy:

„Actul seppuku consta in inserarea taisului sabiei in stomac, apoi persoana care infaptuieste aceasta sinucidere, continua prin taierea de-a lungul abdomenului. Actul este dus la sfarsit dupa ce o persoana care asista acest act, termina sinuciderea prin taierea capului celui care se sinucide. Seppuku este o ceremonie sacra care isi are radacinile in perioada antica a Japoniei si care a ramas rezervata doar clasei privilegiate a samurailor. Cand un conducator murea, subordonatii acestuia il urmau prin seppuku pentru a-si dovedi loialitatea si demnitatea. Seppuku mai era folosit si ca mijloc de corectare a unei greseli printr-o moarte onorabila.” (Sursa aici)

Seppuku mai este cunoscut si ca harakiri, asta in cazul in care aveati vreun dubiu.

Ma gandeam asa la cati ar trebui sa-si faca seppuku, desi, dupa cultura japoneza nu oricine merita sau are voie. Femeile spre exemplu, atunci cand cereau sa-si faca seppuku (si li se dadea voie), nu actionau ca si barbatii, ci isi infigeau cutitul in gat… era o moarte mai usoara. Ce noroc pe femei!!!

Mi se par niste practici atat de… ciudate… insa pe cat de multe culturi sunt in lumea asta, pe atatea practici de neinteles. Din punctul de vedere al bisericii noastre, japonezii si in special cei care isi faceau seppuku nu mai ajungeau in Rai. Cred ca nu ar trebui sa fim noi cei care sa decidem moartea altora, nici macar pe a noastra, insa toata babilonia asta de practici ne poate duce cu gandul la o singura intrebare: „Ce este bine si ce e rau?” Si stiti ce e mai aiurea, ca ceva ce e bine pentru noi, poate fi rau pentru altii…

Mai jos e prezentata ceremonia Seppuku. Va puteti imagina ca omul ala a cerut sa-si faca seppuku? Si pun pariu ca nu ati avut rabdare sa observati cat de frumoase sunt florile de cires. Tot la japonezi, simplul privit al florilor de cires este o traditie. I se spune hanami. Nu cred ca echilibreaza balanta in ceea ce priveste seppuku, dar e cu desavarsire o practica superba.

PS. Puteau gasi un cuvant mai putin funny pentru practica asta, harakiri mi s-a parut ok… dar seppuku?! E ca si cum i-ai spune unei tipe fara trasaturi feminine, genul de femeie-barbat, care rupe si spanzura… Luminita. Mi s-a intamplat sa cunosc o astfel de „tipa”. Ma asteptam sa mi se spuna… „Uite, ti-l prezint de Robert – the bad boy”, insa m-am trezit cu ” Ea e Luminita”. WTF! Sa ma Seppuku cineva!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.