Interzis cu bicicleta in parcuri?!

time read
Articolul are 811 cuvinte și se citește în 3 minute.

Ce grozavie!!! Am tot auzit in ultimul timp un zvon conform caruia vor fi interzise bicicletele in parcuri. Am zis ca hai, cineva vorbeste sa nu adoarma. Se pare totusi ca e oficial si stupefiant. Iata un articol din Evz:

De azi aplicam Ordonanta 195/2002

Dumitru Tataru, un bucurestean din sectorul 3, a fost poftit afara din Parcul IOR sambata, 11 aprilie 2009, pe motiv ca mergea pe bicicleta. Agentii de paza ai firmei BGS l-au informat pe om ca din acea zi au inceput sa aplice Codul Rutier, respectiv Ordonanta 195/2002, care interzice accesul cu biciclete in parc. Omul s-a aratat stupefiat.

La fel ca el mai sunt si altii care au incercat sa intre cu rolele in proaspat amenajatul Parc Bordei, din sectorul 1, pentru care s-a facut atata tapaj ca ni-l ia Constanda, desi e al nostru, al poporului.

Poporul nu are voie sa se bucure de ce-i al lui decat in limitele trasate de legiuitori. Doua hotarari ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), una din 1994 si alta din 2001, interzic calcatul pe iarba si accesul cu bicicletele in parcuri. Amenzile, cuprinse intre 40 si 60 de lei, nu sunt aplicate insa decat in anumite parcuri, probabil acolo unde zelul gardienilor e mai mare. In Parcul Tineretului, de exemplu, din sectorul 4, in Drumul Taberei, din sectorul 6, si in Herastrau, din sectorul 1, plimbatul pe role si pe bicicleta nu e sanctionat si nici n-a murit nimeni din asta.

In Tineretului insa, un grup de tineri care jucau volei pe iarba a fost izgonit de gardieni. Asta in conditiile in care iarba din acel parc creste singura, nu munceste nimeni ca s-o planteze sau s-o ude, iar, vara, parcul se transforma in strand ad-hoc, desi scaldatul in apa lacului e interzis.

Bate saua ca sa priceapa primarii

George Culda, presedintele Asociatiei „Bate Saua sa Priceapa Iapa”, spune ca, in ciuda eforturilor sale de a sensibiliza autoritatile locale in favoarea biciclistilor, realitatea de pe teren demonstreaza ca, voit sau inconstient, cineva a inteles sau a interpretat gresit mesajul lui.

„Din 2007, in numele Asociatiei «Bate Saua…», fac lobby la autoritati pentru a se da acces liber in parcuri. De multi ani, situatia e confuza. In unele parcuri, cum e Parcul Plumbuita, din sectorul 2, a fost emisa o hotarare a consiliului local prin care se interzice expres accesul cu bicicleta. Motivele sunt in general puerile. In constiinta multora inca exista teama ramasa de pe vremea lui Ceausescu, cum ca nu avem voie cu bicicleta in parcuri”, explica George Culda.

El crede ca cei mai multi bucuresteni adulti nu mai au curajul sa utilizeze bicicleta in traficul urban deoarece n-o mai stapanesc bine. „De aceea consider necesar ca, in primul rand, marile parcuri ale Capitalei sa fie amenajate pentru deplasarea cu bicicleta, in conditii de siguranta si confort, pentru ca oricine sa se poata plimba sau antrena, fara sa deranjeze si fara sa fie deranjat”, arata Culda.

Si edilii promit piste

Nu e de acord arhitectul-sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu, pe motiv ca plimbatul cu bicicleta sau cu rolele prin parcuri poate produce accidente in randul pietonilor. „De aceea am amenajat piste pentru biciclisti pe toate arterele sectorului 3, iar in parcuri am creat spatii speciale pentru rolleri. Le-am oferit oamenilor alternative si e normal ca acum sa putem pune in aplicare Codul Rutier”, explica Dumitrascu motivul pentru care Parcul IOR a devenit interzis celor care „se dau pe roti”.

Mai impaciuitor, primarul general, Sorin Oprescu, a promis recent, in cadrul Campaniei „Capitala creste Verde”, ca va face kilometri intregi de benzi pentru biciclisti chiar in Tineretului: „Special pentru bucurestenii dornici sa circule cu bicicleta avem un proiect. Este vorba despre 6 kilometri de alei pentru biciclisti, cu dublu sens, la toate intrarile parcului, cu trasee delimitate. Acest proiect va intra in executia Admi nis tratiei Lacuri, Parcuri si Agrement”.

O linie de mijloc e trasata de ecologistul Dragos Bucurenci, care crede ca locul biciclistilor nu e pe aleile parcurilor, „unde se joaca copii si se plimba persoane varstnice”. „Abuziva nu e interdictia, ci faptul ca nu se ofera optiuni, adica piste speciale pe care sa poata circula, ferind pietonii. Si aici e nevoie de presiunea opiniei publice pentru ca primariile sa faca mai multe astfel de piste in cel mai scurt timp”, conchide Bucurenci.

As vrea sa stiu si eu pe unde ar trebui sa se plimbe biciclistii? Pe carosabil? Ok. Dar cate piste sunt trasate? Si copiii ce ar trebui sa faca? Sa se plimbe tot asa, pe carosabil cu parintii sau bunicii dupa ei? Eu zic ca legea asta e o mare porcarie, intai sa ofere optiuni si apoi sa arunce cu legi de 2 lei. Ce sa mai spun de partea cu rolele sau iarba…

Hai ca m-am enervat! Le recomand un seppuku desteptilor alora care nu si-au miscat o data fundul in parcuri si privesc lumea din borcan, avand senzatia ca e bine ce fac, ce gandesc si ce legiuiesc.

6 Comments

  • Leah Posted 24/04/2009 19:04

    Ce tampenie!!! Numai la noi se putea asa ceva…

  • andres Posted 24/04/2009 19:12

    Ce pot sa mai zic? Sa vedem ce mai scornesc domnii astia inteligenti…

  • Ion Posted 25/04/2009 12:02

    intra pe http://www.legislatia-rutiera.ro/ordonanta-de-urgenta/ si vei vedea la oug195/2002 actualizata prin oug 63/2006 NICI UN articol referitor la sanctionarea contraventionala a biciclistilor. Cel mult scrie : „(3) Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea, precum si mopedele vor fi conduse numai pe pista respectiva.” ATAT ! iar drumul prin parc nu este prevazut… deci putem merge linistiti…. Spor

  • andres Posted 25/04/2009 12:06

    Eu asa sper sa fie… pana ma da vreun nene afara din parc :))

  • Marius Posted 25/04/2009 15:51

    Buna,
    Sunt uluit, de fapt nu ma mai surprinde nimic, sunt revoltat, incerc sa imi pastrez mintea limpede (desi dupa cum stii vad situatia de la o anumita distanta ). E surprinzator, pur si simplu esti condamnat la a face sport in salile de fitness, sa joci tenis pe terenurile cu plata (nu ca ar exista fara plata), cu alte cuvinte ai interzis la sanatate, ai interzis la sport. Mi se pare absurda motivul (cum ca platesc nu stiu cate milioane sa tunda iarba sa intretina etc…), prietene …stai asa ca aducem o turma de oi si gata se rezolva gratis si facem si dezvoltare durabila. Sunt curios cand se va pune taxa pe metru cub de aer respirat ?!?!

  • Soulseeker Posted 30/10/2020 12:24

    Bine punctat!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.