Lolita, scumpa Lolita

time read
Articolul are 362 cuvinte și se citește în 1 minute.

Am cautat sa inteleg unde este povestea de dragoste in Lolita. Si am cautat frumusetea cuvintelor lui Nabokov in film. Unele au fost surprinse intr-un mod placut. Cele mai multe s-au pierdut… Si totusi personajele cartii s-au regasit in film perfect desenate. Jeremy Irons l-a intruchipat pe Humbert cum nu se putea mai bine, iar Dominique Swain a fost Lolita lui Nabokov – imaginea perfecta a nimfetei lui Humbert. Poate doar Melanie Griffith sa fi fost cam mult, caci mi-o imaginam pe Charlotte Heze ceva mai stearsa, mai enervanta… mai cucoana.

Mi-a placut cum au reusit sa surpinda cateva cuvinte care m-au fermecat in carte: „Soarele isi facea rondul obisnuit in jurul casei, in timp ce dupa-amiaza se maturiza devenind inserare.” Le-am regasit in imagini aurii, imagini poleite de soare. Spre deosebire de carte, filmul rezuma esentialul fara a se pierde in detalii (detalii care de multe ori m-au plictisit in carte). Si cu toate astea l-am gasit scortos. Cu toata flexibilitatea Lolitei, jocul actoricesc fara cusur al lui Irons, ceva nu era de acolo. Filmul a inceput cu scuza, iata de ce Humbert prefera nimfetele. Si de aici povestea.

Nu exista nicio scuza totusi. Filmul pierde aspectele importante, nu il putem vedea pe Humbert asa cum il descrie autorul. Este mai degraba o modalitate de a colora personajele, de a ajuta cititorul sa imagineze trasaturile Lolitei, ale mamei, asemanarea dintre ele si partile lor mai putin placute. „Incest” este cuvantul pe care il pronunta la un moment dat Lolita, il spune cu sarcasm, rautate, batjocura. Are dreptate, insa nu il putem uri pe el. Humbert este cel care sufera si care primeste probabil compasiune de la unii dintre noi, desi a distrus viata unei copile prin iubirea lui bolnava. Si aici am gasit iubirea, in el, baiatul de 14 ani a care si-a pierdut iubita pentru totdeauna. Acel baiat a iubit pana la nebunie ajungand un barbat matur in cautarea unei amintiri, a celei mai mari iubiri.

Cartea a fost si ramane o carte de geniu. Filmul insa… e povestea unei fete cu buzele ca ciresele, o copila maturizata prea devreme, si a unui barbat care graviteaza in jurul ei pana se stinge.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.