Maleficent, zâna cea rea cu zâmbet roșu

time read
Articolul are 552 cuvinte și se citește în 2 minute.

MaleficentDon’t believe the fairy tale.

A fost odată ca niciodată, a fost o prea-frumoasă zână. Mai târziu, orbită fiind de iluzia iubirii, și-a pierdut aripile. Maleficent a devenit zâna cea rea.

Îmi plac poveștile și, mai mult, îmi plac filmele care au la bază povești ale copilăriei. Frumoasa din pădurea adormită mi-a fost una dintre preferate. Ba chiar este animația pe care o am și acum pe casetă video. Nu vă spun de câte ori am văzut-o, căci veți râde. Aproape că știam fiecare scenă, fiecare replică… Nu m-am gândit însă niciodată la povestea zânei întunecate. Aceasta trebuia să fie rea, urâtă și învinsă la final. Asta era atunci.

Acum, când cineva a privit povestea din alt unghi și a pus-o pe marele ecran, totul a căpătat sens. Frumoasa a rămas undeva pe margine și avem de-a face cu Și Mai Frumoasa Fată Zână Rea, care până la urmă nu e atât de rea.

Angelina Jolie reușește să dea viață unui personaj negativ într-un mod magistral. Da, Maleficent, zâna întunecată, cu toiag și coarne, cu lumina aceea verde, infernală, ce o-nvăluie și corbul ce-i stă mereu alături este acum personaj principal. Ideea mi s-a părut genială, deși parcă aș fi vrut mai mult. Mai multă răutate, mai mult din vrajitoarea malefică. Parcă a trecut prea repede (acest repede e relativ, au fost vreo 16 ani acolo) de la dorința de răzbunare la aceea de a salva Bestiuța. Începutul filmului mi-a plăcut foarte mult, construcția personajului, interpretarea impecabilă a Angelinei. Dar la un moment dat firul s-a rupt. Maleficent trebuie să aștepte acei 16 ani pentru a se bucura de răzbunare. Nu știa, draga de ea, că timpul ne schimbă, ne sucește, ne transformă. S-a transformat și ea.

Maleficent - Aurora

Alături de Angelina au mai fost Sam Riley, în rolul simpaticului Diaval (probabil s-au gândit la „diavol” cu acest nume – o alegere inspirată), și Elle Fanning – o Aurora cu zâmbet, gingașă, dar cam atât. Personajele au pălit toate în fața Întunecatei, și ce întunecată! Râsul ei răsunător, roșu, privirea de gheață, chipul alb, aripile-i puternice, toate astea o ridică la rang de zeitate. Poate doar decorurile să se apropie de ea, ținutul Moors cu strălucirea-i minunată.

Vă recomand Maleficent. Mi-ar fi plăcut să fie mai mult Maleficent și nu Beneficent – cum am auzit că îi spun cinefilii. Dar, na, nu le puteam avea pe toate. Și vorba aia, e un film cu A.G., trebuie să se bucure și cei mici de el. Un film frumos, o poveste în care te poți pierde pentru o oră și jumătate pentru ca la final să mai vrei. Poate că Angelina ne va încânta pe viitor și cu alte interpretări de acest gen. În viitorul apropiat, că dacă va trebui să așteptăm alți patru ani…

Maleficent (2014)

Neapărat să ascultați melodia asta:


Lana Del Rey – Once Upon A Dream

Mai mult: Adaptarea basmului clasic Disney, cu Angelina Jolie în rol central, a strâns 70 de milioane de dolari la debut.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.