Marketingul CybeRusinii. Expozeu asupra onomatopeelor manelei academice

In urma unor erori de corectura la ultimul examen, s-au iscat niste discutii foarte aprinse pe grupul masterului pe care il urmez. Unul dintre colegi (nu dau nume) a trimis un „scurt mesaj” catre domnul profesor… e atat de SF incat am lasat totul deoparte cateva minute sa ma pot concentra sa il citesc… Unii chiar spun ceea ce gandesc, si intr-un mod deosebit de artistic…

Iata-l:
 >> Nu stiu daca Header-ul acestui mesaj ar trebui sa fie:
„Draga colegule”, mai degraba decat,
„Draga domnule profesor Gheorghe Orzan”,

Nu am sa-ti vorbesc aici despre feeling-ul grotesque (a se remarca ortografia), manierea aproape mezozoic-cavernoasa , australopiteca, in care a fost pictata tehnoredactarea manualului (Perioada in care Omul de Cro Magnon se straduia sa comunice prin reprezentari engramatice pe tavanele pesterilor, stalactitele inducand in eroare acele reprezentari obtinute prin miscarea spasmodica, din brat, a mainii), nici despre digresiunea de la cursuri unde trebuia sa imi revin repede deoarce constatam ca e vorba mereu de acelasi topic de discutie: „Marketing traditional vs Cybermarketing” (aveam impresia ca nimeream mereu la un seminar teologic, unde se spune aceeasi rugaciune, dar fara posibilitate de mantuire. Si nici dumneavoastra, domnule profesor nu aveati sutana! „Marketingul traditional e mai scump, celalalt depaseste bariera spatiului si timpului.” Asta tinea mereu in loc de „Amin”.)…nu, nici despre cerintele de la seminar care mai aveau putin si ne transformau in slujitorii cibernetici ai timpului si cyberspatiului, klingonienii care promoveaza praful cosmic si Radiatia de Fond, prin tehnici sustinute de marketing. Lipsea o piesa de lego din acest labirint scolaresc al temelor pentru acasa: campania de marketing pentru obiectivul turistic Andromeda 2, dublata de initierea in cerc a intalnirii de gradul 3 cu consilierii de vanzari din craterele de pe Venus.
Eu nu aduc in discutie nici atosubminarea autoritatii prin lipsa punctualitatii academice, problema noncondescendentei si a falsei interactiuni pedagogice cu animalul cu gura si pareri, numit sarcastic, Masterand.
De asemenea, imi revendic dreptul de a nu anatemiza, cu ignoranta si tupeul socratic persiflant in Do Major, fundamentul epistemologic al materiei numite „Cybermarketing” care nu reuseste sa transceanda cadrele unei simple metode, ale unui instrument ce favorizeaza adaptarea marketingului la new media.
Nu, cybermarketingul, conform Scienticii, Metastiintei, nu este disciplina. Nu trece conditiile bazale ale unui domeniu de cercetare, pentru a fi luata drept stiinta:
a.Nu are metodologie proprie;
b.Nu stabileste raporturi logice multi, inter si transdisciplinare;
3.Nu este organizata intr-un corpus cu reguli, principii, teorii, paradigme. (Conform Constantin Enachescu-„Tratatul de teoria cercetarii stiintifice” .
Intra in conflict cu perspectivismul lui Jean Maritain si Marie Dominique-Popelard, al clasificarii stiintelor functie de domeniile cunoasterii stiintifice, dar si cu tipologia unanim acceptata de epistemologi, cea a lui Jean Piaget, in care obiectul cunoasterii fixeaza placa turnanta a clasificarilor disciplinare.
Aici avem de-a face nu cu un domeniu ci cu o adapatare a unei ramuri economice la un mijloc de comunicare in masa.
Da, in masa, domnule Orzan, pentru ca mesajul e perceput instantaneu de o tinta multipla.
Noi nu suntem masa, domnule profesor Orzan! Nici sleahta, nici haita, nici ceata si nici turma!
Pentru ca nu ne aglutinam avand la baza mecanismul gregar al caprelor care se aduna repede in tarc cand sunt nori afara si nici pe cel al „oropsitilor vietii” carora sa li se bage pumnul in gura exact ca pe vremea in care educatia era egala cu frica, teama, anxietatea, angoasa.
Incepeti sa ne exmatriculati, domne, pe astia de vorbim, asa cum v-ati arogat emfaticul drept, sui generis, de a o face daca se copiaza in sala, la examen.
Si incepeti cu mine! Eu sunt Dinu Gabriel, de la grupa MCA 14, bursier al acestui program de master.
Eu sunt tipul ala de v-a contrazis vreo juma’ de ora pe tema paradigmei inductive care nu sta in picioare, in cazul segmentarii pietei pe internet, intrucat inductia este de la Aristotel incoace un rationament mai mult decat nevalid, este INVALID!
Daca am ajuns la Viena si constat ca lebada este neagra, nu pot aserta, domnule profesor, ca toate lebedele sunt negre!
Aplic rationamentul, extrapolandu- l:
Daca toate grupele de master din anii anteriori au trebuit sa inchida ochii in fata manierei de a nu li se justifica notele la Cybermk, asta nu inseamna ca si pe viitor se va intampla la fel. Sofismul, paralogismul de compozitie si neargumentarea sunt modalitati cinice de a va degreva de aceasta responsabilitate.
Da, si eu mi-am realizat temele respective, 3 la numar, martori fiindu-mi colegii care au primit si spam-ul si link-ul spre site-ul meu. Doar domnul Mihai Orzan nu a primit toate temele, raspunsul sec al domniei sale fiind:

„Buna seara!
La seminar mi-ai trimis o singura tema – prima, deci nota finala la
seminar este 3. O seara buna!
Asist.univ.drd. Mihai Orzan
Catedra de Marketing, A.S.E. Bucuresti”

Ce ai vrut domnule Mihai Orzan, sa ma faci sa cred ca sunt in mijlocul actiunii romanului kafkian „Procesul”, sa imbrac haina personajului central, K?
Nu ai atata originalitate! Sincer, am simtit in acel moment ca ascult o manea, cea mai ridicola din lume, fara versuri, doar cu onomatopee care imita gajgaitul sunetelor limfatice ale dorului de gagica care a fugit de acasa sau a suferintei dusmanilor care imi poarta pica.
M-am trezit brusc ca mult duh exista in oamenii fara pretentii, precum clasicul in viata, Fane Spoitoru, de vreme ce a putut sa scoata pe gura un dicton neoexpresionist, de tipul: „Romania, e cea mai tara proasta!”
Da, nu pot sa nu remarc faptul ca masteranzii pe care ii coordonati la disertatie au note intre 8-10, pe cand ceilalti se zbat in namolul supravieturii si al restantelor. Nu spun nimic, doar remarc si mi s-a parut straniu sa constat asta (dragi colegi, sa nu ma spanzurati pe mine daca asta am observat eu).
Cum remarc si faptul ca oameni exceptionali, precum Stefania Alexandru, care au onorat toate seminariile, au lucrat interactiv cu domnul Mihai Orzan toate aplicatiile de seminar, si-au elaborat toate temele si sunt departe de a cunoaste ce este restanta, prin intreaga conduita si simtul responsabilitatii dovedite pe parcursul masterului, sa fie crucificati prin note de 4.
Intelegeti domnilor, ca nu este vorba despre stricarea unor medii generale, ci despre o situatie de incalcare flagranta a unui drept constitutional- Titlul II- Articolul 31 din Constitutia Romaniei, „Dreptul la informatie”.
Realizati gravitatea problemei! Realizati caracterul penal al spetei!
Domnule Rosca, bineinteles ca cititi acest mesaj, bineinteles ca ati auzit strigatul cainesc al colegilor din anii anteriori pe tema notelor de la aceasta materie si bineinteles ca nu ne veti prezenta pozitia dvs oficiala legata de problematica in speta.
Va rugam insa a aduce la cunostinta doamnei Cecilia Popescu, impreuna cu care coordonati acest program de master, ecoul reverberant al celor care simt nevoia sa strige, cat ii tine gura: „Incorect!”
Care ar trebui sa fie treptele solutionarii acestei nedreptati:
Calea oficiala:
1.Plangere decanat/rectorat
2.Presa
3.Ministerul
Sau cadem de acord asupra unei solutii elegante prin care, in definitiv, aparam dreptul de a fi informati corect. Noi preferam sa fim eleganti, ne incapatanam sa ramanem astfel, in cinstea simtului axiologic al diplomatiei.
Va rugam, domnule profesor Orzan, sa faceti public felul in care s-a realizat notarea individuala la acest examen, defalcand nota finala pe notele aferente din examen si seminar.
Si coborati pe acest forum, lasati paravanul emailului, al mesajelor pe care nu le cititi.

Nu a fost nici o onoare, domnule, sa va avem profesor!
Onorat sa fiti dvs ca ati avut masteranzi ca noi!
Va rog sa NU intelegeti acest mesaj! <<

Daca ati ajuns la finalul acestui text inseamna ca aveti rabdare de fier!!! Iar mesajul colegului cred ca e mai mult decat explicit… nu stiu cum a reactionat dl profesor in cauza la citirea acestor cuvinte, insa intr-un final, un urma zecilor de mailuri pe care le-am trimis noi masteranzii nemultumiti, situatia a fost remediata. Multi dintre cei picati au primit note de trecere, notele mici s-au marit, fiecare primind un mail cu explicatiile de rigoare.

Daca nimeni nu spunea nimic ce se intampla? Restante, bani in buzunarul ASEului – ca de, la ASE prima restanta se plateste…

Astea sunt momente in care ma intreb de ce am vrut si ASE, si in care ma gandesc cu nostalgie la Poli.

17 Comments

 • softman Posted 08/02/2008 03:59

  Comportamentul abuziv nejustificat al cretinopitecilor reuniti sub numele generic de profesori universitari este peste tot. La Automatica am intalnit atatea specimene de genul asta incat iti pot spune doar ca ai fost norocoasa ca nu ai intalnit si tu. Idiotul, pardon, domnul profesor Orzan este un mare animal, mai draga, dar din pacate are atatea rude in regnul animal incat… s-au imprastiat peste tot.

 • andres Posted 08/02/2008 05:32

  ;)) cred ca fiecare universitate are „specimenele” ei, mai rau atunci cand dam noi peste ele… in poli stiu ca erau muuuulti fosili cu idei invechite… insa e alta poveste!

 • katchja Posted 27/09/2008 21:17

  Buna!

  Am citit scrisoarea si restul postului. Imi propusesem sa urmez cursuri de master online, marketing online. spune-mi daca se merita, din experienta ta sau din spusele celor pe care ii cunosti… ma refer mai cu seama la calitatea informatiilor oferite si relevanta unor astfel de cursuri in viata profesionala.

  Toate cele bune,

  Cata

 • andres Posted 27/09/2008 23:22

  🙂
  A meritat. Atat cat am avut timp sa ajung pe la cursuri/seminarii a fost ok. Nu iti imagina ca vei iesi din acest master atotstiutor… insa profii (peste 90%) sunt super de treaba si foarte deschisi. Cel putin cei pe care i-am avut eu. Daca ai facut ASEul o sa iti fie usor, altfel iti va fi probabil si mai usor 😀 Eu una am avut surpriza sa cunosc un alt mod de gandire, departe de cel tehnic cu care eram obisnuita… acum depinde ce vrei sa faci… conteaza foarte mult sa faci ceva care sa te ajute mai departe, nu doar de umplutura 😉

 • Alexandrina Posted 26/01/2009 22:11

  M-ai prins la fix cu acest post… desi foarte greu de citit (l-am parcurs pe diagonala si n-ar fi rau sa-l desparti in blocuri mai maruntele :)… si cred ca ai dreptate in ceea ce priveste cursul si seminarul.
  Obiectiile mele legate de curs se refera la gradul ridicat de irelevanta, lipsa de metoda pedagogica in prezentarea argumentelor pro mark on-line. Am inteles ca nu era de mine, am facut rost de carte si citesc in liniste ceea ce ar fi trebuit sa audiez plictisitor si pe bucatele la cursuri.

  In ceea ce priveste seminarul, mi s-a parut interesant sa lucrez cu coduri html si sa imi sparg creierasha sa creez un site in front page, un program la care si microsoft a renuntat ptr ca este mult prea complicat si greu de controlat. Deh, am invatat sa programam un site in frontpage ca pe vremea cand se spunea ca e bine sa faci scoala de soferite pe dacia, ca sa stii sa conduci orice masina.

  Cat despre note, n-am primit nici un mesaj, sa inteleg ca nu intru in examen???

  Pentru ca maine e examenul, spor la invatat si gandire pozitiva!!!

 • andres Posted 26/01/2009 22:51

  🙂 Ufff! Am postat articolul asta anul trecut in aceeasi perioada, de sesiune… Imi pare rau sa aud ca lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Cert e ca la noi au fost ceva probleme cu notele, am facut plangeri, s-au recorectat lucrarile. Unele note au crescut altele au scazut. A fost ok intr-un final. Insa e pacat ca s-a ajuns la asta, mai ales ca ASEul se da o institutie prestigioasa. Ya right! Bafta la examene 😉

 • CD Posted 28/01/2009 00:50

  Of … o rusine faptul ca exista si asemenea profesori . Vinovati suntem tot noi, pana la urma… poate, pt ca nu luam atitudine si platim ca niste prosti ca sa primim ce ? …??????????????????

  Nu stiu daca ati remarcat dar m-am ciocnit si de niste greseli grave in vorbirea acestui stimat profesor .

  …vai de Academie!!!. Pai daca nici acolo… atunci UNDE????????????

 • student marketing Posted 02/02/2011 18:42

  Daca poti sa-i transmiti toate laudele mele celui care a avut curaju sa ia atitudine in tara asta de 2 lei,ti-as fii recunoscatoare

 • andres Posted 02/02/2011 20:03

  🙂 Daaaa!!! Inteleg ca te-ai lovit de vreun specimen de acest gen? Speram si eu ca se mai rarefiaza… dar na… ramanem cu speranta! Bafta sa ai!

 • Catalin Posted 23/08/2011 20:03

  Fratilor am terminat mrk ASE-ul vara asta 2011, vad ca sunteti revoltati de note si tinand cont ca e vorba de Orzan Senior va inteleg si va dau dreptate DARRR ce e mai grav e faptul ca ceea ce ni se preda la ASE in cei cinci ani 3 +2 este departe de cerintele de pe piata muncii FRATILOR.
  Voi va luati de note????
  Pai va zic eu ca de note nu va intreaba nici DRACU la nici un interviu CREDETI-MA. Acele note se trec pe o foaie matricola pe care nu v-o cere nimeni la nici o firma. Cu acea foaie matricola va puteti sterge undeva stiti voi unde. Ma scuzati daca sunt deplasat.
  Voi si noi ceilalti care am terminat si altii care vor termina marketing ASE ar trebui sa fim mai mult decat revoltati de ceea ce ni se preda. Definitii, caracteristici, teorii peste teorii cu care nu faci nimic dupa ce termini desi stai ca prostu si inveti 5 ani vii la seminarii cursuri nu lipsesti etc etc, ii asculti pe ei marii profesori ca trebuie sa venim la cursuri sa invatam dupa niste manuale rupte de realitatile de pe piata muncii din domeniul marketingului. Credeti-ma ca stiu ce spun ca am frecat bancile ASE-ului 5 ani de zle la propriu nu la figurat.
  Aaa, tin sa precizez ca am facut masterul de aprofundare Man mrk.
  Poate cei care sunt nemultumiti de note sunt cei de la buget si ii inteleg ca si eu cand eram la buget doream note mari. Sau ma rog vad ca s-a precizat mrk online deci e master complementar si nu poate fi vb de buget.
  Oricum majoritatea profesorilor de la ASE mark sunt dezinteresati si maniera lor de a preda e una care lasa de dorit mult. Scriu asta ca sa nu scriu altceva. As mai avea multe de scris dar nu are rost.
  Daca nu va informati singuri de pe internet sau alte surse cu privire la ce se cere cu adevarat pe piata muncii a mrk din Romania, degeaba invatati din acele carti deplorabile scrise de „marii” profesori de la ASE mrk ca nu o sa ajungeti sa profesati in mrk decat dc aveti relatii ceva CREDETI-MA ca stiu ce spun din experienta a 2 de ani de cand imi caut un job in mrk.
  Bafta!!

 • andres Posted 23/08/2011 20:46

  Catalin, ai mare dreptate. Notele nu te ajuta la niciun job si, in ultima perioada, poti sa ai si 3 facultati ca nu prea se uita nimeni la tine. Am auzit de cazuri in care potentiali angajati erau refuzati pe motiv ca aveau prea multe studii – erau prea pregatiti – si implicit ar fi cerut salarii prea mari pe care firmele nu si le-ar fi permis. Nu prea stii cum sa o dai sa o nimeresti…

  Din pacate scoala nu iti ofera practica necesara si la terminarea studiilor – in cazul in care nu ai lucrat in timpul facultatii – te trezesti cu ochii in soare. Nu se uita nimeni la tine pentru ca nu ai experienta. Si uite domne, om cu 2 facultati, lucrand ca vanzator si la cheremul cine stie carui patron cu aere de manager. E un cerc vicios aici: daca muncesti pe timpul scolii, neglijezi studiile si mai apoi exista riscul sa te lasi. Daca te lasi de studii nu poti promova. Daca totusi iti termini scoala cu brio, nu ai experienta si nu te uita nimeni la tine sau te ia pe post de entry si pe un salariu de 2 lei.
  Cum o fi mai bine? …

 • Georgyanna Posted 24/08/2011 09:41

  Ar fi mai bine sa ai PILE 🙁 Cine nu are sta acasa (ca mine)…De doua luni caut un job ( orice k nu sunt pretentioasa) si nu gasesc 🙁 Pentru ce m-am chinuit sa am rezultate bune??!!! Acum invat pentru admiterea la master.Nu stiu de ce, dar invat…
  Ne pregatim pentru straini, de-asta e Romania unde e…

 • andres Posted 24/08/2011 10:30

  Georgy, eu am stat acasa vreo 5 luni anul asta si am prieteni care sunt acasa de peste un an. Si nu e vorba de studii, ca le am/au terminate. E situatia asta de kko. Si probabil ca da, ne pregatim pentru straini. Trist!

 • Gabriel Dinu Posted 28/08/2011 12:36

  Buna,
  Subiectul se perpetueaza, timpul nu mai reprezinta un „vindecator” in ecuatia patologiei acelui caz. „Fugit ireparabile Tempus” ar trebui revizuit raportandu-ne la conditia imuabila a ticalosiei si nemerniciei. Uitandu-ma la mail-ul pe care l-am scris atunci pe grupul Masteratului nostru drag, constat, cu adanca jale, ca timpul nu a insemnat nimic pentru domnul profesor. In cautarile sale de a se depasi, domnul profesor a reusit sa exceada timpul intrand in eternitatea decadentei, vrand cu disperare sa fie recunoscut inca din viata, ca singurul descendent din Alma Mater, cu statuie-reprezentandu-ni-se sacrificat pe altarul perseverentei si consecventei in eroare, cu bratele intinse spre ignoranta si abuz, cu capul plecat spre apusul stiintei autentice, cu ochii orbiti de propria-i superficialitate. Intru suferinta si durere, doar batranetea ii jeleste destinul părând ca il prinde protector din caderea sa brusca pe catafalcul suicidului imoralitatii. autoculpabilizarea devine arta doar in momentul in care sufletul camuflat de noroiul mandriei, mai bine spus al vanitatii spre superioritate, se grabeste spasmodic sa isi spele ochii pentru a vedea din afara lumina care nu reuseste sa emearga spre organimsul opacizat. urata pecete trebuie sa porti atunci cand te califici la campionatul urii descalificandu-ti fiinta inaintea a zeci si zeci de generatii care te tin minte fixandu-te in granitele aceluiasi repertoriu cacofonic: o mostenire grea pe care domnul profesor o duce in spate ca pe o cruce, impacat, asumat si constient ca la capatul golgotei va bea din cupa vietii vesnice, stand de-a dreptul celor drepti, indreptatit sa fie asa, din suma dreptatilor pricinuite in viata asta atat de NedreaptA.

 • andres Posted 28/08/2011 23:04

  Da, asa e! Nimic nu se schimba… si se presupune ca, in timp, ar trebui sa evoluam. Unii nu stiu semnificatia evolutiei. Din pacate! Vai de astia mici care habar nu au si se lovesc si ei de aceleasi cretinatati…

 • Diana Posted 24/01/2012 13:45

  Domnul Orzan senior este numit profesor doar printr-o conventie sociala, caci profesor in adevaratul sens al cuvantului nu este. Exista oameni care distrug informatia, n-o transmit, iar domnul Orzan este unul dintre ei. A invata pe altii este o vocatie si un dar de sus, nu o meserie, dar acest domn nu va intelege niciodata diferenta. Ce este mai trist este faptul ca domnul Orzan este un prescolar al categoriei de „distrugatori de informatie”, pentru ca se poate si mult, mult mai rau de-atat. Cat despre domnul Mihai Orzan… este fiul tatalui sau si cu asta cred ca am spus tot. Ba nu, mai trebuie spus ceva – Pacat!

 • Andreea Posted 28/01/2012 01:39

  Si Orzan senior este… insa fiul… cred ca intrece orice masura. Cu fundul pe catedra la fiecare curs, care vorba aceea, este profesor. Inseamna ca il doare exact in…
  Aveam senzatia ca ultimul curs era ca primul de aceea mi-am vazut de treaba si nu am mai dat pe la cursurile lui.
  Aerul de superioritate pe care il are cu studentii mi se pare total inadecvat, prin asta, nu face decat sa ii raspunda si studentii in aceeasi maniera. Prea se crede destept si are senzatia ca le stie pe toate… e vai de steaua lui!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.