Mortdecai. Văzut. Plăcut

time read
Articolul are 602 cuvinte și se citește în 2 minute.

MortdecaiSophistication has a name. Mortdecai.

De câte ori apare un film cu Johnny Depp mi se aprinde beculețul acela cu „trebuie să-l văd la un moment dat, momentul acela fiind acum”. Nu Pirates of the Caribbean a fost filmul care m-a făcut să-l îndrăgesc – deși atunci am descoperit latura lui amuzantă -, ci Edward Scissorhands. Vă mai aduceți aminte? Da, au trecut câțiva ani, dar filmul mi s-a părut genial (ar trebui să-l revăd!), iar el, Mr. Depp, minunat. Nu i-am văzut toate filmele, recunosc, însă cele pe care le-am văzut au avut ceva… magic. Vocea, gesturile lui, talentul de a trece în pielea personajului, de a deveni personajul m-au fascinat – mă fascinează.

Acum să vă spun câteva cuvinte despre ultima apariție a minunatului, Mortdecai. Charles Mortdecai, un nobil britanic falit, are ocazia de a-și „aranja” situația financiară cu ajutorul nasului său de fin cunoscător într-ale artei. Cu alte cuvinte, omul nostru este dealer de artă. Furtul unui tablou foarte valoros îl aduce la el pe inspectorul Martland (Ewan McGregor), un mic șantajist, care încearcă să rezolve problema tabloului și să-i cucerească minunea de soție. Mortdecai se trezește luat pe sus într-o aventură de zile mari alături de majordomul său, Jock (Paul Bettany). Cei doi m-au dus cu gândul la alte două perechi de minunați: Călărețul Singuratic – Tonto și Sherlock Holmes – Watson (nu e nevoie să vă mai spun filmele sau actorii, da?). Nu aș putea spune care pereche mi-a plăcut mai mult. Pentru că este în discuție filmul Mortdecai, le voi acorda celor doi titlul de cei mai cei, mega-amuzanți, sacul și peticul.

Mortdecai: [Mortdecai’s gun goes off, sending Jock flying] I Believe I just shot Jock.
Jock: An excellent shot sir!

Și acum să mă îndrept spre finalul textului, că sunteți ocupați (cum nu?! aveți film de văzut!) nu de alta. Mi-a plăcut Mortdecai și încă foarte mult. Am râs, am râs și am râs din nou. Johnny are atitudinea aia je m’en fish care smulge zâmbete și de pe cele mai serioase chipuri.

Johnny Depp

Serios acum, dacă nu te face să râzi înseamnă că undeva este o problemă și sunt necesare investigații amănunțite. Paul Bettany, deși este personajul cu capul pe umeri, este teribil de amuzant și, în același timp, accentuează doza de haz a colegului deja amuzant. Soața protagonistului (Gwyneth Paltrow), o frigidă și jumătate, are și ea rolul ei. Scândura cu fițe care știe să-și folosească farmecele spre a-și salva soțul sau, mă rog, averea lui. Problema ei cu mustățile e o pastilă de râs reuștiă. Ca să nu mai spun și de finalul apoteotic… Na că am folosit un cuvânt jmeker, mai mare ca filmul. (apoteótic, -ă adj. și substantivizat Triumfal ◊ „Final apoteotic: «Se ivesc zorile unei noi vieți».” I.B. 4 VII 72 p. 2. ◊ „[…] unul din acele finaluri care nu pot încolți decât pe teritoriul filmului adevărat, pentru că refuză convenția apoteoticului și așază, încă o dată, întreaga curgere a faptelor în matca vieții obișnuite.” – Dexonline).

Concluzia: Dacă nu ați văzut Mortdecai și aveți nevoie de o doză de râs, neapărat să puneți ochii pe el. Este minunat! Trailerul mai jos.

PS. Încă unul bifat de pe lista lui 2015.

Mordecai (2015)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.