O lebada de Oscar

time read
Articolul are 390 cuvinte și se citește în 1 minute.

Lebada alba, lebada neagra. O poveste frumoasa, visul balerinei. Si balerina a stralucit la propriu, a socat si a stralucit din nou. Natalie Portman mi-a ramas in minte, intr-un fel ciudat, sacaitor. Din discutie in discutie am rugat un prieten sa isi dea cu parerea despre film… in cateva cuvinte:

Black Swan nu este un film de Oscar. Are, insa, o actrita de Oscar. Suprapsihologic prin exarcerbarea vizuala a dramei interioare, nerealist in abordarea efectelor speciale (dorind parca sa transforme intreg genul dramei in thriller), Black Swan si domnul Aronofsky au noroc de Natalie Portman. O actrita care stie sa pastreze o mina de frica, fragilitate si framantare nemasurata pe intreg parcursul filmului si care stie sa transmita perfect sentimentul de iluzionism, iluzie si realitate tulburata.

Black Swan(2010)

Scenariul, povestea, dilema personajului macinat de dubla personalitate a lebedei albe si a lebedei negre este clasic dar pastreaza, intr-o anumita masura, caracterul uman tocmai pentru ca dualitatea se poate manifesta atat de diferit la nivel individual. Mai mult decat atat, acest aspect este potentat de necesitatea interpretarii pe scena a acestei dualitati, balerina intruchipata de Nina atingand perfectiunea tocmai prin contopirea totala cu tipologia lebedelor gemene.

Este de laudat faptul ca regizorul a dorit sa patrunda in viata intima a balerinelor, in framantarile lor zilnice si de-o intreaga viata, in dilema artistului perfectionist pana la sange – acest aspect confera autenticitate si putere unui film. Desfasurarea filmului (alaturi de imagistica dusa la extrem, atat la nivelul efectelor speciale cat si in ceea ce priveste sexualitatea exprimata si neexprimata) converteste drama mentala si sufleteasca a balerinei intr-o fantezie bolnava cu nuante de science-fiction ceea ce, in final, din punctul meu de vedere, il pierde pe spectator la nivel de implicare si, in cele din urma, intelegere – ceea ce e nepermis pentru un film ce se doreste a fi o drama.

In concluzie, ma bucur ca domnul Aronofsky nu s-a hotarat sa faca si Black Swan 3D – probabil ne-am fi curatat fictiv de mult sange si ne-am fi ferit de multe lebede care vor sa sara din ecran in disperarea lor artistica. Cu toate astea, felicitari persoanei care s-a ocupat de casting. Cum e vorba pe la noi: din tot lacul, a impuscat doua lebede deodata, nu?” (Tiberiu Iacomi)

Inca ceva… e interzis sub 18ani. Daca stati prost cu inima, stomacul, nu vi-l recomand.

3 Comments

 • dorina Posted 04/03/2011 12:06

  Buna!
  Si mie mi-a placut la fel de mult prestatia lui Natalie.
  E pur si simplu fascinanta…

 • andres Posted 05/03/2011 18:49

  Imi aduc aminte de ea in Closer, apoi in The Other Boleyn Sister… e cu adevarat o actrita buna, traieste personajul cu toata fiinta. Filmele bune inseamna actori buni, pasionati. Multe like-uri pentru lebada 🙂

 • Trackback: Sesiune cinefila de 1 aprilie | Thoughts about nothing…

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.