Privind pe geam de spital…

Stateam astazi si ma uitam la oamenii care treceau pe holul rece al spitalului. Tineri, batrani, parinti, bunici… toti cu acele fete triste, bolnave, suferinde. Si ma gandesc la ultimele zile petrecute pe acolo. Asteptarea te omoara cu zile, ca sa nu mai zic de lipsa banilor, a cuiva drag care sa te tina de mana sau a oricarui lucru care ti-ar da putina incredere in viitor.

Asteptarea este groaznica. Sa dau un exemplu! Cat credeti ca dureaza cateva proceduri, sa zicem o „luare” de sange, o endoscopie si o radiografie? Ar fi 2 min + 3-4 min + 2 min, adica aproximativ 8 minute. Bun. Daca punem la socoteala si asteptarea ar iesi vreo 8 ore. Deci, pentru 8 minute de stat pe mana doctorilor trebuie sa mori incet timp de 8 ore prin spital. Ca sa nu mai zic cat dureaza daca nu ai tupeu sa te bagi in fata, sa ii faci semne doctorului cu „sunt aici, uita-te si la mine, heeii, hello…”

Am incercat sa nu ma gandesc la cata suferinta e acolo, mi-am plimbat ochii pe afara, la viata minunata si insorita de dincolo de geamurile inchisorii numite spital. Insa nu aveam cum sa fac vocile sa taca, voci de oameni incercanati, palizi, cu maini tremurande si scaldati in frisoane. Oameni plimbati de alti oameni pe targi, in carucioare, la brat. Si niciunul nu spunea „ma doare” sau „mi-e rau”, privirea pierduta era cea mai sincera marturie. Si toti oamenii astia asteptau sa le vina randul. Asteptau.

Am asteptat si eu. E chiar ciudat, stiti? Ne petrecem o mare parte din viata asteptand… Insa a astepta ore intregi pentru a-i spune cuiva ce te doare in 2 minute, mi se pare o mare porcarie. Si mai aiurea e ca nu vad solutia, ce s-ar putea face… m-am gandit la mai  multi doctori, insa unde sa fie pusi? Loc nu e in spitale… Mai multe spitale, dar cu ce bani?

Am inceput postul asta cu gandul de a-mi exprima nemultumirea fata de ce am vazut, fata de orele pe care le-am petrecut plimbandu-ma pe holuri, pe scari, cautand activitati stupide care sa-mi omoare timpul… insa nu cred ca mai are sens. Nemultumirea mea cred ca e prea mica fata de a altora. Asa a fost si asa va fi pentru mult timp de acum inainte… Birocratie si lipsuri.

Voi incheia cu un sfat cosmic: mai bine preveniti decat sa tratati! Pastrati-va sanatatea pentru ca spitalele suck! Aveti grija de voi, pentru ca daca va trebui ca altii sa aiba grija… veti avea de asteptat.

3 Comments

 • Laura Posted 28/04/2009 09:16

  Urasc spitalele si o mare parte din doctori! Cat despre asteptatul la usa unui medic, nu am cuvinte! Cand trebuie sa stai si sa astepti, ia in geanta si o carte, s-ar putea sa te ajute 😉

 • drq Posted 28/04/2009 09:47

  Crezi ca poti sa citesti o carte sa o si intelegi in timp ce stai la usa unui doctor,cu zeci de oameni care se plimba pe langa tine suferinzi?
  Eu nu-mi gasesc locul si n-am stare intr-un spital, dar sa mai si am rabdarea necesara sa citesc (inteleg) o carte!
  Spitalele si doctorii lasa de dorit in 95% din cazuri!
  Nu ma mir ca romanii apeleaza la clinici particulare din ce in ce mai des ,insa costa treaba asta!

 • andres Posted 28/04/2009 11:54

  @Laura: Incerc sa am mereu in geanta o carte, preventiv!
  @drq: Cand stai ore in sir, crede-ma ca iti gasesti si rabdarea… eu chiar am terminat o carte acolo, am inteles-o :P. Uite aici: http://aliasgreen.aboutblank.ro/2009/04/23/matsushita-leadership-de-john-p-kotter/ In legatura cu serviciile oferite, da, asa e, lasa de dorit. Si e mare pacat, pentru ca avem doctori extraordinari, insa ei sunt putini, bolnavii multi si spitalele mici… desi daca te-ai uita la Fundeni… ala numai mic nu e.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.